Inspiration og ideer fra den botaniske have

Annette von Einem har haft travlt med seminarer, workshops og en rejse til den botaniske have i Chicago. Her deler hun ud af sine bedste ideer.

Annette von Einem blomsterbinding blomster
© Annette von Einem

Så forsvandt sommeren, ja, jeg fristes til at sige i et regnskyl! Der har heldigvis også været lune sommerdage, som jeg har nydt i fulde drag med min familie. Vores ferie var på to hjul, hvor vi trådte i pedalerne og kørte (næsten) Fyn rundt. Den skønneste oplevelse. Sommeren har også budt på rigtig meget blomsterarbejde og flere seminarer., workshops og demo´er. Du får her inspiration og ideer fra både den botaniske have i Chicago, den svenske slothave på Sofiero og lidt julehemmeligheder

Der skulle gå et år fra invitationen poppede op på min mail, til jeg stod i Chicago lufthavn klar til afhentning. Ja, det lød så spændende, og jeg var straks klar. Invitationen kom fra amerikanske Louise Monroe, som for et par år siden deltog i et af mine kurser her i København. Louise Monroe var på daværende tidspunkt Vicepresident i The Garden Club of America, og hun har siden arbejdet på, at invitere mig til at undervise i USA. Det blev så i sommeren 2017 at det lykkedes med første invitation.

Annette von Einem blomsterbinding blomster Chicago
© Annette von Einem

Min store demo inddelte jeg i tre meget forskellige temaer. Det ene farverigt med meget rødt orange, rosa, gult mikset med fersken, coral, og sorbetfarver.

Andet tema i mine signaturfarver grøn og hvidt, og det tredje tema havde tyngde og drama i lilla og mørk bordeaux, perler og masser af fjer. Jeg var meget opmærksom på at vise mit amerikanske publikum, hvordan jeg arbejder med farverne, skaber former og balancerer arbejdets proportioner.

Nogle af mine arbejder var mere end 1 ½ meter høje. Jeg vidste at flere af deltagerne arbejder med Hoteller og Eventstyling, og ofte mangler ideer og inspiration til de store arbejder med stor fylde, højde og wauw-effekt.

Annette von Einem blomsterbinding blomster på scenen
© Annette von Einem

Inspiration og overraskelser

I min blomsterverden kaldes det bare for en ”demo” - slang for en blomsterdemonstration -, og det er her man viser hvad man kan designe med blomster.

Til en workshop, matcher jeg altid min undervisning til deltagernes niveau, og med hensyntagen til materialer, sæson og kultur. Begge dele kræver meget forberedelse, timing og indkøb. Nogle varer køber jeg online i samarbejde med organisationen eller virksomheden i det land jeg besøger, og noget køber jeg lokalt dagen før.

Det er altid spændende at se, hvilke blomster og materialer der findes i det lokale blomstermarked. Der er så nogle ting jeg ikke vil undvære i mit arbejde, og jeg er altid helt opdateret på hvilket grej jeg skal have med hjemmefra. F.eks. findes der ikke sort blomstertråd i USA, men grøn.

Jeg arbejder ikke med grøn tråd. Jeg vælger altid sort tråd, da den lægger sig mere elegant ind i blomsterarbejdet. Nogle gange tænker jeg, at security godt nok må undre sig, når mine kuffert kører gennem båndet i lufthavnen med alle de, mærkværdige ting jeg rejser med - ståltråd, limpistol, trådspoler, pinde, sakse, blomsterknive, hobbyknive, clipsmaskiner og meget andet.

Annette von Einem blomsterbinding blomster plukke blomster chicago
© Annette von Einem

Helt ekstraordinært fik jeg lov til at følges med gartneren rundt i den botaniske have, og plukke i havens overvældende udvalg af smukke, specielle og sjældne blomster, græsser og grene. Det gav virkelig lige det der ekstra delikate touch både til mine binderiarbejder.

