Lyngby Porcelæn og manden bag deres renæssance

Mød Christian Elving - administrerende direktør for Lyngby Porcelæn, som i 2012 besluttede, at det var tid til at "Lyngby-vasen" og andre ikoniske designs fik en fortjent renæssance.

En renæssance

Pocelænsfabrikken Danmark - Lyngby Porcelæn åbnede i 1936 i Kgs. Lyngby. Efter 33 år med ikoniske og innovative designs måtte fabrikken i 1969 dreje nøglen om. Tilbage var et enomt bagkatalog med enkelt og funktionalistisk design, som pludselig intet formål havde. I 2012 besluttede Christian Elving og hans firma Karakter at opkøbe det gamle Lyngby Porcelæn og relancere blandt andet signatur-vasen "Lyngby-vasen". Siden da er flere relanceringer fulgt efter, alt imens Lyngby Porcelæn følger tiden og producerer nye designs med rod i gammel skik.

Hvordan besluttede i at give Lyngby Porcelæn en renæssance?

"Vi fik ideen til at relancere Porcelænsfabrikken Danmark – Lyngby Porcelæn tilbage i 2010, og i sommeren 2011 købte vi rettighederne af Jørgen Caroc Holst, barnebarnet til stifteren, der selv arbejdede på fabrikken i 60'erne. Jørgen er jo stadig en vigtig kilde til hele overleveringen af historien om Lyngby Porcelæn, og vi arbejder tæt sammen med ham i dag. Derudover var det vigtigt for os ikke at gå på kompromis med kvaliteten og designarven, hvorfor vi producerer lige i vores baghave, Tyskland, hos producenter, vi ved har den fornødne know-how og krav til produktionen."

Hvor henter du inspiration til dit arbejde fra?

"Det gør jeg ved konstant at holde mig opdateret på kultur og design, nutidig såvel som historisk, samtidig med, at jeg forbliver nysgerrig. Det er vigtigt for mig at koble fra og fokusere på familien, hvor jeg henter energi til hverdagen. Når man leger med sine børn, bruger tid på familien og husker at rejse ud i verden, så kommer inspirationen af sig selv. Den kommer ikke, når man er stresset og prøver at forcere den."

Hvad er det vigtigste for dig i dit arbejde?

"Det er vigtigt at nyde det vi laver og at være stolte af det. Vi sidder med et historisk mærke med et fantastisk bagkatalog. Vi skal både fortælle historien om en af Danmarks største og mest innovative porcelænsfabrikker, samtidig med, at vi ikke skal pille os selv i navlen, men er forpligtet til at holde det relevant. Det gør vi ved at være kompromisløse, ved at omgive os med fantastiske medarbejdere, og ved at lade udviklingen af produkter tage den tid, de tager. Vi forcerer ikke et produkt for at nå at ride med på en trend. At få historie, kvalitet og innovation til at gå op i en højere enhed, er det vigtigste for mig i mit arbejde. Lykkes jeg med det, så kommer resten af sig selv."

Hvilket design er du aller mest stolt over?

"Jeg er selvfølgelig utrolig glad for Lyngbyvasen, der er en meget smuk vase, og som var startskudet for relanceringen af Lyngby Porcelæn. Derudover er jeg meget meget stolt over vores nye Rhombe-stel, der er et mønster, der blev brugt på Dan-ild-stellet i 1961. Dengang var det påførst stellet som en dekoration, men i dag er mønstret et relief, der gør stellet meget klassisk samtidig med, at det ikke er set før. Jeg er dog heldigvis meget glad for alle vores design."

Hvad tror du, at det er ved jeres designs, der har gjort dem så populære?

"Jeg håber på, at det er fordi vores kunder værdsætter god kvalitet og smukt design. Lyngbyvasen er fra ca. 1940, og den er stadig smuk og tidsløs . Når man kan holde ud at kigge på et design år efter år, trend efter trend, så vil et design på et tidspunkt blive forankret blandt folk og opnå at blive til en klassiker. Jeg ved selvfølgelig ikke om vores andre design bliver populære og klassikere, men jeg ved, at vi vælger dem med hjertet og ikke med en skabelon i hånden."

Hvad er din drøm for Lyngby Porcelæn?

"At vi stadig er her om mange år, fordi vi holdt fast i ovenstående."

Kan du fortælle os én ting om Lyngby Porcelæn som vi ikke vidste?

"Lyngby Porcelæn var de første i verden, der producerede en termokop (dobbeltvægget kop) i porcelæn i 1957. Stellet, der hedder Thermodan, blev udstillet på Louvre, vandt sølv ved Triennalen i Milano, og er stadig en del af den permanente udstilling på Metropolitan i New York. En anden sjov ting I nok ikke er klar over er, at vi i dag arbejder sammen med barnebarnet af stifteren til Lyngby Porcelæn, der er tredje generation af Lyngby Porcelæn. Det er fantastisk, men nok ikke noget folk ved."