10 klassiske Kay Bojesen-favoritter

Alle elsker Bojesens træfigurer, børn som voksne. Nogle er dog de absolutte favoritter. Her er vores top 10 over de bedste Bojesen-figurer.

Gravhund Pind

Gravhund Pind

I 1922 debuterede Kay Bojesen som legetøjsdesigner i en konkurrence med ønsket om at skabe kvalitetsprodukter:

– Det skyldes simpelthen det faktum, at jeg har en søn, der af slægt og venner begaves med alt det legetøj, som tænkes kan. Imidlertid med det bedrøvelige resultat, at han, som er en kraftig og håndfast lille fyr, sørgeligt hurtigt ser det gå i stykker mellem fingrene på sig.

Karrieren tog fart, og i 1930’erne blev Kay Bojesens navn for alvor slået fast, blandt andet med Gravhunden Pind, der så dagens lys i 1934.

Kay Bojesen abe

Kay Bojesen abe

Aben er ikke til at komme udenom og det med rette. Det elskede designikon kom til verden i 1951, og siden er den smilende lille fyr i teaktræ og lys limbo flyttet ind i utallige hjem. Man kan customize sin abe med nissehue eller studenterhue i rød eller blå.

Bojesens sangfugle

Bojesens sangfugle

Sangfuglen blev designet helt tilbage i 1950’erne, men det var først i 2012, at den blev sat i produktion. Dette forår lanceres det ottende medlem af fugleflokken, Ravn, som et stilrent indslag med sin sorte fjerpragt.

De syv andre familiemedlemmer af Kay Bojesens familie af sangefugle tæller Ruth, Pop, Kay, Peter, Sunshine, Ernst og Alfred.

Kay Bojesens sangfugle har artsfæller fra fugleriget i designerens "Turtelduer". Du kan kende forskel på de to figurserier på sangfuglenes farver. Kay Bojesens Turtelduerne er hverken lakerede eller farvede, men lavet i natur eller røget egetræ.

Kay Bojesens garderserie

Kay Bojesens garderserie

Garderserien blev lanceret i 1940 i anledning af, at Kong Christian X fyldte 70 år. I dag pynter de statelige livgardere til hverdag og fest i mange hjem, og særligt fanebæreren ses på mange fødselsdagspyntede borde.

Kay Bojesen elefant

Kay Bojesen elefant

Den store og tykke elefant med bevægelige ben og snabel kommer til trædyrsfamilien i 1953. De fleste kender klassikeren her i eg, men hvad færre ved er, at den også findes også i en sjælden grå udgave med lyserøde ører.

Rangle

Rangle

Kay Bojesens rangle fra 1932 er ideel som dåbs- eller barselsgave. Dimensionerne er skabt til en lille barnehånd, og kuglen i midten kan snurre rundt og skubbes fra side til side. Ranglen var den første klassiske legegenstand, Bojesen tegnede, og den er skabt i umalet træ for at give et friere spil til fantasien.

Gyngehest

Gyngehest

Gyngehesten designede Kay Bojesen i 1936. I over 80 år har klassikeren glædet utallige børn og er gået i arv i generationer. Da den er skabt i massiv bøgetræ, tåler den at blive brugt. Gyngehesten har været produceret i flere varianter - med og uden håndtag og maling.

Kay Bojesen kanin

Kay Bojesen kanin

Den nysgerrige kanin med strittende ører var et af de sidste trædyr, Kaj Boyesen designede. Den kom til trædyrsfamilien i 1957 - et år før hans død - og er udført i egetræ med bevægelige arme og ben. Kaninen er en hyppigt anvendt gæst til påskefrokosten, men den pynter gladeligt hele året rundt.

Kay Bojesens julemand

Kay Bojesens julemand

Kay Bojesens glade julemand fortjener også at blive nævnt her med designerens bedste træfigurer. I 26 år solgte Kay Bojesen sine træfigurer fra sin butik i Bredgade 47, og ved juletid forærede han gavmildt den hyggelige julemand til børn blandt kunderne. Julemanden så dagens lys i 1940’erne, og siden da har den pyntet i den glade juletid i mange danske hjem.

Kay Bojesens flodhest

Kay Bojesens flodhest

Kay Bojesens flodhest åbner med sine bevægelige kæber venligt gabet. Den er designet i 1955 til at holde styr på blyanten, og det var netop, hvad Kay Bojesen selv brugte den til. I dag findes Kay Bojesens dyrefigur også i en udgave belagt med sort tavlemaling, så den kan bruges til huskelister eller små hyggelige beskeder.