Poul kjærholm pk12 dansk design spisebordsstol
© Designmuseum Danmark

Han fik møblerne til at svæve

Poul Kjærholms PK12 er et mesterværk af enkelhed – læs, hvordan den næsten svævende stol blev til.

Poul Kjærholm – PK12/EKC12
  • Poul Kjærholm (1929-1980)
  • Model: Stolen EKC12, prototype 1962 (sat i produktion i 1964)
  • Materiale: Stål og læder

Poul kjærholm fik stolen til at svæve og havde en særlig forkærlighed for stålkonstruktioner og industrielle materialer. Poul Kjærholm tog afgang fra Kunsthåndværkerskolen (Danmarks Designskole) i 1952, og underviste derefter på Kunsthåndværkerskolens som Kunstakademiets møbelskole fra 1952-59, herefter blev han ansat som lektor ved Kunstakademiets Arkitektskole 1959-73.

Poul Kjærholms minimalistiske udtryk

Han afsluttede sin lange karriere som professor ved Kunstakademiet fra 1976-80. Kjærholms møbler blev primært produceret af Ejvind Kold Christensen (EKC) indtil 1980, derefter overvejende af PP Møbler og Fritz Hansen. Stolen her hedder EKC12, da den er produceret hos Ejvind Kold Christensen, efterfølgende kom stolen til at hedde PK12.

De minimalistiske udtryk og smukke linjer i Kjærholms design gør, at hans møbler virker moderne den dag i dag. Med sin baggrund inden for bygningskonstruktion havde han en forkærlighed for konstruktionsmaterialer og i særdeleshed stål.
Kjærholm designer prototypen på EKC12/PK12 i 1962. De mest kendte stålrørsmøbler fra den tidlige moderne periode kom fra Bauhaus i Tyskland og møbler i metalrør, ofte med en krom finish, var populære i Holland og Frankrig, men var ikke særlig udbredt i Danmark.

Kjærholm vill overgå Bauhaus

Med stolen EKC12 forsøger Kjærholm at overgå flere af Bauhaus-arkitekternes stålrørsmøbler i enkelhed. Stolen består af blot to rørbøjler og et sæde. Men den tager i virkeligheden sin form fra den gamle Wienerstol, Thonet nr. 209. Han tager altså fat i gamle traditioner, men bruger moderne materialer til at videreudvikle stoletypen.

Det elegante ved stolen er, at de to rørbøjler ikke rører ved hinanden ved ryggen. Stolen fremstår på en gang klassisk som karmstol, men er også internationalt moderne i kraft af sit materiale.

EKC12-stolen kan opleves i udstillingen’The Danish Chair – An international affair’hos Designmuseum Danmark.