Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Arkitektens bedste råd til drømmehaven

Familien ønsker en have, hvor der er plads til leg, grill-hygge, blomsterbede og køkkenhave.

Havedrømme

Hej Lone,

Vi købte hus for små to år siden og har efter din anbefaling til andre haveejere, intet alvorligt gjort ved haven i den mellemliggende periode.

Det har været rigtig godt, for på den måde har vi set beplantningen igennem et helt års gang og har fået andre øjne på haven end vi havde i starten. Vi er min mand og jeg og to små børn på 3 og 5 år.

Det er en gammel have med flotte tjørnehække til naboerne, en meget høj og ”filtret” busk- og træbeplantning mod syd og vest, (Der er jasmin, syren, thuja´er og forskellige kirsebær, som altså får mest sol fra hhv. nord og øst), og så ellers den sædvanlige historie med roser og staudebede der er gået i græs og enkelte frugttræer, der trænger til at beskæres.

Der er i dag en gammel carport/garage, som står for tæt på byggelinjen og når vi river den ned for at bygge en ny, skal den opføres længere inde på grunden og det vil vi gerne have dit bud på, ligesom hele forhaven trænger til en modernisering.

I haven ønsker vi os en stor terrasse udfor huset, et gavmildt børneafsnit med køkkenhave, leg og trampolin og ellers variation, plads til leg, bold og sol og noget, der ikke er alt for svært at holde.

Jeg kunne godt tænke mig en let opdeling men har ikke nogen ideer selv, andet end at jeg har set pergolaer brugt i andre haver og det er så fint.

Jeg medsender fotos samt skitse af eksisterende hus og carport samt cirka placering af de største træer, så du har en idé om udgangspunktet.

Jeg håber meget at du har tid til at kikke på det.

Bedste hilsener Maja og familien Storm.

Kære Maja,

Hvor er det skønt med sådan et godt udgangspunkt – super at I har ventet og set det hele lidt an.

Da jeres hus har sådan en fin stemning med de rødpudsede facader og sort træværk, synes jeg at I skal fortsætte med det sorte træværk på carport, skur og de to nye hegn med låger, som jeg foreslår imellem for- og baghave.

Et venligt hegn med låge man kan kikke over ved skur og indgang til haven og et væsentligt højere hegn, - 2.10 meter eller så, i den modsatte ende ved den nye, ugenerede solkrog.

Forhaven inddeles med en række bede med brostenskanter og bunddække af efeu hvor I sætter en række opstammede hvidtjørn, for at få koblet ny og gammel have sammen ved hjælp af tjørnen.

Vælger I helt traditionelle, kvadratiske betonfliser kan overgangen til carportens kørefliser laves glidende, og overgange til sokkel og andre skæve mål fyldes ud med brosten.

Det giver et venligt udtryk med plads til små plantehuller til en akeleje eller espalierplante opad huset.

Indenfor i haven i forbindelse med skuret ligger børnenes have med 6 højbede til blomster, grøntsager og urter.

Opad skurets bagside sætter I rabarber mens højbedene skærmes mod haven med en række frugtbuske. Stierne omkring højbedene befæstes med grus.

Legehjørnet med gyngestativ og trampolin bliver lidt mere privat for børnene (og lidt afskærmet fra haven) hvis I sætter et par nye høje buske som supplement til de eksisterende buske og småtræer.

Buske der blomstrer, vil jo være fint og tiltrængt for bier og insekter så det kunne for eksempel være Snebolle, Weigela, Majtræ og Hvidtjørn.

I kan også selv sammen med børnene lave et insekthotel, ligesom vand og foderplads til havens fugle vil være sjovt for børnene og rigtig godt for naturen.

Opad huset sætter I lavendler og som afslutning af terrassen mod rækken med frugttræer placeres din ønskede pergola med kaprifolie, klematis eller andet klatrende, du kunne tænke dig.

Vil du have roser, skal du nok se efter en sort uden så mange torne, da jeg tror at området bagved pergolaen bliver et yndet opholdssted i let skygge under frugttræerne og i en hyggelig hængekøje på gode sommerdage.

Afstanden imellem frugttræerne og børnenes frugtbuske er godt 20 meter, så der er god plads til boldspil også.

Bedste havehilsener Lone.

© Lone Barslund

Relaterede Artikler