© Aarhus Kommune

Aarhus indretter plejehjem med design-møbler

Plejehjem i Aarhus skal være hyggelige og rare at bo på. Derfor bliver de nyindrettet med lyse farver, mønstrede tapeter og design-møbler.

opgang trappe plejehjem aarhus
© Anders Trærup

Når man indretter et plejehjem, bør der være fokus på den sidste del af ordet – hjem. Det mener Aarhus Kommune, som siden 2013 har afsat penge til en såkaldt besjælings-indsats, der skal gøre byens plejehjem hyggeligere for beboerne.

– Velfærdsstaten har haft travlt med at skabe effektive plejehjem. Forholdene for medarbejderne og funktionelle løsninger har haft fortrinsret, og der har været for lidt fokus på hyggelige og hjemlige rammer for beboerne. Jeg er glad for, at byrådet bakkede op om forandringen, så ældre mennesker kan leve i hjemlige omgivelser den sidste tid på plejehjemmet. Der sker noget på de enkelte plejehjem med inventaret, de grønne områder bliver udnyttet, og vi arbejder samtidig med kulturen og takt og tone. Dét er et hjem, siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg.

Opholdsrum plejehjem aarhus
© Anders Trærup

Farver skaber glæde

Indsatsen har betydet at en række plejehjem har fået istandsat opholdsstuer og gangarealer. Det har de fx oplevet på plejehjemmet Husumvej, hvor Pama Subakaran er forstander.

– Beboere og pårørende har reageret positivt på, at vi har fået malet og skabt en langt bedre sammenhæng i inventaret i opholdsrum og på gangene. Der er for eksempel skabt mere aktivitet for beboerne ved, at det dejlige fugleliv uden for med foderbrætter er kombineret med fugletegninger og fuglelyde inden for. Det skaber liv for beboerne. Samtidig har mange beboere demens og for dem giver det også ro, at mørke farver er skiftet ud med sand, jord og lyse farver, siger Pama Subakaran.

I forbindelse med indsatsen har Aarhus Kommune udgivet et 100-siders boligmagasin, (pleje)HJEM, som skal inspirere forstandere, plejehjem og nye medarbejdere.

plejehjem spisestue cecilie manz lamper
© Anders Trærup