De næste årtiers klassikere

Vi kender dem alle sammen: de ikoniske møbelklassikere, der står og vigter sig i tusindvis af hjem som garantere for den gode smag – og som holder i årtier. Vi gennemgår de gamle- og de næste årtiers designklassikere.

Vi kender dem alle sammen: de ikoniske møbelklassikere, der står og vigter sig i tusindvis af hjem som garanter for den gode smag – og som holder i årtier – nogle bliver oven i købet mere værd undervejs og sælges til skyhøje priser på auktioner.

Blandt klassikerne fra dansk og skandinavisk designs guldalder finder vi udtryksformer, der har forandret vores måde at tænke indretning på, materialer, der satte nye dagsordner og banede vejen for nutidige begreber som nordic cool.

Andre klassikere lever et mere stille liv, men nægter at dø, fordi de er skabt med respekt for det sublime håndværk, den høje brugsværdi og den næsten uendelige holdbarhed.

Vi tager en tur rundt i det klassiske univers og skeler til nogle af de møbler, der måske har potentiale til at blive de næste årtiers klassikere.

STOLE-KLASSIKERE

MATER LOW STOOL

På rekordtid har Space Copenhagen’s fine kollektion af skamler og barstole for Mater Design fået ikonstatus. Her er det Mater Low Stool med det bløde organiske look. 5.995 kr. Mater Design.

PROPELTABURETTEN

Propeltaburetten fra 1930 er en matematisk konstruktionsøvelse og udtrykker Klints vision om den perfekte foldning med to krydsede propel- formede ben, som danner en perfekt rundstok når de foldes sammen. 7.995 kr., Carl Hansen & Søn.

SYSTEM 123

Stolen er ikke ny. Den er fra 1973, men ideen er ny og det samme er tekstilerne. Verpan har valgt at polstre System 123 af Verner Panton i forskellige nuancer af blå – Pantons yndlingsfarve. 6.670 kr., Verner Panton.

DRÅBEN

Arne Jacobsens lille elegante stol Dråben, der blev designet i 1958 og som i mange år var ude af produktion er tilbage. Takket være nye produktionsmetoder fås den nu i nye materialer. 2.380 kr., Fritz Hansen.

3107 SPISESTOLEN

Klassikeren over dem alle: 3107 spisestolen, designet i 1955 af Arne Jacobsen, bliver med mellemrum frisket op med nye farver. Senest med inspiration fra det japanske forår med farven Nude, som indgår i Fritz Hansen’s Choise 2017 – en limited edition. 4.500 kr., Fritz Hansen.

PK33 SKAMLEN

PK33 skamlen er et lille mesterværk i stål og læder af Poul Kjærholm, tegnet i 1959. I classic læder 23.588 kr., Fritz Hansen.

FAABORGSTOLEN

Kaare Klint skabte sin ikoniske Faaborgstol i 1914, og det skelsættende design blev første gang vist ved indvielsen af Faaborg Museum i 1915. Stolen skabte grundlaget for Danish Modern- fænomenet. 29.995 kr., Carl Hansen & Søn.

STOLE-UPCOMING

ASAP CHAIR

Grafisk elegance skabt af den danske designerduo Foersom & Hiort Lorenzen. ASAP Chair, der indgår i Paustian Furniture Collection, består af ASA plast og pulverlakeret stål.
Fra 2.710 kr., Paustian.

BEETLE CHAIR

GUBI har lanceret Beetle Chair designet af GamFratesi i en version af polypropylene i syv harmoniske farver med mulighed for polster. Fra 1995 kr., GUBI.

THEODOR CHAIR

Brdr. Krüger en ny stol af OeO Studio. Theodor Chair har tydelige referencer til den gyldne æra i dansk design, men føjer nye perspektiver til de klassiske værdier.
Fra 9.150 kr., Brdr. Krüger.

Gallery skamlen designet af Hans Sandgren Jakobsen var et designmæssigt gennembrud da den blev lanceret i 1998. Designeren skubber grænsen for, hvad man kan med dampbøjet finér. Resultatet er et skulpturelt objekt.
4.320 kr., Fredericia.

