Geniale gardiner

De franske superstjerne-designere Ronan og Erwan Bouroullec har genopfundet det klassiske gardin med deres Ready Made Curtain for danske Kvadrat.

Brødrene Bouroullec
© bobedre.dk

Taget i betragtning af, hvor stort et navn de franske brødre Ronan og Erwan Bouroullec er i designverdenen forekommer deres studio i Paris meget lille. De ca. 10 ansatte sidder roligt og arbejder, og der er ikke antydningen af det stressniveau, man kunne forvente af en tegnestue, der gennem det seneste årti har udviklet sig til en af de mest anerkendte i branchen med utallige projekter for store producenter som Kartell, Cappellini, Vitra, Flos og danske Hay og Kvadrat.

  • Det passer os rigtig godt, at vi ikke er større, og det er helt bevidst, at vi ikke har bygget en gigantisk tegnestue op, hvor vi skal bruge vores tid på administration. Vi kan godt lide at have tid til at være med i design-processen - faktisk siger vi nej til langt de fleste opgaver, og koncentrerer os om de producenter, vi arbejder godt sammen med, fortæller Ronan Bouroullec.

BO BEDRE er inviteret til Paris i anledning af, at de franske brødre endnu engang har arbejdet sammen med den danske tekstilproducent Kvadrat. Projektet Ready Made Curtain er det første Kvadrat-produkt, der i modsætning til deres tekstiler, henvender sig direkte til slutbrugeren.

Ready made curtain
© bobedre.dk

For fire år siden undersøgte Kvadrat og innovationsbureauet ReD Associates de eksisterende gardinløsninger og kontaktede de to Bouroullec-brødre. De spurgte dem, om de ikke kunne designe en enkel, men nyskabende tilgang til at anvende kvalitetsgardiner i private hjem.

  • Gardiner er noget, vi skal forholde os til dagligt, og vi synes selv, at vi har skabt en løsning, der fungerer, er smuk og som er så enkel, at selv et barn kan installere det, fortæller Erwan Bouroullec.

Med Ready Made Curtain får man alt, hvad man skal bruge i en smuk æske - ophængssnor, vægbeslag, clips og et udvalgt Kvadrat-tekstil.

  • Vi ville gerne skabe et system, der giver alle mulighed for at hænge et kvalitetsgardin op på et minimum af tid. Der kræves hverken særlige færdigheder eller specialværktøj, der er taget højde for fejlmarginer, og ophængningen skal ikke være perfekt ned til mindste detalje. Faktisk er vi tilhængere af charmen ved det ufuldkomne frem for det stringent arrangerede interiør, fortæller de to brødre.

  • Vi ville ikke lave en meget teknisk løsning, men ville på den anden side heller ikke ud i et rustikt eller tungt look. Undervejs reflekterede vi over den mest populære måde at hænge en plakat op på med hæfteklammer, og vi studerede også en lang række tøjklemmer, fortæller de.

En æske indeholder alt, hvad man skal bruge - to ophængningsbeslag i træ med mekanisme til at stramme. Det billigste sæt indeholder desuden en snor på fem meter, et stykke tekstil på 300 x 210 cm, og 13 clips. Sættet i uld har lidt andre mål og er lidt dyrere. Alle fås i flere farver. Fra 2195 kr., Kvadrat.

Ready made curtain
© bobedre.dk

Ready Made Curtain fås i to Kvadrat-tekstiler med forskellige egenskaber - et let og lyst eller et i kraftig uld. Hvert tekstil fås i tre farver med matchende farvepalet til vægbeslag, ophængssnor og clips.

Den traditionelle gardinstang er afløst af en justerbar snor, der gør det muligt at fastgøre gardinet på et hvilket som helst vindue. Med gardinet har de to franske mirakelmagere igen bevist, hvorfor de rangerer som nogle af verdens bedste - hvem ellers kunne skabe et almindeligt gardin, der er blevet så cool, at man ville have lyst til at forære det væk som gave til selv den største designsnob eller bare til hvem som helst, der trænger til et nyt gardin i soveværelset, stuen eller børneværelset?