IKEA-cykel scorede topprisen til Red Dot Award

IKEAs første cykel SLADDA vandt topprisen for årets mest banebrydende design til Red Dot Award, der er designverdenens svar på en Oscar. Cyklen er næsten vedligeholdelsesfri og skal gøre livet i den urbane storby mere simpelt og bæredygtigt

IKEA har designet en cykel til moderne storbymennesker. Cyklen er et bæredygtigt alternativ til en bil, og så er den nærmeste vedligeholdelsesfri og i et kønsneutralt design. Det er grunden til, at cyklen scorede en toppris for mest banebrydende design til årets Red Dot Award.

Red Dot Award er en af de største og mest prestigefyldte designawards i verden. Her kårer en jury bestående af 41 designeksperter årets bedste designs blandt mere end 5.200 tilmeldte fra hele verdenen. Konkurrencen er organiseret af Design Zentrum Nordrhein Westfalen i Essen, Tyskland, og der gives priser inden for tre forskellige discipliner: produktdesign, kommunikationsdesign og designkoncepter.

Til awarden vandt IKEAS SLADDA-cykel en ”best of the best-award" for årets mest banebrydende produktdesign – en titel, der kun gives til ekstraordinære ideer, der skiller sig ud fra mængden.

Banebrydende, bæredygtig og brugbar

IKEAs SLADDA-cykeler heller ikke bare en cykel. Den er, med en rust-­ og oliefrie gummi­kæde, som holder 15.000 km, og automatiske gear, designet til at være nærmest vedligeholdelsesfri, og så har den et kliksystem til både cykelvogn og kurv, så cyklen hurtigt kan tilpasses til alt fra arbejde til familieturen.

SLADDA er lidt ligesom et tablet, hvor tilbehøret er apps, der kan transformere en cykel om til et alternativ til en bil,” forklarer designer Oskar Juhlih fra Verydaydesign studio.

Oskar Juhlin har sammen med Jan Puranen og Kristian Eke fra den svenske designvirksomhed Verydaydesign studio udviklet og designet SLADDA-cyklen i samarbejde med IKEA.

Cyklen er, modsat de fleste cykler, designet i et kønsneutral look. Den sætter derfor fokus på diversitet og retten til at være den man vil, hvilket også er en af grundende til, at cyklen har vundet den prestigefyldte Red Dot Award.

IKEA høster tre designpriser

IKEA vandt desuden to andre priser til Red Dot Award. En for den fleksible og funktionelle møbel-serie LISBABO og én forTILLREDA mobile induktionsplader, som kan hænges op på væggen.

Begge produkter passer ind i moderne, små hjem på grund af deres fleksibilitet og funktionalitet. Produkterne er ikke stationære, men kan flyttes rundt efter behov, hvilket er begrundelsen for, at de har vundet en prestigefyldt Red Dot Award.