En folkelig succes

FDB's tegnestue er for alvor blomstret op igen, og succesen er kommet bag på Coop.

Nu er produktionen kommet for at blive, og kollektionen skal vokse de kommende år - både med fokus på gamle klassikere
og spritnyt design.

DET HELE STARTER helt tilbage i 1933, men fra 1942 til 1949, hvor Børge Mogensen har ansvaret for tegnestuen, tegnes den linje, som møbelproduktionen følger mange år frem. Frem til 1980’erne, hvor FDB langsomt, men sikkert afvikler produktionen af møbler, sidder prominente navne som Poul M. Volther, Ejvind A. Johansson og Jørgen Bækmark i chefstolen og styrer en møbelproduktion, der holder fast i FDB’s værdier, der med designdemokratisk pondus skaber æstetisk, langtids- holdbart design, der er til at betale for alle samfundslag.

I 2011 genoptager designproducenten Hay produktionen af en række FDB-klassikere, og sidste år er det så fra selve arnestedet, at den endelige tilbagekomst for alvor bliver skudt i gang af Coop, det tidligere FDB. I 2013 kan forbrugerne opleve gensynet med fire stole og et bord: J46-stolen og et bord af Poul M. Volther, J52-stolen af Børge Mogensen, stolen J108 af Jørgen Bækmark og Ejvind A. Johanssons stol J67. Men det er bare begyndelsen.

  • Vi lancerer de første møbler sidste år i september, og på tre uger sælger vi noget nær det, som vi tager seks måneder om at producere. FDB-møbelbrandet er endnu stærkere og sidder bedre fast i danskernes hukommelse, end vi i vores vildeste fantasi drømmer om, fortæller Ole Kiel, der har ansvaret for møbelproduktionen.

  • Poul M. Volthers J46 er en af de mest solgte spisebordsstole i historien. Den solgte mere end 800.000 eksemplarer i sin tid, men siden den kom på markedet for et år siden, har vi solgt alle dem, vi kan nå at producere, fortæller han.

Netop nu lancerer FDB en ny række af de gamle populære klassikere blandt andet en gyngestol af Børge Mogensen og de klassiske Mogens Koch-bogkasser.

  • Det har hele tiden været planen, at der skal komme nye møbler i kollektionen, men vi evaluerer løbende projektet, fordi den helt overvældende succes har overrasket os. Vores sigte er, ligesom dengang FDB startede med at producere møbler, at levere fantastisk design i god kvalitet til en fornuftig pris, fortæller han.

Ifølge Ole Kiel er dette begyndelsen på en ny epoke, og for Coop er tiltaget ikke bare et nostalgitrip. Der vil komme flere nyheder løbende - næste gang til foråret.

  • Arven fra FDB-tiden fylder naturligvis meget, og der er stadig tusindvis af tegninger fra dengang, men det er jo ikke alle, der har relevans i dag, siger han.

Og det er da også planen, at kollektionen skal suppleres med nyt design skabt af nogle af de unge nulevende designere.

  • Vi arbejder også sammen med en række designere om nye designprojekter, og jeg kan godt love, at kollektionen bliver udvidet betragteligt de kommende år, fortæller Ole Kiel.

Og de gamle værdier om at drive virksomhed med omtanke er stadig vigtige.

  • Værdierne skal tilgodeses i de nye møbler, samtidig med at linjen tilbage til de gode gamle dages historie skal bevares.

Poul M. Volthers D20-sofaborde, som har fået nye farver, 2995 kr.

Jørgen Bækmarks spisebordsstol J81, 3499 kr.

Den særdeles nulevende designduo Foersom og Hiort-Lorenzen skabte Mikadoserien i 1986. den er nu relanceret af Coop. Barstol og skammel, 1499 kr.og 999 kr.

Pouls M. Volthers spisebord C28 fra 6995 kr. Se mere på Coop.dk