Topdesigner Jasper Morrison

Topdesigner Jasper Morrisons leger med dansk design

Jasper Morrison er manden bag fænomenet “Super Normal”. Han elsker det uprætentiøse. Hans nye borde for Fredericia Furniture vidner om den kærlighed.

– Jeg husker følelsen, duften og trygheden, når jeg var i det hus ... Jasper Morrison husker tilbage på sin barndom, hvor han besøgte sin bedstefar, som arbejdede for et dansk firma. Han havde et landsted indrettet med trægulve, træmøbler, hvide vægge. Det var sjældent i 60'ernes England, hvor stilen var mere polstret og blomstret og “too much”. Og Jasper elskede den helt særlige ro og hygge i bedstefarens rene, stringente rum inspireret af danskernes måde at indrette sig på. Samme nedtonede atmosfære har han forsøgt at genskabe i de møbler, han nu har tegnet for Fredericia Furniture. Bl.a. bordene Pon og Taro. De afspejler hele hans designidentitet og -signatur: Alt overflødigt er skåret væk, det er no nonsense, ren funktionalisme og ting i deres pureste form. Han adderer ikke, men trækker fra. Summen af det kalder han “Super Normal”.

Det er første gang, at Jasper Morrison designer for et dansk firma. Han har en lang række internationale brands på cv'et: Cappelini, Alias, Alessi, Magis, Vitra, Glas Italia og Flos for blot at nævne nogle. Og med hans forkærlighed for den skandinaviske simplicity er det vel også på tide, at han sætter sit aftryk på dansk grund.

Samarbejdet kom i stand, da han for tre år siden mødte Fredericia Furnitures ejer, Thomas Graversen, på Design Museum Danmark, hvor Jasper Morrison var kurator på en udstilling om dansk design.

Han har altid haft som mål at skabe ting, som går i ét med sine omgivelser, nærmet er usynlige. Han har ikke meget tilovers for hurtige trends og “fancyshapes”, som han formulerer det. Han er mere til langtidsholdbare møbler. Det ses også i hans hjem, bl.a. i Tokyo, og i det nyerhvervede hus på Mallorca, som han har indrettet med en række danske designklassikere købt på auktioner.
– Dansk design er det ypperste. I behøver ikke at forsøge at være internationale. I ER det allermest contemporary lige nu. Og i disse år handler det om at være så dansk i sit udtryk som muligt ... det er jo det, andre stræber efter ude i verden.

For ham er Børge Mogensen den ultimative designer.

– Jeg arbejder selv ud fra The Mogensen-code, for han var “Super Normal” lang tid før sin tid, smiler Jasper Morrison, og på spørgsmålet om, hvilket Mogensen-møbel han selv gerne ville have tegnet, kommer svaret prompte. De allermest enkle, næsten asketiske, shakeragtige møbler, man kan forestille sig. Folkestolen med tilhørende bord.

JASPER MORRISONS TO SERIER AF BORDE, Pon og Taro, blender fuldstændig ind og korresponderer perfekt med Fredericia Furnitures kollektioner, tegnet af primært Børge Mogensen. Stilen er underspillet, klassisk og funktionel. De små runde sideborde, Pon, som også kan bruges til at sidde på, fås i ask eller eg og i flere størrelser. Priser fra 3995 kr. Spisebordet, Taro, er i massivt knastfrit egetræ og fås i tre størrelser. Priser fra 17.995 kr.