
Drik te med Finn Juhl
Er du fan af Finn Juhl? Så glæd dig, for nu kan du snart købe noget helt særligt fra hans hånd, nemlig et testel tegnet i starten af 1950'erne. Det har aldrig været i produktion, men det gør firmaet Architectmade heldigvis nu noget ved.
AfI forbindelse med Bing og Grøndahls 100 års jubilæum bad de i 1952 Finn Juhl tegne et jubilæumsstel til dem. Finn Juhl var meget stolt af opgaven. Han havde tidligere indrettet Bing og Grøndahls butik, hvilket han vandt Eckersberg Medaljen for. Stellet blev dog aldrig rigtig til noget, da det var for komplekst, og det lykkedes ikke at lave gode prototyper, de faldt sammen under brændingen, til stor frustration for alle. Så stellet kom aldrig i produktion, og Bing og Grøndahl fik aldrig et jubilæumsstel.
Nu har Architectmade valgt at sætte stellet i produktion og har blandt andre researchet hos en af Finn Juhls tidligere ansatte. Til at hjælpe sig med at udvikle stellet havde Finn Juhl nemlig allieret sig med Marianne Carstensen, en af hans tidligere elever på Skolen for Boligindretning, hvor han var overlærer. Efter at Marianne var færdig på skolen, spurgte Finn Juhl, om hun ville sidde model i en af hans stole, der blev udstillet. Sådan startede samarbejdet, og de blev siden venner. Marianne var på Finn Juhls tegnestue i 4 år, og hjalp bl.a. med udstillinger på MoMA og Royal Albert Hall.
Omkring stellet var arbejdsprocessen, at Finn Juhl kom ind på tegnestuen om morgenen med tegninger, han havde lavet om aftenen, som Marianne så rentegnede. Stellet var tænkt som et eksklusivt stel og ikke et hverdagsstel, fortæller Marianne Carstensen.
Da det aldrig kom ud til danskerne, levede stellet kun som prototype stående i Finn Juhls hus i Ordrup. Indtil Architectmades ejer, Morten T. Jensen, besluttede at lancere det unikke, organisk formede stel.
Architectmade har specialiseret sig i at producere arkitekttegnede ting fra 1950’erne og 60’erne. Og er altid på jagt i gamle arkiver for at finde frem til unikke og tidløse interiørprodukter, som førende danske arkitekter, bl.a. Finn Juhl, Kristian Vedel og Poul Kjærholm, har skabt på deres vej til berømmelse. Firmaet har i forvejen rettighederne til andre af Finn Juhls produkter, fx en bakke og en træskål. Morten T. Jensen havde set stellet i huset på Kratvænget og tog som så ofte på Designmuseum Danmark for at kigge i arkiverne. Her fandt han tegningerne, og efter tilladelse fra fonden bag Finn Juhl, Wilhelm Hansen Fonden, kunne processen gå i gang.
En proces, der skulle tage 3-4 år, og som nu har resulteret i, at firmaet netop har kunnet præsentere stellet under møbelmessen i Milano. Stellet hedder nu FJ Essence og består i første omgang af en tekande, en kop, en underkop og en sukkerskål i hvidt porcelæn.
– Det har taget lang tid, fordi det stadig har været utrolig svært at producere. Vi kunne se på tegningerne, at Finn Juhl have forsøgt at forenkle det, da man erfarede, hvor svært det var at producere. Men det lykkedes altså aldrig. Det ser simpelt ud, men er uhyre kompliceret. Formen med kurverne gør det svært, og det har også været udfordrende at få porcelænet til at stå helt, som vi ville. Men nu er vi tilfredse. Meget tilfredse, fortæller Morten T. Jensen, som er lige så kompromisløs, som Finn Juhl var.
Og stellet står helt i Finn Juhls ånd. Formsproget er enkelt, men raffineret. På den måde falder det naturligt ind i hele Finn Juhls univers.
Da man i 1952 forsøgte at producere det, foreslog man Finn Juhl at tilføje mønstre og farver for at skjule eventuelle ujævnheder i porcelænet, men det nægtede han. Og i dag er Morten T. Jensen heller ikke et sekund i tvivl ... stellet skulle stå præcis, som Finn Juhl tænkte det, ellers ville projektet blive opgivet. Uanset hvad.
– Det er tegnet for over 60 år siden, men er måske mere tidsvarende i dag. Det er essensen af tidløst design og essensen af Finn Juhls æstetik og formsprog.
For dem som kender – og elsker – Finn Juhls møbler, kan man nemlig se hans signatur i testellet, som med tiden vil blive suppleret med flere dele. Vi kan allerede nu løfte sløret for, at der også er et kaffestel i støbeskeen.