Lad foråret blomstre

Hiv foråret indenfor ved at friske op med forårets blomster.

Vi kender valmuer
© Joachim Wichmann

Vi kender valmuer (Papaver) fra barndommens grøftekanter. Klip dem lige over, og stil dem i godt lunkent vand. Antik vietnamesisk urtepotte, 1100 kr. og stort fad fra Vietnam, 1100 kr. begge fra De Fire Årstider. Rillet skål med låg, 250 kr. fra Wiingaard Boheme Interieur.

Ærteblomsten
© Joachim Wichmann

Ærteblomsten (Lathyrus odoratus) er en slyngplante, der gerne vil klatre overalt i haven, hvor der er varmt og solrigt. De blomstrer nemmest, hvis de forsås indendørs først og bliver plantet ud, når frostfaren er ovre. De blomstrer fra juli til september, og jo flere du plukker, jo flere blomster kommer igen. Når du tager dem indendørs, så undgå at sætte dem i direkte sol, klip dem lige over, og stil dem i koldt vand. De fine, sarte og skrøbeligt udseende ærteblomster holder kun 3–4 dage afskårne. Stor lavaklinke, 600 kr., Made A Mano. Rillet vase, designet af Jonathan Adler, 550 kr., gul skål, designet af Christiane Perrochon, 790 kr., alt fra Stilleben. Vietnamesisk keramikskål, 800 kr., De Fire Årstider.

Tulipan
© Joachim Wichmann

Tulipan (Tulipa) er en løgvækst, der findes i mange varianter. Løgene lægges i jorden i efteråret, og mange af dem blomstrer allerede fra marts. Fra blomsterhandleren kender vi buketterne, men de behøver ikke hinandens selskab for at være smukke. Prøv at sætte en enkelt i en slank vase, som her en dobbelttulipan. Mere skal der ikke til for at give en forårsfornemmelse. Tulipaner når ofte at blive lidt slatne, inden de kommer hjem. Det klarer du ved at pakke dem stramt ind i en avis og sætte dem i koldt vand i 30–60 min. Pak dem ud igen, og de er helt friske og spændstige. Mælkeflaske, 850 kr., Basalt. Gammel tysk håndstørrelse i porcelæn, 525 kr., Wiingaard Boheme Interieur.

Syrenbusken
© Joachim Wichmann

Syrenbusken (Syringa vulgaris) kan blive 3-5 m høj, og den får smukke lilla og hvide blomster, der dufter skønt. Når grenene skal indenfor, er du nødt til at knuse det nederste af grenen, så den kan suge vand. De skal i varmt vand, og når du køber dem hos blomsterhandleren, følger der som regel en lille pose special–pulver med, som skal i vandet. Sæt aldrig syrener i zinkvaser. Gammel svensk træstol, 2100 kr., Wiingaard Boheme Interieur. Vandflaske, 1200 kr., franske sylteglas, 400 kr. og 425 kr., Basalt.

Franske anemoner
© Joachim Wichmann

Franske anemoner (Anemone coronaria) står fint i en samling mindre vaser. Det er en knoldvækst, der kan blive 30-40 cm høj, og den blomstrer i maj og juni. Som afskårne er det en af de mere hårdføre, de fås det meste af året og i et utal af farver. Klip stilken lige over, og stil dem i koldt vand, så holder de 8-10 dage. Kregmeglas, fås i flere farver, 255 kr. pr. stk., Stilleben.

I Danmark
© Joachim Wichmann

I Danmark kender vi mest ranunkler (Ranunculus asiaticus) fra blomsterhandleren, men de kan også dyrkes i dit eget bed. Det er en knoldvækst, som bliver 25–40 cm høj, og de blomstrer i maj og juni. Hvis du køber ranunkler hos blomsterhandleren, kan de holde i 8-10 dage, hvis de sættes i koldt vand, får et skråsnit og evt. står koldt om natten. Hvid vase, Ditte Fischer, 300 kr., Stilleben, gamle linnedstykker, 450 kr. for 4 stk., Basalt.

Når kirsebærtræets
© Joachim Wichmann

Når kirsebærtræets (Prunus) grene blomstrer, er det et sikkert tegn på forår. Det står i mange haver, det almindelige hvide og det japanske lyserøde. Når grenene skal indendørs, så flæk det nederste af grenen, og hjælp dem på vej ved at sætte dem i varmt vand. Hvid glasvase, designet af Tora Urup, 490 kr., Stilleben. Antik vietnamesisk skål, 800 kr., De Fire Årstider. Klicheer fra 1930’erne, 50 kr. pr. stk., Wiingaard Boheme Interieur.