Design Awards 2016: Årets designer

Prisen går til en designer, der har sat et tydeligt aftryk på designscenen med karakteristisk, originalt og holdbart design.

GamFratesi

Japan, Italien, Danmark – duoen står stærkere og stærkere på den internationale verdensscene af designere. Hvad enten det er vinduesudsmykning for Hermès i Japan, en roterende udstilling på årets Milano-udstilling eller nye møbler for Gubi eller Gebrüder Thonet Vienna, ja, så er det design af højeste karat.

Kristina Dam

Kristina Dam bruger meget målbevidst et stærkt geometrisk og minimalistisk formsprog til både grafiske plakater og møbler og tilbehør. Hvor blandt andre genstande i marmor og finurlige spejle gør indtryk – det er i krydsfeltet mellem kunst og design, at noget af den mest spændende udvikling sker lige nu. Det er Kristina Dam et særdeles godt eksempel på.

Norm Architects

Dansk og internationalt – Norm Architects favner begge dele og har udviklet sit helt eget udtryk, som tager udgangspunkt i den nordiske livsstil, men er i virkeligheden grænseløs. Hvad enten det er nye produkter til Menu, lamper i læder eller badeværelsesmøbler for italienske ex.t udvikler firmaet design i verdensklasse.

Included Middle

Designduoen Margrethe Odgaard og Chris Liljenberg Halstrøm har haft et forrygende år, hvor fx reolsystemet Vivlio nu går sin sejsgang i private hjem og offentlige rum. De finder inspiration i de japanske designtraditioner, og det er lykkedes at skære deres nye påhit præcist til. Se blot daybeden Reykjavik som smukt udtrykker designernes forcer: flot i møblets silhout og med håndplukkede tekstiler, der understøtter udtrykket.

Øivind Slaatto

Manden bag lampen Patera for Louis Poulsen har lavet et mesterværk, som vi spår får ikonstatus. Den er inspireret af Leonardo da Vinci, Johan Sebastian Bach blandt andre … Og sådan er det med Øivind Slaatos design, alle detaljer er tænkt dybt igennem. Årets mest geniale idé er næsten Spaces – The Meeting Lamp, hvor en stor loftslampe med en remote kan forvandles til et mødelokale – design i en klasse for sig.

Space Copenhagen

Space har stadig rødderne solidt plantet i Københavns designmuld, men grenene vokser nu målrettet ud i verdens metropoler. Restaurant- og hotelindretning i New York og London ophøjer nordisk stil til international klasse. Swoon-lænestolen for Fredericia Furniture og bordene Moon Collection for Gubi er nye eksempler på, at duoen hele tiden udvikler sig. Læs mere om tegnestuen Space Copenhagen her.

ATWTP - All the Way to Paris

Den dansk-svenske duo, Tanja Vibe og Petra Olsson Gendt, sætter sammen med deres voksende firma stærkere og stærkere fingeraftryk på designscenen i Danmark. Tæpperne for &tradition, den innovative opslagstavle for Please Wait to be Seated og arbejdet for Skagerak skal fremhæves. Læs mere om All the Way to Paris her.