
Jens Quistgaard
Jens Quistgaard (1919-2008) er den mest berømte danske designer i USA, mens han i Danmark er nærmest ukendt. I 1966 skabte han Stokkestolen, som GUBI nu har fået rettighederne til igen at producere. Og den klassiske stol fremstår mere moderne end nogen sinde.
AfJens Quistgaard (1919-2008) blev født i København. Hans far var billedhugger, og han blev allerede som barn optaget af at tegne og arbejde med keramik.
Jens Quistgaard var ordblind og kompenserede ved at fokusere på sine kreative evner. Gennembruddet som formgiver kom i 1953-54, hvor han først designede bestikket Fjord og senere grydeserien Anker-line.
I 1954 modtog han Lunningprisen, og samme år indledte han samarbejdet med den amerikanske forretningsmand Ted Nierenberg. Det blev starten på det amerikanske firma Dansk Designs, hvor Quistgaard var chefdesigner.
Op gennem 1950erne og starten af 1960erne opnår Dansk Designs stor succes, og den dag i dag er Jens Quistgaard den mest populære og anerkendte danske designer i USA.
Det er jo nærmest verdens første knock down-stol, og så er designet 45 år gammelt, fortæller manden bag designvirksom-heden GUBI, Jacob Gubi, da BO BEDRE taler med ham i forbindelse med
relanceringen af den næsten glemte klassiker, Stokkestolen.
Da designeren Jens Quistgaard modtog Hæderslegatet fra Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond i 2006, var det udtryk for, at han havde haft en af de mest imponerende karrierer i den danske designhistorie.
For mange mennesker er Jens Quistgaard dog et totalt ukendt navn og det til trods for, at de fleste på et tidspunkt har ejet en ægte Quistgaard-klassiker i form af den ikoniske dåse-
åbner med den karakteristiske hajfinne, som han designede for Raadvad i 1950, og som stadig er en bestseller.
Jeg har læst meget om Quistgaard, som virkelig var en ener på den danske designscene, og hans baggrund var helt anderledes. Han havde ingen formel uddannelse og havde selv lært sig sit håndværk først som billedhugger og senere som designer.
Og så er det jo fascinerende, at han var og er så stort et navn i USA og ikke i Danmark, hvor han jo kommer fra, fortæller Jacob Gubi, der for nylig sikrede sig rettighederne til at producere nogle af den danske designgurus møbelklassikere.
For cirka 15 år siden var der en lille producent, der forsøgte sig med at relancere Stokkestolen, som Jens Quistgaard designede i 1966, men det blev for dyrt og for omfattende, så det løb hurtigt ud i sandet.
Jeg har længe været fascineret af Stokkestolen, som er et af de få møbler, Jens Quistgaard designede ved siden af den brugskunst, han blev så kendt for. Så jeg kontaktede de tidligere producenter og vi fik lov til at overtage produktionen og rettighederne.
Stokkestolen er fantastisk, fordi den er så enkel og på mange måder forud for sin tid. Den består af en stålramme og otte træstokke. Den kan skilles ad og sættes sammen uden værktøj og var et tidligt bud på et knock down-møbel et begreb, der er blevet ekstremt populært igen på grund af, at det er forbundet med miljøvenlig transport i en tid, hvor bæredygtighed er kodeordet, fortæller Jacob Gubi.
Jens Quistgaard levede næsten hele sit arbejdsliv i USA, hvor han med sin amerikanske samarbejdspartner, Ted Nierenberg, havde stor succes med firmaet Dansk Designs.
Og Jens Quistgaard var en særdeles flittig og produktiv herre. Ud over et forbløffende antal produkter tegnede han også Ted Nierenbergs private villa nord for New York, hvor Quistgaard ikke bare udformede selve huset, men alt fra trapper og badekar til dørhåndtag og hængsler i det imponerende bygningsværk.
Jens Quistgaard har haft cirka 4500 ting i produktion, hvilket er et ufatteligt tal. Gennem rigtig mange år designede han praktisk talt alt til Dansk Designs fra bestik til gryder, peberkværne, kander, keramik og skåle, og hans sans for detaljer var helt unik, fortæller Jacob Gubi.
Den danske filminstruktør Stig Guldberg nåede at lave dokumentarfilmen En Gryde Til Min Kone om Jens Quistgaard inden designerens død i 2008.
I et tidligere interview i BO BEDRE fortalte instruktøren om arbejdet med filmen, der tog tid af den enkle grund, at Jens Quistgaard ikke var særlig vild med pressen og tanken om at være en offentlig person.
Stig Guldberg fortalte om, hvordan han havde brugt meget lang tid på at tale med designeren. Først efter lang tid, da de havde udviklet et varmt venskab, var han tæt nok på, til at Jens Quistgaard gav ham lov til at fortælle sin historie.
Jacob Gubi ser denne skyhed som en af de vigtige grunde til, at Jens Quistgaard endnu ikke er blevet lige så stor i danskernes bevidsthed som eksempelvis Arne Jacobsen, Finn Juhl og Hans J. Wegner. Men en anden vigtig grund er også den enkle, at tiden var en helt anden.
Verden var meget anderledes dengang, og i Danmark var man slet ikke så bevidst om, hvad der foregik i USA det var simpelt hen meget længere væk end i dag. De andre store danske designere fra den tid boede jo i Danmark, og så var Jens Quistgaard jo heller ikke så afhængig af, at danskerne købte hans ting, for i USA gik det jo fantastisk for ham, fortæller Jacob Gubi.
Måske bliver relanceringen af Stokkestolen et nyt gennembrud for et af dansk designs største navne gennem tiderne? Jacob Gubi forventer sig
personligt meget af den relancerede serie, som også kan åbne dørene for den danske designproducent på Quistgaards gamle hjemmebane i USA.
Han designede også to sofaborde i Stokkeserien, som GUBI også har rettighederne til, så i vores regi er Quistgaard-æraen kun lige begyndt, og der er nok af design at tage af fra den gamle mesters hånd.