En designer fortæller: Vipp Lampeserie

"Når man har gjort sig stædigt umage - investeret blod, sved og tårer, og derved nået frem til sit ultimative bud på en lampe, hvad er så ideen med at prøve igen?" Hør chefdesigner Morten Bo fortælle om Vipp's nye lampeserie, som både bliver den første og den sidste.

Hvor kom inspirationen til Vipp Lampeserie fra?

"Vi diskuterer konstant, om det, vi som brand står for, kan bringes i anvendelse i andre og nye produktkategorier. Det er bevæggrunden for at lancere nye produkter.
I lampe-verdenen observerede vi, lettere frustrerede, især tendensen til integrerede LED-lyskilder med en deraf følgende brug-og-smid-væk mentalitet, fordi det ofte ikke kan betale sig at reparere disse typer lamper. Samtidig er selve lyskvaliteten, på trods af de mange gode egenskaber, mindre god, idet LED-teknologien fortsat er under udvikling og halter bagefter kvaliteten af glødepære-lyset. Når lyskilden er fuldintegreret, har man ikke mulighed for at opdatere den. Når Vipp vil levere langtidsholdbart design - både funktionelt, kvalitetsmæssigt og visuelt - og vi er imod tidstypiske og forbigående designtrends samt den moderne brug-og-smid-væk kultur, så føler vi nærmest en forpligtelse til at komme med et bud. I dette tilfælde Vipp lampeserien."

Hvad er visionen bag serien?

"Vores vision at designe og udvikle en tidsløs lampeserie baseret på en håndværkværksmæssig og materiel høj kvalitet. Derudover er det afgørende, at forbrugeren har muligheden for at opdatere lyskvaliteten efterhånden som teknologien udvikler sig. Vi ønskede at imødekomme problematikken omkring ’de nye lyskilder’, der ikke altid er flotte at se på. Dette har vi har løst ved inddække lyskilden med et translucent glas - ikke akryl, så der ikke er direkte indkig til lyskilden. Vi ønskede at levere et alternativ til det typiske valg imellem en lampe, der lyser meget fokuseret nedad og efterlader resten af rummet i mørke, eller helt modsat - spreder lyset bredt og vildt ud i rummet. Jeg tror, mange kan genkende den problematik. Vores perforerede skærme tillader, at en afdæmpet del af lyset kastes ud i rummet og fjerner skarpe skygger og kontraster, mens resten kastes nedad uden indkig til den ’generende’ lyskilde."

Hvordan har arbejdsprocessen været?

"Sjov, spændende og lærerig. Pga. vores generelle tilgang til design, har vi trukket på vores 76 års erfaring indenfor fremstilling af emner i stål, mekanik og respekt for funktionen. På den måde er vi nået frem til et resultat, som vi mener ikke blot er en lampe, men som er 100% en Vipp lampe, der bygger på den samme filosofi som alle øvrige Vipp produkter. Fordi vi søger at undgå tidstypiske designtrends, har vi brugt lang tid på at udvikle lamperne og gøre dem perfekte i vores optik. Når først lamperne er lanceret, er ambitionen at designet skal få ligeså mange år på bagen som Holgers oprindelige affaldsspand, der nu er fyldt 76 år. Havde vi lanceret en lampeserie i tidens messing, marmor og røget eg, skulle vi have skyndt os meget mere og formentlig indgå en masse kompromisser, så vi kunne nå at ride med på den trend, inden den dør helt ud og erstattes af noget andet."

Hvordan adskiller de endelige lamper sig fra de første tanker omkring samme?

"Ikke meget. Vi tænker os godt om i starten, gør os mange overvejelser og foretager en hel del bevidste fravalg – igen af respekt for det, som vi står for som brand. Det er det absolut afgørende. Som brand bør man stå for noget og respektere de løfter, dette implicit medfører. Herfra handler det om at udvikle og modne lampen. Der har naturligvis været hundredevis af områder, hvor vi i nærmest konstant iteration har optimeret løsninger frem mod de endelige lamper."

Hvad er det specielle ved Vipp lampeserie?

"Kort fortalt er det de håndværksmæssige detaljer og gedigne materialer. Muligheden for at opdatere lyskilden. Det støbte glas som skjuler lyskilden samt ikke mindst de perforerede skærme, der tillader en anelse diffust lys ud i rummet, mens resten dirigeres nedad."

Hvad er fremtiden for Vipp Lampeserie?

"Forhåbentlig lang. Vi har foreløbigt fået meget fin respons på lamperne. Måske vil vi i fremtiden lancere en eller flere versioneringer af lamperne, men vi kommer ikke til udvikle nye og flere designs. Vi laver per definition kun et produkt/design i hver kategori. Når man har gjort sig stædigt umage - investeret blod, sved og tårer, og derved nået frem til sit ultimative bud på en lampe, hvad er så ideen med at prøve igen?"