Den svenske prins designer for Georg Jensen

Vi har eksklusivt mødt Bernadotte & Kylberg til en samtale om deres nye te- og kaffekollektion.

Stål(be)sat

Designduoen Bernadotte & Kylberg begyndte i 2012 og har efterhånden mange design på samvittigheden.

De seneste med Georg Jensen, som nu lancerer en te- og kaffekollektion.

Vi har eksklusivt mødt duoen til en samtale om kunsten at tæmme stålet.

© Georg Jensen

Bernadotte & Kylberg

Titler kan åbne døre. Og dét, hvad enten man er en dygtig designer eller en prins.

Den svenske designduo Bernadotte & Kylberg indeholder titelmæssigt begge dele, og det giver fordele, men samtidig skal der uden tvivl kæmpes lidt mere for at blive anerkendt i designverdenen.

Dette er ikke prins Carl Philips eller Oscar Kylbergs ord, men skribentens. Inden dette interview er alt kontrolleret med spørgeramme og underskrevne klausuler om, at samtalen ikke må bruges i andre sammenhænge, og man bliver klar over, at dette ikke er en normal designduo.

Sådan er det, når den ene part hører til den svenske kongelige familie, så man sidder nysgerrig for at finde ud af, om duoens medlemmer nu også er ligeværdige. Det er der nu ingen grund til, for når man efter samtalen lytter båndet igennem, kan man konstatere, at det er som at lytte til ordene fra et gammelt ægtepar.

Når én begynder på en sætning, fuldfører den anden den, og som vi sidder her omgivet af deres modeller og færdige produkter, som de først rigtig ser i dag, er det med overbevisende stemmer, at de er ved at sprænges af stolthed:

– Det er en utrolig herlig følelse. Det er slutresultatet for os, men jo begyndelsen på, at produkterne skal ud at leve. Vi er vældig stolte af denne kollektion, siger de, som fik henvendelsen fra Georg Jensen om at skabe en serie produkter med kaffe og te som udgangspunkt.

– Det er en af den slags forespørgsler, som man ret hurtigt svarer tilbage på. Georg Jensen hører til noget af det ypperste i den skandinaviske designverden, ja de er på verdensplan noget særligt, og at tænke sig, at vi nu står som en del af den fantastiske skare af designere, der gennem historien har sat deres præg på Georg Jensen, giver os en ydmyg følelse, siger de.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bernadotte & Kylberg er på besøg hos Georg Jensen på Frederiksberg i København og ser for første gang den helt færdige kollektion Helix i stål. Fra idé til produkt arbejder de altid først med en lang researchfase, før de begynder at tegne.

En særlig designfamilie

For prins Carl Philip er det en særlig designfamilie, han nu indgår i, for han er ikke den første Bernadotte, der har tegnet for Georg Jensen.

Designeren Sigvard Bernadotte – dronning Ingrids bror – skabte ikoniske værker for det danske firma.

– Sigvard Bernadotte var min grandonkel, men jeg nåede aldrig at tale design med ham, for han døde, før jeg selv valgte at gå den vej, desværre, men jeg beundrer hans design, siger prins Carl Philip.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Smukt stål

Det er første gang, at Bernadotte & Kylberg arbejder med materialet stål.

– Udfordringen er, hvordan man får stålet til at se smukt og let ud, for uanset hvad, er det jo et hårdt materiale, men det handler om at tæmme det lidt. Stål skal have liv, og når det reflekterer et rum, kan det se næsten følsomt ud, siger de, der på nogle punkter satte ståleksperterne hos Georg Jensen på udfordrende opgaver.

Designmæssigt lægger man mærke til tre detaljer i kollektionen: kaffekandens aflange, elegante form, at håndtaget er lidt længere end gængse, og så låget, som har givet kollektionen dens navn. Helix betyder en skruet form, og lågets signaturdesign er ikke en let del at producere i stål.

Det buede bånd former sig nærmest som et smykke, vel at mærke et smykke, som har en funktion, understreger de. Håndtaget handler om at give brugeren noget rart at holde ved – både for kvinder og mænd, for hvert menneske griber forskelligt om et håndtag.

© Georg Jensen

Fra idé til produkt

– Vi begynder altid med research. Vores lektier, som vi kalder det, siger de leende, og den proces kan tage lang tid, hvor de både bruger egne erfaringer og læser og kigger i bøger. De er ude at undersøge, hvordan mennesker bruger det pågældende objekt, og i det hele taget blive klogere.

– I denne forbindelse har vi sat os ind i ritualerne omkring kaffe og te over hele verden. Det er interessant at se, hvor forskellige de er, og her i Skandinavien er det først og fremmest en social ting at finde sammen om en varm drik. I Sverige kan man ikke forestille sig et møde uden kaffe eller te.

For prins Carl Philips vedkommende drikker han kaffe fortrinsvis sammen med andre, og for Oscar Kylberg er det kaffe om morgenen og i løbet af dagen, men te om aftenen.

– Vi bruger vores egne erfaringer, men begynder altid med det basic. Det er vigtigt, at kanden kan holde varmen, og næsten endnu vigtigere, at man kan hælde af den. Der skal være en god balance i kanden, og man skal huske, at det er varme drikke, så sikkerhed spiller også ind. Og så tager skandinavisk design udgangspunkt i en praktisk måde at bruge et objekt på, og det er utrolig vigtig for os. For så holder et produkt i længere tid.

– Efter analysen kommer idéfasen, hvor vi ønskede at få funktion og elegance til at finde hinanden. Først derefter tegner vi skitser. Tidligere var vi ret tidligt i kontakt med de firmaer, vi har arbejdet med, og så deres andre produkter og designprocesser, men vi tøver lidt længere nu. Specielt med sådan et firma som Georg Jensen har det været vigtigt ikke at skabe noget, som fandtes i forvejen. Så først da vi havde vores idéer og skitser på plads, gik vi i skatkammeret her hos Georg Jensen. Vi ønskede ikke først at se, hvad der fandtes af gamle mestertegninger fra over 100 år, for simpelthen ikke at lade os blive farvet af tidligere design, siger duoen.

Henning Koppels univers af mange ikoniske produkter beundrer de særligt.

Det er i detaljen, at man skal finde den nye kollektions særkende. Det lidt længere håndtag og så lågets buede bånd, der bliver til et lille smykke. Kollektionen består af kaffekande, tekande, mælkekande, sukkerskål og en bakke.

Et succesfuldt samarbejde

Bernadotte og Kylberg begyndte deres samarbejde i 2012, og de har efterhånden arbejdet med mange forskellige materialer og udtryk.

Det gælder fx solbriller for Synsam, luksussenge for Hästens, og så har de tegnet serien Stockholm Aquatic for danske Stelton, som har fået udmærkelse.

Glasvaserne Signum er skabt for Zwiesel Kristallglas og for samme lavede de glas og karaffel i 2016, der er blevet prisbelønnet af vineksperter.

– For os er det vigtigt at skabe ting, som vi selv gerne ville have derhjemme. Og så skal selve designprocessen være sjov, og det har den faktisk altid været, siger Bernadotte & Kylberg. I munden på hinanden.