WORKSHOP CHAIR

Muuto introducerer med Workshop en ny stol designet af Cecilie Manz. Stolen balancerer smukt mellem traditionelt snedkerhåndværk og moderne design. 2.395 kr., Muuto.

TRINIDAD STOLEN

Nanna Ditzels Trinidad stol fra 1993 er solgt i uanede mængder og den er til stadighed lanceret i nye farver og træsorter. Den populære stol er en leg med lys og skygge. 4149 kr., Fredericia.

BORDE-KLASSIKERE

C18-BORDET

Som mange af sine kolleger lod Børge Mogensen sig inspirere af Shakerne. Således også da han tegnede C18-bordet i 1947. 19.750 kr. Fredericia.

CONEKT-SPISEBORDET

Det stringente Conekt-spisebord er designet af Mogens Lassen i 1975 og først sat i produktion
nu af by Lassen. Fås i røget eg eller sortbejdset ask. 14.995 kr., by Lassen. 7

NYHAVN-BORDET

Finn Juhl tegnede også møbler med stel i stål, bl.a. Nyhavn-bordet, som han tegnede til sin første tegnestue. Onecollection har relanceret bordet med kantlister og fødder i teak eller eg. Fås som arbejdsbord og spisebord. Fra 19.979 kr.

SPISEBORDET PK54

Spisebordet PK54, som Poul Kjærholm tegnede i 1963, er et studie i materialer og form – cirkel møder firkant, og elegant harmoni i stål, træ og marmor opstår. Med ring 126.580 kr., Fritz Hansen.

PK65 STUEBORD

Poul Kjærholm var mesteren over dem alle, når det kommer til stål og glas. Hans elegante stuebord PK65 er designet i 1979 og tænkt som supplement til loungestolen PK20. 34.304 kr., Fritz Hansen

PK52-BORDET

Poul Kjærholm udviklede i 1955 et par borde til Det Kongelige Danske Kunstakademi, bl.a. Professor-bordet, PK52, der nu kan fås i to nye varianter i grå og sort laminat. 25.000 kr., Carl Hansen & Søn.

TRIIO-BORDENE

Nye originaler kalder de Triiio-bordene hos Brdr. Krüger. De lancerer tre elegante borde, som oprindelig er tegnet i 1958 af Hans Bølling, og som nu er sat i produktion for første gang. Fås i tre størrelser, fra 19.875 kr., Brdr. Krüger.

SØBORG-BORDET

Søborg-bordet er egentlig et studiebord, som Børge Mogensen designede i 1953. Fineret eg på en ramme af massiv eg monteret på stålben. 15.995 kr., Fredericia.

BORDE-UPCOMING

SKOVBY #105-PLANKEBORDET

Skovby #105-plankebordet består af to solide planker og et trapezformet stel i dansk snedkerstil. Fås i eg med forskellige overflader.
Fra 17.999 kr., Skovby.

PLATEAU COFFEE STUEBORDET

Søren Rose Studio har udviklet stuebordet Plateau Coffee til Dk3. Det fås med en solid massiv bordplade i eg eller valnød i kombination med stålstel. 12.336 kr. DK3.

POINT-BORDET

Nissen & Gehl har designet Point-bordserien for Naver Collection. En serie borde med organiske former og koniske ben. Hvid/sort laminat, ask, eg og valnød. 24.874 kr., Naver Collection.

MICADO-BORDET

Cecilie Manz balancerer flot mellem det klassiske og det nytænkende. Det demonstrerede hun med Micado-bordet, der vandt Den Danske Designpris i 2004. 2425 kr., Fredericia.

KNOCK OUT TABLES

Ida Linea Hildebrand fra Friends & Founders har leget med de geometriske former: cirklen og firkanten. Resultatet er Knock Out Tables – her vist som spisebord. 12.500 kr., Friends & Founders.

FORM-BORDET

Simon Legald har designet Form-bordet for Normann Copenhagen. Bordet får sin særlige karakter i mødet mellem linoleum og egetræ. Fra 9.999 kr., Normann Copenhagen.

