Her er alle vinderne af Design Awards 2019
Vi hylder det bedste design og de bedste designere i Danmark. Se her, hvem der løb med priserne i år.
Af — 03. september 2019
Creme dela creme inden for design
Vi har til Design Awards kåret de bedste designere og det bedste design i 2019.
Nedenfor kan du se alle vinderne, som fik lov at tage den fornemme award med hjem, og blive klogere på, hvorfor det netop er dem, vi mener, står i spidsen.


Årets Comeback
Vinderen er: A-Chair.
Designet af Jens Risom i 1961. Nu sat i produktion af Fredericia.
Stolen står som en skulptur i rummet, og den er smuk 360 grader rundt. Trærammen, som bagpå er udformet som et A, giver stolen sin æstetiske signatur samtidig med, at den sikrer en forrygende komfort.
Det er en stol, som tager varmt imod dig, og som omfavner dig. Den inviterer til en afslappet loungeatmosfære og passer både ind i et privat hjem og i en hotellounge.
Desuden er det på tide, at vi herhjemme hylder den danske designer Jens Risom, som tilbage i 50’erne og 60’erne satte skandinavisk design på landkortet i USA.
Han er en god historie, som fortjener at blive bragt frem i lyset.


Årets Design
Vinderen er: HAV.
Designet af KiBiSi. Produceret af Royal Copenhagen
Hvor er det modigt, at man tør give sig i kast med at modernisere en klassiker som mågestellet og så endda lykkes med det på så overbevisende manér.
Der er noget grundlæggende trygt ved stellet, fordi det rummer havet, som er sådan en central dimension i den danske kultur med vores lange kyststrækning.
Samtidig repræsenterer stellet i sin formgivning noget banebrydende nyt og skævt. Det er fyldt med kontraster, som vækker ens nysgerrighed.
Både KiBiSi og Royal Copenhagen har vovet noget – og vundet. Tillykke!

Årets Designer
Vinderen er: Margrethe Odgaard.
2019 er virkelig hendes år. Hun har markeret sig på designscenen med to gennemførte tekstilkollektioner for Kvadrat, og hun har lanceret en hel ny farvepalet for Montana.
Margrethe Odgaard har en unik evne til at sætte farver sammen, hun er kunstnerisk kompromisløs, og så underbygger hun sit arbejde videnskabeligt.
Dertil kommer, at hun er en blændende formidler. Hun tilføjer dybde og en yderligere dimension til godt design, og det har vi behov for i en hurtig tid.
Tillykke til vores allesammens farvedronning.

Årets Kunsthåndværker
Vinderen er: Amanda Betz.
Det er så dejligt nørdet, det hun gør!
Hun løfter en tradition, som går helt tilbage til H.C. Andersens papirklip. Hun minder os om, at man ikke behøver finde nye materialer for at finde på noget nyt, hun er virkelig kunsthåndværker i ordets bedste forstand.
Hun formår at holde fast i noget traditionelt og så videreudvikle på det. Der er noget poesi i hendes udtryksform, som vi i den grad længes efter i dag.


Årets Grønne Produkt
Vinderen er: Up Køkken.
Designet af Lendager Group. Produceret af Reform.
Reform arbejder med nogle af Danmarks førende designere og arkitekter. Samarbejdet med Lendager Group hører til et af firmaets allerbedste.
Lendager Group er nogle af de mest banebrydende herhjemme, når det kommer til bæredygtighed.
Sammen har de formået at skabe et køkken, som udnytter resttræ fra Dinesen og formår at skabe et så smukt og tidløst design, at man næppe har brug for at skifte det ud i mange år frem.
Det er både visionært og virkelig delikat.


Årets Grønne Brand
Vinderen er: Skagerak.
Bæredygtighed er tænkt ind i hele Skageraks produktion. Her går medmenneskelighed, ansvarlighed og godt, langtidsholdbart design op i en højere enhed.
Firmaet arbejder på øget bæredygtighed fra flere forskellige retninger. De tager blandt andet folks gamle møbler retur og sælger dem videre til nye ejere.
Møblet får et lille mærkat, som fortæller hvilket liv, det har levet, før det landede i den nye stue eller have. Tanken er at producere så gode ting fra starten, at de aldrig går i stykker og kun bliver endnu smukkere, når de smykkes med de historier, som tiden bringer med.
Det er solidt og ægte, og det er noget, som forbrugerne kan forstå og forholde sig til. En tanke og idé som forhåbentlig kun bliver mere og mere udbredt.

