
Axel Saltos stentøj sætter salgsrekorder i de internationale auktionshuse
Med naturen som den væsentligste inspirationskilde skabte, kunstneren og stentøjsmesteren Axel Salto, skulpturer, vaser og krukker, som i dag sætter salgsrekorder i de internationale auktionshuse.
AfDet bobler, pibler, vibrerer og udfordrer. Det er organisk, fuldt af liv, men også af en smule død og forfald, det berører og bevæger: Axel Saltos ekspressive stentøj pirrer stadig sanserne og står frem som noget helt ekstraordinært mere end 80 år efter det blev formgivet. Og det ville givetvis have fornøjet ham, for han havde netop et ønske om at anfægte og berøre, og han tog livet igennem del i debatten om, hvad kunst er og ikke mindst burde være.
Samlere flokkes i dag om de skulpturelle vaser og organisk inspirerede stentøjsgenstande fra Saltos tre stilperioder: den riflede, den knoppede og den spirende stil. Der falder hammerslag på sekscifrede beløb på de store internationale kunstauktioner, og Saltos værker er at finde i udstillingerne på de største designmuseer. Interessen for de fabulerende stentøjsværker er ikke helt ny, men den kulminerer netop nu sammen med et fornyet fokus på modernismen og efterspørgslen på møbeldesign fra den periode/stilretning, man kalder Danish Modern.
Der er givetvis flere forklaringer på, at Saltos stentøj, skabt i en periode fra omkring 1929 til 1960, er i høj kurs, men nogle af dem er, ifølge professor og designhistoriker ved Institut for Design og Kommunikation, Anders V. Munch, at Axel Salto var en helt central figur i dansk designhistorie.
– Axel Salto var ikke bare udråbt som et af de største navne inden for keramikken, han var også kendt for sit samarbejde med meget centrale og anerkendte producenter, forklarer Anders V. Munch, der betragter Salto som en skikkelse, der stak ud fra sin tid.
Axel Salto (1889-1961) var egentlig uddannet maler og grafiker på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København i 1914, inden han kastede sig over keramikken. Han rejste, som mange andre kunstnere før og samtidig med ham, til Paris, hvor han mødte Picasso og Matisse – kunstnere der fik en afgørende indflydelse på hans videre færd.
Han grundlagde kunstnersammenslutningen De Fire sammen med malerne Svend Johansen, Karl Larsen og Vilhelm Lundstrøm. Med base i den franske hovedstad og senere i Cagnes-sur-Mer i Sydfrankrig, arbejdede og udstillede de sammen op gennem 1920’erne, hvor de manifesterede sig som tidens mest progressive og moderne kunstnere. Det var fest og farver, og Salto har senere beskrevet perioden som ”en lille skyggefri parentes mellem to krige”.
Inden de løsslupne år i Frankrig nåede Axel Salto at grundlægge og udgive det polemiske kunsttidsskrift Klingen (1917-1920), der var en reaktion på datidens generelle kunstopfattelse i Danmark. Med redaktionelle bidrag fra kulturradikale koryfæer som lysmageren og revyforfatteren Poul Henningsen og forfatter og kritiker Otto Gelsted blev tidsskriftet et vigtigt talerør for den modernistiske kunstbevægelse – især kubismen og ekspressionismen.
Salto var livet igennem en søgende kunstner, der udforskede motivets ekspressive muligheder. Han gik på jagt i antikkens mytiske verden, hentede inspiration i renæssancen og barokken, men fandt sin helt egen stil og blev en af modernismens banebrydere. Når han valgte at inkludere leret i sit kunstneriske virke, var det måske for at få bedre muligheder for at arbejde med det fabulerende og organiske udtryk.