Annette von Einem blomsterbinding blomster chicago søanemoner
© Annette von Einem

Søanemoner i Chicagos Botaniske Have

Annette von Einem blomsterbinding blomster chicago botaniske have
© Annette von Einem

Chicagos botaniske have er bygget op som en række landskaber med hvert sit tema. Her et flot kig udover et skønt japansk-inspireret landskab.

Annette von Einem blomsterbinding blomster workshop
© Annette von Einem

Deltagere fra flere stater

Mere stilfærdigt gik det for sig på workshoppen dagen efter, hvor blomsterdekoratører og amatører fra flere stater deltog. Nogle havde kørte i timevis for at deltage!

I USA findes der ikke en decideret blomsteruddannelse, så her lagde jeg stor vægt på, at dele ud af brugbar viden om teknikker og binderi. Her var så stille, at man nærmest kunne høre ståltråden arbejde. Vi bandt buketter, og flettede græsser på træstubbe, hvor blomsterne blev placeret i reagensglas. Alle teknikker var nye for mine elever.

Gennem dagens undervisning opdagede jeg til min forfærdelse, at deltagerne uden undtagelse klipper blomsterstilken med en saks! Når blomsterstilken klippes mases porerne i stilken, og blomsten kan ikke suge vandet optimalt.

Hvis den derimod snittes skråt med en skarp blomsterkniv bevares porerne intakt, og det forlænger blomstens og bukettens levetid. Jeg må jo nok indrømme, at selvom jeg virkelig forsøgte, havde jeg ikke den store succes med at præsentere blomsterkniven som et arbejdsredskab. Det er ikke kutyme, og ikke en del af blomsterdekoratørarbejdet i USA. Det har jeg så tænkt lidt over……

Annette von Einem blomsterbinding blomster workshop træstub
© Annette von Einem

Til gengæld var det en stor succes med det skandinaviske indslag med dekorationen på træstub. Flere frivillige havde hjulpet til med at få fat i mine ønskede træstubbe, og gøre dem klar til brug. Der var dog med vilje stadig huller, der skulle bores med en boremaskine - en god måde at skabe dialog med eleverne, og eleverne imellem.

Både til inspirationsdemoen og workshoppen er der seriøst meget forarbejde. Heldigvis oplever jeg ofte, at der melder sig mange frivillige, da det er yderligere undervisning for dem, og for mig en kæmpe hjælp. Og der kom virkelig mange, både professionelle blomsterdekoratører og amatører, der hjalp til med at tråde diverse materialer til mine binderier, grene, perler, græsfjer, fjerne blade af blomsterne, tråde fjer på ståltråd, fylde vaser, hente materiale og meget, meget andet.

Annette von Einem blomsterbinding blomster sofiero
© Annette von Einem

Sommer på Sofiero

Vel hjemme igen i dk var jeg allerede i gang med næste store arrangement. Udsmykning af Sofiero Slot i Sverige. En kæmpe opgave, og heldigvis var publikum lige så begejstrede i år som sidste år. Jeg fik den store ære og opgave i anledningen af Sofiero´s 100 år jubilæum i 2016 , dels at skabe et stort Flowershow, samt at udsmykke Slottet og bidrage til Slotshaven. Det var en meget stor opgave, og jeg nød hvert et sekund. I al beskedenhed: det blev SÅ flot!! Jeg blev derfor også så glad, da jeg og mit team igen i år blev spurgt om vi ville stå for blomsterarbejdet på trappen på Sofiero Slot, og være med til forvandle slotshaven til en oplevelsesrig blomster- og haveoplevelse.

Annette von Einem blomsterbinding blomster sofiero trappe
© Annette von Einem

Sidste år arbejdede jeg med Prinsesse Sofies yndlingsfarve lilla i anledningen af 100 års jubilæet. I år arbejdede jeg med bygningens mange farver, og valgte at trække dem med ned på trappen, og at arbejde med de former slottet har - runde kupler, karnapper, søjlerne fra bygningen og skorstenene.