Årets Ildsjæl
Vinderen er: Henrik Marstrand.
Årets ildsjæl kunne med god ret kalde sig årtiets ildsjæl, for gennem mere end 13 år har han kæmpet for bæredygtig møbelproduktion.
Firmaet, han står i spidsen for, samarbejder med en række fremtrædende danske og internationale designere, som alle har formået at jongelere med den svære kunst at udvikle bæredygtigt design, der samtidig har høj æstetisk værdi.
Det er der kommet mange flotte produkter ud af. Fx en barstol, som i dag nærmer sig ikonstatus, og senest et materiale, der består af et miks af kasserede fiskenet fra den danske vestkyst og plastikmælkekasser tilsat et skvæt bioplastisk kul, som er resulteret i møbelserien Ocean.
For at være forud for sin tid, for at være visionær og for at holde den danske designfane skyhøj hylder vi Mater og Henrik Marstrand.


Årets Lampe
Vinderen er: Flindt Wall Lamp.
Designet af Christian Flindt. Produceret af Louis Poulsen.
Den har allerede vundet to internationale priser, og nu får den også vores, fordi den bare kan noget lysmæssigt, som er helt usædvanligt.
Alle i dommerpanelet var helt ‘Blown away’. Det er en lampe efter alle kunstens regler: Så moderne. Så enkel. Så godt løst.
Det er et designobjekt, som alle har råd til, og som kan passe ind rigtig mange steder. Og tilmed både ude og inde. Det er ikke let at lave en væglampe, der er skulpturel. Men det er denne.
En funktionel lampe med masser af sjæl.


Årets Møbel
Vinderen er: Jari spisebord.
Designet af OEO Studio. Produceret af Brdr. Krüger.
Bordet er organisk og inviterer til, at man samler sig omkring det og får nogle gode timer.
Det er ikke firkantet, det er ikke rundt, men forfriskende asymmetrisk – det er anderledes og nyt, og det har vi brug for.
Bordpladens næsten svævende udtryk er über-elegant, og så er det modigt bejdset i en sofistikeret blå tone, som får træets årer til at stå helt tydeligt frem.
Et anderledes spisebord, som på smukkeste vis rummer dialogen mellem Japan og Danmark.


Årets Rumdesigner
Vinderen er: Norm Architects.
De har i år lavet et hovedværk: The Audo i Nordhavn. Det er kontor, hotel, restaurant, café, butik i ét – det er sindssygt flot, og så hersker der en helt særlig atmosfære over stedet.
Norm Architects går aldrig på kompromis: De tager til Portugal for at finde lige netop de marmortyper, som passer ind i det, som de gerne vil skabe, og de udvikler deres eget, nye materiale, som skaber bedre akustik og giver en taktil fornemmelse til rummet.
De har i den grad skabt noget, som vi ikke har set før, og de har skabt noget, som på et grundlæggende plan rykker ved måden, hvorpå vi lever, agerer, bevæger os og er sammen på som mennesker.


Årets Upcomming
Vinderen er: Nodari.
Igor Nodari er sin egen enmandshær, og på ganske kort tid har han formået at rykke ind på designscenen.
Det er forfriskende at få lidt af det italienske temperament ind i den danske kultur. Hans design bryder noget i et rum og går i direkte dialog med genstandene omkring.
Der er gang i farverne, kanterne og de geometriske former. Hvis man er up and coming, så skal man komme med noget vildskab. Det gør Nodari. Han er virkelig fandenivoldsk. Han gør tingene på sin helt egen måde og indordner sig ikke under det danske kodeks for, hvad man må og ikke må.
Nodari er et wake up call og et friskt blik på traditionen. Vi ser et stort potentiale i ham og glæder os til at følge med i hans videre rejse.

Årets Talenter
Vinderne er:
Aviaaja Ezekiassen
Stine Mikkelsen
Josephine Andredottir
Læs mere om talentprisen her.