PH lysekrone auktion
© PH

Den allerførste PH-lampe kommer på auktion hos Bruun Rasmussen

Ifølge Poul Henningsen lignede den allerførste PH-lampe noget, der er ”lavet af en sindssyg cykelsmed”. Nu kommer den ikoniske lysekrone på auktion hos Bruun Rasmussen den 16. juni i Bredgade.

”Den ser sgu’ ud som om den er lavet af en sindssyg cykelsmed!“

Sådan lød ordene fra lysmageren Poul Henningsen ved gensynet med lysekronen fra 1915-16. Med sit knapt så moderne udtryk er der umiddelbart langt fra lysekronen til hans første forsøg med de blændfrie skærme, som vandt PH guldmedalje på Verdensudstillingen i Paris næsten 10 år senere. Den prisbelønnede PH-lampe blev startskuddet til PH’s berømmelse og førte til udviklingen af utallige lamper konstrueret over samme lysprincip.

”Set fra et designhistorisk perspektiv er det enormt spændende for os at kunne udbyde denne lampe, som ikke tidligere har været set af offentligheden. Engang imellem støder man på kendte arkitekters tidlige arbejder og kan slet ikke genkende arkitektens ellers velkendte formsprog. Det er yderst sjældent, at vi ser noget så særpræget og specielt fra PH’s hånd, og disse første spæde belysningsforsøg eksisterer der stort set heller intet af længere. En empire-lysekrone er vel nærmest så langt, man overhovedet kan komme fra, hvad man ellers forbinder med PH, men ikke desto mindre er det en vigtig brik i hans omfangsrige arbejde med lys,” siger Andreas Krabbe, vurderingsekspert i afdelingen for moderne design hos Bruun Rasmussen.

Mening med galskaben

I 1915 blev PH betroet opgaven om at være arkitekt på istandsættelsen af en villa på Frederiksberg Allé, hvor den første PH-lampe til.

PH har senere i 1966 selv beskrevet lysekronen: “Ud af denne bestilling kom der mange mærkelige og forvredne ting, blandt andet en moderne lysekrone.”

Lysekronen har form som en ottearmet prismelysekrone med stel af patineret messing, besat med prismer og med en midterdel samt baldakin af rødt glas. Den røde glasskål i midten af kronen er et forsøg på at justere lysets farve i rummet, så trods PH’s egen hårde dom var der alligevel mening med galskaben.

Det er yderst sjældent, at vi ser noget så særpræget og specielt fra PH’s hånd, og disse første spæde belysningsforsøg eksisterer der stort set heller intet af længere — Andreas Krabbe

Lysets mester

PH havde mange evner og har begået sig som alt fra arkitekt til revyforfatter, men er nok mest kendt for sine ikoniske PH-lamper. I 1919 etablerede han sin egen tegnestue, og som mange andre danske arkitekter hilste PH de nye strømninger ude fra Europa velkommen. Han tilsluttede sig de funktionalistiske paroler som ”Formen følger funktionen” og ”Less is more”, der så dagens lys efter første verdenskrig.

I begyndelsen af 1920’erne indledte PH det skelsættende samarbejde med lampefirmaet Louis Poulsen, som dannede kimen til den ikoniske blændfrie lampe.

Lysekronen kommer under hammeren den 16. juni kl. 16 i Bredgade 33, København.