Et stort arbejde, vi arbejdede i 2 dage - 10 M/K. Udover den store slot udsmykningen ønskede Sofiero en udstilling af blomsterhatte og headpeices. Jeg præsenterer en kollektion på 10 forksellige design i det fine gamle drivhus, hvor jeg havde min egen udstilling i forbindelse med Sofieros udstilling.

Annette von Einem blomsterbinding blomster sofiero udsigt
© Annette von Einem

Juleforberedelserne starter i udlandet

Julen 2017 starter allerede i februar, hvor jeg tager på messer i Europa og kigger på farver og det nye pynt. Et af de populæreste samtaleemner under arbejdet på Sofiero i august var, ja, julen og den kommende indkøbstur til Holland. Jeg glæder mig til denne tid - elsker alle naturmaterialerne, glimmer og nye designideer.

Det er en tid hvor vi arbejder med mange flere materialer, ikke kun snitblomster som vi bruger meget hele året, men gran, mos, kogler, kugler, lav, grene, glimmer, lys og meget, meget mere. Jeg kan hviske, at rød altid er en populære julefarve, og i år i nyt selskab, samt at natur og grøn spiller en stor rolle - den grønne farve i forskellige grønne nuancer glæder jeg mig til at arbejde med. Jeg ser også frem til mikset med den delikate karry-gule farve i samspil med elegant guld. Mine egne favoritter? Hvid, natur, birk, guld sølv –uh! glæder mig.

Annette von Einem blomsterbinding blomster træstub dekoration opskrift
© Annette von Einem

Få opskriften på træstubdekoration

Materialer:

 • 1 træklods.
 • 20 stk. elefanttråd
 • 20 strips
 • 8 reagensglas 8 cm
 • 1 bundt thyfa græs
 • Evt. en naturgren.
 • 10 stilke lette sommer blomster - lathyrus, scabiosa, clematis, et par græsser - eller hvad du kan lide.
Annette von Einem blomsterbinding blomster træstub færdig
© Annette von Einem

Sådan gør du:

 1. Find en træskive som måler ca. 15x15.
 2. Find et boremaskinebor som måler samme tykkelse som dit elefant tråd (nok 2 mm)
 3. Bor huller langs kanten af stuppen – ca. 1 cm inde og med 4 cm mellemrum.
 4. Bor også 8 huller - hist og pist i midten af træskiven. Disse bruges til blomsterne.
 5. Sæt tråd i alle hullerne - grene en ½ tråd.
 6. Derefter sættes reagensglassene fast på en ½ tråd med 2 stk. strips.
 7. De 8 tråde med glas sættes i midten.
 8. Derefter klippes thyfa græs i ca. 5-6 cm længde.
 9. 1 stykke græs stikkes på 2 tråde i kanten. (tråd 1 & 2)
 10. Derefter sættes et græs på tråd 2 & 3.... dette fortsættes til alt græs er brugt.
 11. Ønsker du at montere en naturgren i designet - lægges den vandret på græsdesignet når du har brugt 2/3 af græsset.
 12. Den bindes ikke fast. Fortsæt blot med at stikke græs på og det vil hæfte grenen.
 13. Græsset danner et fint design på træskiven.
 14. Klip den overskydende tråd af - på dem med græs.
 15. Fyld så de 8 reagensglas med vand.
 16. Fordel blomsterne i den 8 glas.
 17. De lette blomster i toppen og de største og tungeste nederst.
 18. Designet kan bære både få og flere blomster.

HUSK:

Snit altid dine blomster med en skarp kniv. En saks maser porerne i stilken og det gør, at de ikke kan suge vand. Kniven skader ikke og forlænger levetiden. Pas på fingrene – snit altid væk fra dig selv!

Læs mere om den botaniske have i Chicago.

Annette von Einem blomsterbinding blomster blomster dekoration

.