TS COLUMN DINING TABLE

TS Column Dining Table er designerduoen GamFratesis bud på et spisebord til det det intime måltid. Messing og marmor i en stil der blander skandinavisk minimalisme og international elegance. Fra 11.995 kr., GUBI.

ESSAY-BORDET

Cecilie Manz har designet Essay-bordet til Fritz Hansen. Bordet er et godt eksempel på designerens tilgang til formgivning, hvor enkelhed og materiale er i fokus. 33.630 kr., Fritz Hansen.

AROUND-BORDENE

Thomas Bentzen har designet Around-bordene, der nu fås i version XL. 5495 kr., Muuto. 10. SKOVBY #105- plankebordet består af to solide planker og et trapezformet stel i dansk snedkerstil. Fås i eg med forskellige overflader. Fra 17.999 kr., Skovby

SOFA-KLASSIKERE

POETEN

En af Finn Juhls mest populære møbler er sofaen Poeten, som han tegnede til sin egen bolig i 1941. Et stykke dansk kulturhistorie, som først fik sit navn i 1959, da den dukkede op i den danske film ”Poeten og lillemor”. 48.471 kr. Finn Juhl/Onecollection.

OSLO SOFAEN

Oslo er en stringent sofa-serie designet af de norske designere Anderssen & Voll for danske Muuto. 22.500 kr., Muuto.

SOFA 2213

Børge Mogensen designede sofaen 2213 til sit eget hjem i 1962. Med sine generøse proportioner, sin minimalistiske æstetik og gedigne materialer er den blevet et ægte ikon. 105.200 kr., Fredericia.

NO. 1 SOFA

Den står knivskarpt og kunne lige så vel være designet i dag, men Børge Mogensens No. 1 Sofa er skabt i 1955. 29.995 kr., Fredericia.

COLONIAL SOFA

Ole Wanscher blev kendt for sine spinkle og forfinede møbler. Blandt hans mest eftertragtede møbler finder man Colonial Sofa fra 1964. 21.444 kr., Carl Hansen & Søn.

SERIES 3300

Inspirationen til series 3300 fik Arne Jacobsen fra en sofa, som han tidligere havde tegnet til sit eget hjem i 1940. Serien er tænkt som en kontrast til de organisk formede Ægget og Svanen. Fra 51.475 kr. Fritz Hansen.

SVANE-SOFAEN

Arne Jacobsens Svane-sofa ses ikke så ofte som den tilsvarende stol. Den blev skabt specielt til SAS Royal Hotel i 1958 og reintroduceret i år 2000 af Fritz Hansen. 101.629 kr., Fritz Hansen.

TREMMESOFAEN

Klassiske akademikerhjem er næsten utænkelige uden Børge Mogensens originale tremmesofa fra 1945. Den var en kende for moderne, da den kom frem, og blev først sat i produktion i 1962. 48.150 kr., Fredericia.

SOFA-UPCOMING

SOFAEN HECTOR

Den nordiske designduo Anderssen & Voll har nyfortolket det klassiske Erik Jørgensen-design med sofaen Hector, der er bygget op omkring en stram yderskal kombineret med et komfortabelt indre. I læder fra 68.368 kr., Erik Jørgensen.

HAIKU LOW

3-personers sofa designet af designduoen GamFratese, der også her demonstrerer deres særlige evne til at føje internationale noter til det skandinaviske. 37.145 kr., Fredericia Furniture.

A1 SOFAEN

A1 er en klassisk sofa designet af byKato for Andersen Furniture. Fås i flere længder med både stof og læder. 19.950 kr., Andersen Furniture.

BUTTON SOFA

Designerne bag Front har med Button skabt en ny sofa for Swedese. De har været i Swedeses arkiver for at tolke på den skandinaviske designarv og hylde håndværket. Fra 27.000 kr., Swedese.

BEETLE-SOFAEN

Beetle-sofaen er designet af GamFratesi og klædt i ekspressive tekstiler. 18.130 kr., GUBI.

TOWARD SOFAEN

Designeren Anne Boysen mikser en sofa med en daybed og en lænestol. Resultatet er Toward, der byder på gode muligheder for at blande tekstiler, strukturer og farver. 31.463 kr., Erik Jørgensen.

