© Bang & Olufsen

90 år: Nye B&O-højttalere til en kvart million stykket

Den nye, ultra-eksklusive højttaler fra Bang & Olufsen, BeoLab 90, udregner selv, hvordan lyden skal være i det enkelte rum. Den er designet i anledning af firmaets 90 års fødselsdag.

"Du vil bytte et par af dine børn for den højttaler"

Når et af verdens største teknologi-magasiner, Wired, bruger superlativer, er der grund til at lytte – i mere end én forstand.
"Overlad det til Bang & Olufsen, når der skal designes højttalere, som du vil bytte et par af dine børn for," skriver Wired om BeoLab 90, den seneste nyhed fra det danske firma.
Og så tænker du nok: To børn? Det må alligevel være pebret? Hvilket det er. BeoLab 90 koster en kvart millioner kroner pr. stk.

Men mindre kunne ikke gøre det på 90-års dagen for B&O's fødsel i Struer. I 1925 sad to ingeniører, Peter Bang og Svend Olufsen, og baksede med gamle batterier og sydende elektronik på loftet i Svend Olufsens hjem på herregården Quistrup. De kunne noget, de to – i løbet af ganske få år etablerede Bang & Olufsen sig som skabere af radioer, der var banebrydende for tiden.

Designmæssigt var B&O inspireret af den tyske Bauhaus-bevægelse, som arbejdede med en demokratisk og funktionel linje indenfor både møbler og arkitektur. Den første Beolit-radio kom på markedet i 1939.
Nazisterne var ikke glade for denne type design, så det var først efter Anden Verdenskrig, at der for alvor kom i gang i produktionen igen. I mellemtiden havde firmaet bl.a. måtte bygge sig selv op, efter at nazisterne sprængte fabrikken i stykker i begyndelsen af 1945 som hævn for flere af de ansattes deltagelse i modstandskampen.

Herefter gik det stærkt.
Bang & Olufsen lancerede det første prototype til et fjernsyn i 1950 – den gang en meget lille buet skærm i et trækabinet.
I 1964 kom det første flade lydsystem, og de fleste af os kan huske B&O's blærede optursprodukter fra 90'erne.

De seneste år har det mest handlet om at perfektionere lyden. BeoLaob er udstyret med systemet Active Room Compensation, som selv undersøger akustikken i opstillingsrummet. Men ikke kun det – højttaleren kan også skabe en lyd, som gør, at man kan høre, hvor de enkelte bandmedlemmer og musikere befinder sig i den anden ende.
BeoLab 90 kan indstilles, så lyden bliver 'bred' eller rammer et sted. En film-oplevelse hjemme i stuen kan på den måde blive mere helstøbt og lydmæssigt som i biografen.