
Kan man hacke sig igennem en IKEA-låge?
Svaret er ja. Firmaet Reform har pudset tre tegnestuer på verdens mest kendte køkkenmoduler. Vi tog en snak med Jonas Bjerre-Poulsen fra Norm Architects om det nye fænomen.
AfHack**ing er egentlig et underligt udtryk. Vi kender det fra it-verdenen, hvor hackere skaffer sig adgang til virksomheders eller offentlige instansers hemmelige databaser. Men hvordan i alverden kom ordet ind på den ellers så fredelige indretnings-scene? Det startede med begrebet at 'costumize', som betyder at omskabe noget, så det får mere personlighed. Når noget er costume made, er det ikke samlebåndsagtigt og noget, alle andre har. Og netop dét er der stort behov for i en verden, hvor mange ting bliver standardiserede. Det gælder jo i høj grad IKEA, hvis styrke – og svaghed – er de millioner af identiske moduler, som sprøjtes ud til forbrugerne.
Læs også: 7 flotte køkkenøer**
**Det er derfor blevet en trend at hacke IKEA, at omforme det vi egentlig godt kan li', men måske keder os lidt med - vi gerne vil være unikke.
- Man står jo med et dilemma som forbruger, siger Jonas Bjerre-Poulsen medstifter af Norm Architects, som netop har præsenteret deres hackede version af IKEA-køkkenet for Reform.
- De færreste af os har råd til et arkitekttegnet køkken. Sådan et kan jo snildt komme op på 700.000 kr. Men vi drømmer om det unikke look, den slags løsninger har, og samtidig er vi ikke begejstrede for det ensrettede. Norm Architects hackede køkken er sammensat af fire materialer: en messinglegering kaldet tombak, fiberbeton, oliebrændt jern og savskåret eg.
- Taktilitet, siger Jonas Bjerre-Poulsen om materialerne. Arkitekter elsker det udtryk, og det betyder noget med sanselighed, at overfladerne lever. Fx fiberbetonen. En bordplade af dette materiale patinerer ganske smukt. - Det gør ikke noget, at en rødvinsring får lov til at sidde. Med tiden bliver det til et helt maleri.**