LOUNGE-KLASSIKERE

ARMCHAIR 41 PAIMIO

Finske Alvar Aalto skabte i 1932 den svungne loungestol Armchair 41 Paimio i dampbøjet birkefiner. 29.680 kr., Artek.

GJ BOW CHAIR

Den danske designer Grete Jalk tegnede med GJ Bow Chair et mesterværk i 1963. Stolen, der viser overlegen brug af dampbøjet finer. 16.000 kr., Lange Production.

LOUNGESTOLEN CH25

Loungestolen CH25, som er skabt eksklusivt for Carl Hansen & Søn i 1950, er et smukt eksempel på Hans J. Wegners evne til at arbejde med fletteteknikker. Papirflet og egetræ. 19.732 kr., Carl Hansen & Søn.

MUSLINGESTOLEN

Philip Arctander tegnede i 1944 Muslingestolen, der i dag er blevet en designklassiker, som Paustian har sat i produktion. Fra 16.515 kr., Paustian.

MY OWN CHAIR

My Own Chair er en skulpturel lænestol tegnet af Flemming Lassen i 1938, som ikke blev sat i produktion dengang. Nu lancerer by Lassen det smukke møbel. 45.995 kr., by Lassen.

SKALSTOLEN CH07

Den berømte trebenede skalstol CH07 med det vingeformede sæde er en af Hans J. Wegners genistreger. Den er designet i 1963. 16.040 kr., Carl Hansen & Søn.

GE 1936 VENUS CHAIR

De organiske bløde former var et af Hans J. Wegners kendetegn. Således også Venus Chair GE 1936, designet i 1948 og relanceret af Getama i 2015. Fra 12.300 kr., Getama.

ÆGGET

Ægget er tegnet af Arne Jacobsen i 1958, er nærmest blevet synonym med dansk designs guldalder. I læder fra 96.231 kr., Fritz Hansen.

LOUNGE-UPCOMING

CARTOON

Gamfratexi har ladet sig inspirere af børnetegninger og blandet de overdimensionerede og naive streger med klassiske ditto. Resultatet er Cartoon. Fra 10.375 kr., Swedese.

LÆNESTOLEN SWOON

Lænestolen Swoon er Signe Bindslev og Peter Bundgaard Rützou fra Space Copenhagens bud på en ny lænestol. Et dynamisk miks af klassiske og moderne linjer. 14.945 kr., Fredericia.

STINGRAY

Nogle møbler fødes til klassikerstatus. Sådan er det med Thomas Pedersens store gyngestol Stingray, der blev præsenteret i 2002 og som egentlig var designerens afgangsprojekt. 11.525 kr., Fredericia.

SIBAST NO 7 LOUNGE

Sibast No 7 Loungestol er inspireret af den klassiske Sibast No 7-spisebordsstol, designet af Helge Sibast i 1953. Den nye stol er designet af barnebarnet Ditlev Sibast i samspil med Anna Sibast. Fra 11.995 kr., Sibast Furniture.

NAKKI-LÆNESTOL

Finske Mika Tolvanen har designet den charmerende, buttede Nakki-lænestol. 22.999 kr., Woud.

MASCULO LOUNGE CHAIR

Den succesfulde designerduo GamFratesi har udviklet Masculo Lounge Chair – en stol med en karakteristisk silhuet. Fra 8.495 kr., GUBI

MAMMOTH

Mammoth er en moderne øreklapstol med en markant signatur. Designerne Rune Krøjgaard og Knut Bendix Humlevik står bag formgivningen. 11.899 kr., Norr11.

REX-STOLEN

Møbler i begrænsede mængder har næsten altid stor samlerværdi. Sådan er det også for Mats Theselius' fantastiske Rex-stol fra 1995. Den er fra Källemos Limited Edition og findes kun i 200 eksemplarer, som for længst er udsolgt. Man må på auktion, hvis man vil erhverve den. Kallemo

EASY CHAIR

Siddende meditation og japansk zen er nogle af inspirationskilderne for designeren Nirvan Richter, der har tegnet Easy Chair. Fra 10.000 kr., Norrgavel.