© Fritz Hansen

Danskere på møbelmesse: 60-årig gør det igen ... og igen

Det er de gamle drenge, som danser bedst på Milano-messen. Arne Jacobsen og Verner Panton stjæler stadig scenen fra alle andre. Og kunstneren Tal R sætter ny kulør på.

En farve er ikke bare en farve, og en stol er ikke bare en stol. I år fylder Arne Jacobsens 7'er 60, og dermed markeres fødselsdagen for verdens mest solgte stabelstol. Hvis vi mennesker skulle sende et møbel ud i rummet for at vise vores største designbedrifter, ville 7eren være den eneste rette repræsentant. Den er om noget tidsløs og har favnet seks dekader af rivende teknologisk udvikling uden på noget tidspunkt at vakle i sit udtryk.
I disse dage fejres 7eren på Salone del Mobile i Milano. Producenten Fritz Hansen lancerer den i ni nye farver, som kunstneren Tal R har udvalgt. Med andre ord er farverne heller ikke tilfældige eller udsprunget af et modelune. Tal R har arbejdet næsten videnskabeligt med den nye skala, og hver en farve har sit eget 'sprog' og opfører sig forskelligt afhængigt af lyset og omgivelserne. Desuden er materialet og farverne valgt, så stolens overflade patinerer med tiden, og det er en helt ny feature på stilikonet.

© Verpan

Verner Panton er en anden dansker, som fortsat kan sætte alle på plads i designverdnen og opfattes som en af de mest indflydelsesrige designere fra 1900-tallet. I Milano ses hans ikoniske former med stærke farver overalt, fx i miniudgaver på græs på Vitras udstilling. Og der er også en verdenspremiere i Verpans kollektion. Den buttede og glade Easy-sofa sættes i produktion for første gang, siden den blev præsenteret som prototype på Køln-messen i 1963.
Easy lander med sin heftige røde farve og runde former med et brag på Salone del Mobile. Den ligner noget fra en natklub i 70'erne, men netop de store armbevægelser og farveglæden har altid været Pantons signatur, og det har ikke afskrækket flere generationer fra at indrette sig med hans stil derhjemme.