Wegners Ox Chair på særtilbud i anledning af tiåret for designerens død

Ox Chair - den polstrede læderstol med det lette metalstel var Wegners egen yndlingslænestol. Få historien om stolens tilblivelse og indre forvandling her.

Wegner fejres med tilbud på Ox Chair
© Erik Jørgensen

Den 26 januar 2017 er tiåret for Wegners død. Det er mærkværdigt at tænke på, at den store danske møbeldesigner, der virkede samtidig med andre store danske designkoryfæer som Arne Jacobsen, Poul Kjærholm og Børge Mogensen, faktisk kun gik bort for 10 år siden.

Men Hans J. Wegner nåede at blive næsten 100 år (1914-2007). Med sådan en lang levealder er det ikke noget under, at det faktisk lykkedes Wegner at designe over 500 stole.

Wegners yndlingslænestol

Wegners egen yndlingslænestol var den polstrede stol Ox Chair, som han designede i 1960. I hvert fald hævder folkene bag den elegante hvilestol hos møbelproducenten Erik Jørgensen, at det var tilfældet.

Der har sikkert været andre tidspunkter i Wegners liv, hvor han har foretrukket andre af sine børn. At Ox Chair er noget helt specielt og i en klasse for sig selv kan enhver dog se for sig selv.

Derfor er det naturligvis oplagt af Erik Jørgensen-brandet at fejre Wegner med et særtilbud på netop Ox Chair. Se prisen her og få historien bag Ox Chair.

Særpris på Ox Chair
© Erik Jørgensen

Ox Chair kan i anledning af jubilæet erhverves inklusiv skammel i sort eller i brun cava læder for kroner 59.800 eller i uldstof for kroner 51.400.

I dag er Ox Chair polstret med det fineste læder omkring en solid blokskum. Sådan var det dog ikke i 1960, da Ox Chair blev sat i produktion hos den daværende producent, AP Stolen.

Polstret med krølhår og uldstof

Erik Jørgensen Møbelfabrik fortæller i en pressemeddelelse historien om, hvordan stolen blev til:

  • "Da Ox Chair første gang blev sat i produktion, blev den polstret og individuelt tilpasset med krølhår og uldstof. Den var i første omgang kun på markedet i en kort periode. Det var ikke før i slutningen af 1980erne, at stolen igen kom i produktion. Denne gang var det hos Erik Jørgensen Møbelfabrik. Erik Jørgensen og Wegner mødtes igennem deres fælles interesse for håndværket og blev enige om, at Ox Chair skulle relanceres. Det blev den i foråret 1988."
Pirelli og Ox Chair
© Erik Jørgensen

Manden bag Erik Jørgensen-brandet var saddelmageren og møbelpolstreren Erik Jørgensen. Det var ham, der fandt ud af, at krølhåret og uldstoffet kunne udskiftes med blokskum. Inspirationen hentede han hos den italienske dækproducent Pirelli.

  • "Erik Jørgensen rejste meget til Italien, og på en af sine rejser opdagede han en ny teknik, der siden skulle vise sig at revolutionere måden, hvorpå man producerede møbler på. Det var under et besøg hos producenten Pirelli, hvor Erik Jørgensen så deres produktion af skumgummi og mente det ville optimere fremstillingen af blandt andet Ox Chair. Derefter blev stolen fremstillet med blokskum, senere kom der støbeforme i produktionen hos Erik Jørgensen Møbelfabrik, der pludselig gjorde, at alle Ox Chairs blev ens, da det nu var præcis det samme, der kom ud af støbeformen hver gang."

Se flere af Hans J. Wegners stole, gyngestole og lænestole her.

Ox Chair på Bo Bedre i 1961
© BO BEDRE

Ox Chair har været supercool i alle de år, BO BEDRE har eksistreret. Billedet her over er fra den allerførste årgang af BO BEDRE i 1961. Der er ikke meget i dette billede, der ikke også i dag forekommer lækkert og trendy.

Se flere opslag fra BO BEDRE med de mest populære indretningstrends det år, du blev født.

Ox Chair findes også i en version uden den forlængede nakkestøtte, der giver associationer til en tyrs horn. Denne stol uden nakkepøllerne kaldes for Queen Chair, og den produceres i dag også hos Erik Jørgensen.

Så vil du fejre Wegner - eller bare dig selv - , så er det nu, du har chancen for at erhverve dig Ox Chair lænestolen hos Erik Jørgensen med den dertilhørende skammel inkluderet i prisen:

  • I sort eller brun cava læder er prisen kroner 59.800
  • I uldstof er prisen kroner 51.400