Klassik Studios nye kollektion giver nyt liv til hidtil uset design

Thomas Schlosser: "Det er design, der både er originalt for sin tid, og som kan køre gennem tider."

Klassik Studio Poul volther sovesofa
© Kira Brandt

Poul Volthers udklappelige sovesofa, var begyndelsen til Klassik Studio. Fra 32.200 kr.

Relancerede klassiske studier

Originalt, funktionelt og æstetisk – opskriften på en klassiker fylder i kollektionen fra Klassik Studio, hvor hidtil uset design af mere eller mindre kendte designere fra æraen Danish Modern får nyt liv. Se med her, og vælg din egen nye klassiker.

Klassik Studio poul volther lænestol
© Kira Brandt

Poul Volthers lænestol af eg og sort læder fandtes der kun tre af. Fra 29.800 kr.

Startskuddet til Klassik Studio

En udklappelig daybed designet af Poul Volther var startskuddet til det nyåbnede Klassik Studio, hvor kollektionen tager sit udgangspunkt i glemt dansk design, krydret med nydesignede vaser, skåle og lamper. Butikken udspringer af den velrenommerede butik Klassik, der handler moderne klassikere. Ejeren, Thomas Schlosser, fik på et tidspunkt produceret den multifunktionelle daybed, som hurtigt blev solgt til en amerikaner. I de tre uger, den stod i Klassik, før den blev sendt til USA, nærmest væltede det ind med folk, som ville købe den. Grundet den store interesse fandt Thomas Poul Volthers arvinger og købte rettighederne til stolen. Reproduktion af design er ikke noget, som Klassik tidligere har gjort sig i, da fokusset er vintagemøbler, men da der alene fra butikken og uden forhandlere blev solgt 100 daybeds på et år, var der tydeligt tale om en succes.

Klassik Studio glasvase
© Kira Brandt

Klassik Studios mundblæste glasvaser og skåle er inspireret af klassisk dansk glas og farveintensiteten i glasset, når det håndslibes, hvor tykkelsen skaber et farvespil fra helt dyb ravfarvet til mere lys og transparent. Fra 150 til 1200 kr.

Anderledes, sjove og skæve design

– Vi har aldrig tidligere haft en vare i Klassik, hvor folk målrettet er kommet ind og har efterspurgt den. Det fik os selvfølgelig til at se, på hvilke designere som vi ellers har solgt godt af, og som ikke er Hans J. Wegner, Børge Mogensen, Arne Jacobsen og alle de andre kendte, som er umulige at få lov til at reproducere. Da dansk design, som ikke er så eksponeret, er særligt eftertragtet i Klassik, og der hver uge dukker 50 nye vintagedesign op, som er anderledes, sjove og skæve, og som appellerer til at blive vist, besluttede vi os for at se på dem, forklarer Thomas.

Feinschmeckere, stylister, arkitekter og udlændinge er ofte dem, der, ifølge Thomas, er toneangivende for en kommende møbelefterspørgsel i Danmark. Og da Klassik fra den kant oplevede en bølge af ønsker efter nyt, var det nærliggende at skabe Klassik Studio, som er et samarbejde mellem Thomas og Stefan Jensen, der arbejder i Klassik, samt designeren Lasse Storm Jørgensen. Sidstnævnte designer keramik, glas og messingvaser, der skal give et nutidigt element til den nye kollektion, der tager udgangspunkt i umiddelbart ukendt interessant design, hvor æstetik og funktion, og gerne multifunktion, går hånd I hånd.

Klassik Studio jørgen højs spisebord
© Kira Brandt

Jørgen Højs spisebord med metal og træstel har aftagelig laminatplade, som betyder, at det kan fungere på både store og små kvadratmeter. Han tegnede det i 1962, og Poul Kjærholm, som han delte tegnestue med, blev senere inspireret af det til sit eget PK54. Det kan fås fra 56.000 kr.

Alt skal ikke være så mainstream

– Konceptet for den nye butik er at blande nyt og reproduceret design med møbler med patina. Mange kender til at flytte ind et sted og tæppebombe det med nye møbler, som ikke lader plads til chatollet fra mormor. På den måde kommer et sted til at mangle personlighed. Vi vil vise, at det er ok at blande ting fra flere tider, og at alt ikke skal være så mainstream og korrekt med sikre klassikere. Man kan stille spørgsmålet, hvorfor vi ikke bare bruger nye designere, men jeg synes, at meget nyt design har tendens til at minde om noget gammelt. De danske modernistiske designere var inspireret af hinanden, hvor mange også delte tegnestue, og derfor er der et hav af godt og ubrugt design at tage fra, og som kan blive klassikere, fordi det er design, der både er originalt for sin tid, og som kan køre gennem tider, siger Thomas.

Klassik Studio keramikskål
© Kira Brandt

Klassik Studios keramikskåle er håndlavede med en aktiv glasur, som udvikler sig under brændingen med forskellige farver og mønstre. Denne koster 1200 kr.

Kan kombineres med alle typer møbler

I produktionen er det vigtigt at have øje for omkostningerne. Ifølge Thomas havde mange arkitekter ikke forventning om at producere 500 stole, men gik i stedet op i design og detaljer, modsat det eksponerede design fra FDB, som handlede om at masseproducere møbler. Klassik Studio har forsøgt at holde sig så tro mod det originale design som muligt, men med mulighed for at vælge mellem flere typer læder og tekstil. I forhold til trædelen har det været sværere, da mange af de gamle møbler er lavet af teak eller palisander, som der i dag er restriktioner på at bruge.

– Da jeg ikke vil gå på kompromis med kvaliteten, er alle vores møbler produceret i Danmark, ligesom vi også, i mange af vores møbler, bruger nordiske og lyse træsorter, som fungerer godt for os skandinaver. Det synes vi, at man skylder designet. Og heldigvis så er
produktionsmetoderne blevet bedre. Vores lænestol af Poul Volther er der fx kun lavet tre af, hvor den ene var til Kong Frederik. Grunden til, at den ikke kom i produktion dengang, var, at det er en ret svær stol at lave med kernelæder spændt ud på flaglineryg og formspændte armlæn. Ser man den stol, tænker man, at den stadig er aktuel, og med de nye metoder er det muligt for os at lave den. Det smukke ved klassisk moderne design er, at det kan kombineres med alle typer møbler, og at man ikke bliver træt af se på det. Sådan skal det også være, for når man investerer mange penge i et møbel, skal det kunne holde i mange år.

Klassik Studios kollektion vil i dette år bestå af ca. 25 møbler og design, som løbende vil blive introduceret via klassikstudio.com.

Klassik Studio poul wolthers jagtstol
© Kira Brandt

Poul Volthers jagtstol af eg og kernelæder fås fra 22.800 kr.

Klassik Studio jørgen højs stol
© Kira Brandt

Jørgen Højs stol af metal og læder kan fås fra 9800 kr.

Klassik Studio poul volthers sovesofa
© Kira Brandt

Poul Volthers udklappelige sovesofa har mange tekstil- og trækombinationer. Fra 32.200 kr.

Klassik Studio bordlampe
© Kira Brandt

Klassik Studios bordlampe er inspireret af dansk design fra 1950-60’erne og koster 1200 kr.

Klassik Studio adam hoff og poul østergaard knagebøjlen
© Kira Brandt

Adam Hoff & Poul Østergaard står bag knagebøjlen til 2700 kr.

Klassik Studio lænestol
© Kira Brandt

Klassik Studios lænestol er lavet af velour fra Dedar. Fra 21.900 kr.