Stilhed og sjæl på Samsø

I Ballen på Samsø ligger et af Danmarks dejligste og mest eksklusive sommerhuse. Det er indbegrebet af dansk sommer 25 meter fra strand og hav.

© Andreas Mikkel Hansen
Allerede ombord på færgen rammer det én. Farten, eller rettere manglen på fart. Når man skal over på en ø, er man afhængig af færgerne, og de sejler altså ikke i fast rutefart. Så man bliver tvunget til at forholde sig til, at man ikke bestemmer over tiden - og når man så står med fødderne på Samsø, går urene altså lidt i stå. Tempoet daler, og pulsen ditto. Solskinsøen med de 3900 indbyggere i 22 landsbyer ligger ude midt i Kattegat, men er ikke et isoleret samfund. Fra dette efterår tager det kun omkring en time at sejle fra Sjælland og mindre end en time fra Jylland. Øen er især kendt for sine kartofler, men det er ikke kun de lokale råvarer og delikatesser, der for otte år siden trak familien fra København herover. Og som for fem år siden fik dem til at bygge sommerhuset. Et 250 m2 træhus i to plan med en gigantisk træterrasse med plads til masser af mennesker og store loungemøbler, et sted med albuerum, lys og luft til både familien og alle vennerne. - Vi elsker vandet, og al vandsport, og her har vi de perfekte rammer, det er simpelthen det ultimative vandsommerhus for os, fortæller manden i huset, som til daglig er i modebranchen. Familien tegnede og byggede selv huset, en flad, lav, stramlinjet sort kasse, efter at have kasseret et oplæg fra en arkitekt. Der har en klar reference til de gode gamle danske sommerhuse - et sortmalet træhus med hvide vinduesrammer. Men dér hører nostalgien også op. For både eksteriør og interiør minder mere om et luksusresort.
- Vi rejser rigtig meget og har også en villa på Bali, ligesom vi står bag badehotellet Strandlyst ovre på den anden side af gaden, og vi ville bygge et sted her på Samsø, som var lige nøjagtig, som vi selv kunne lide det. Men det skulle blende pænt ind med de øvrige huse langs stranden og på øen. Hotellet og sommerhuset er indrettet i samme stil med designermøbler, klassikere af især Eames og Kjærholm, meget skandinavisk og en anelse maritimt, men samtidig med en meget klar inspiration fra Bali. - Vi elsker Samsø, som faktisk minder om Bali, det kommer aldrig til at gå rigtigt stærkt. Noget af det mest essentielle er, at vi ingen ure har herovre! Vi havde lyst til at bringe noget balinesisk etik og æstetik med os her til øen. Og vi forsøger fx at praktisere filosofien om aldrig at sige nej ... Den store terrasse er valgt uden tøven for ikke at skulle bruge for meget tid på at vedligeholde have og græs. Men også for at man kan leve et mobilt og multifunktionelt liv udendørs, hvor alting nemt kan flyttes rundt efter behov: de store puder, lanterner, grill, borde. - Vi lever meget udenfor, når vi er her, og de fleste af værelserne har også direkte udgang til terrasserne både oppe og nede - og med adgang til havet. De gode dage herovre ligner hinanden, vi står op og spiser dejlig morgenmad på terrassen, bader og står på longboard, spiser måske en frokost i Ballen, som er en rigtig havneby, møder nogle sejlere, bader i poolen. Her er perfekt, hvis man ikke har lyst til det mere VIP’ede Tisvilde og Skagen ...

© Andreas Mikkel Hansen
Panoramaudsigt over Kattegat. En bred terrasse med havemøbler fra Norr11, smukt patinerede af vind og vejr. Kikkerten står parat, hvis der skulle komme et spændende skib forbi. Sofa fra Natuzzi, PK22-stole af Kjærholm og Eames-loungestol.

© Andreas Mikkel Hansen
Sofabordet med bakker fra Bali gemmer på strandsten, som børnene har dekoreret og skrevet forskellige ord og sentenser på.

© Andreas Mikkel Hansen
Spisezone med bord, stole og stort skab fra Norr11, gaspejs fra CMC og lamper fra Lightyears. Puder og tekstiler fra Bali kan nemt flyttes rundt - og udenfor.

© Andreas Mikkel Hansen
Huset set fra stranden, med kig gennem hybenroserne. Her er der også et par magelige siddepladser, hvor familien kan sidde uforstyrret med direkte kig til havet.

© Andreas Mikkel Hansen
Køkkenet fra Workform har et højt chefs table og udsigt til vandet. Hårde hvidevarer er fra Atag og Liebherr. Armatur fra Hansgrohe.

© Andreas Mikkel Hansen
De rustikke brædder gemmer på et udendørs bad. Boksebolden hænger og opfodrer til træning på trods af ferien - og vidner om et aktivt friluftsliv.

© Andreas Mikkel Hansen
Huset ligger nærmest som et skib på grunden. Her kan man se, at huset er i to etager, og at der også er en stor terrasse i strandhøjde.

© Andreas Mikkel Hansen
Et af husets fem soveværelser. Her med stort kar fra Duravit. Sidebord og skammel i træ er importeret fra Bali. Bordlampe fra Lightyears.

© Andreas Mikkel Hansen
Rummelig bruser med store 90 x 90-cm fliser fra Impro på både gulv og vægge. Armaturer fra Hansgrohe. Bænk fra Bali.

© Andreas Mikkel Hansen
Badeværelset er holdt i sort og hvidt med moduler fra Duravit. Armaturer fra Hansgrohe.

© Andreas Mikkel Hansen
De smukke krukker fra Norr11 har med deres farver en yderst dekorativ virkning i rummet.

© Andreas Mikkel Hansen
Tankerne flyver til eksotiske himmelstrøg sådan en sommeraften ved poolen. Det kunne være Bali, men det ér Ballen. Poolen er 12 meter lang, fire meter bred, to meter dyb i den ene ende og 60 cm i den anden. Træterrassen er af sortolieret fyrretræ. De høje pinjetræer skaber skulpturelle silhuetter på aftenhimlen.

Familiens badehotel
© Andreas Mikkel Hansen
Det lille eksklusive badehotel Strandlyst i Ballen er oprindeligt fra 1926 og danner den dag i dag stadig rammen om den perfekte og afstressende ferie. De stilfulde og moderne omgivelser har stemingsfulde terrasser, lounge, pool, sauna og spa. Hotellet ligger tæt på strand, golfbane, natur og den charmerende lille havneby Ballen. Strandlyst slog dørene op i maj 2008 efter en stor modernisering og tilbygning, men det er stadig et intimt, privat hotel med plads til kun 25 sovende gæster. Her bliver man mere behandlet som venner af huset end som gæster. Udover designermøbler af Eames og Kjærholm, badeværelser med Philippe Starcks Duravit-sanitet, himmelkig fra badekarrene og lækre pleje- og badeserier lægges der vægt på den højeste komfort i alt fra senge til badekåber - og især på et højt gastronomisk niveau med alle de lokale råvarer. Se mere på www.strandvejen12.dk.