Et sommerhus til min søster

Arkitekt Henriette Michaelsen fik opgaven at indfri alle sin søsters sommerhusdrømme på naturskønne Fynshoved.

© Andreas Mikkel Hansen

Det var den helt unikke natur på spidsen af Fynshoved, der i første omgang drog Kathrine Dahler-Eriksen og hendes familie hertil.

Først på besøg hos venner, siden i lejede sommerhuse og endelig da de købte det lille, nedslidte sommerhus på en stor grund tæt ved vandet. Og her kom søster og arkitekt Henriette Michaelsen ind i billedet, for hun skulle hjælpe med at sætte i stand, måske udvide det lille hus – som siden dog viste sig at være pilråddent. Og så voksede opgaven til, at Henriette skulle tegne og bygge søsters sommerhus.

Et enkelt, nordisk træhus, indrettet til familiens aktive friluftsliv med kajakker, løbeture, cykler og en masse mennesker og familie omkring sig.

Det er et sommerhus, der er skabt til at blive brugt og som både er hyggeligt at være i to mennesker og en hel masse mennesker. Vi har fx lige været 18 herude, hvoraf en del overnattede i et shelter helt nede ved vandet, fortæller Henriette Michaelsen, der også selv bruger huset en del.

© Andreas Mikkel Hansen

Arkitekten bag Henriette Michaelsen er arkitekt MAA, uddannet fra Arkitektskolen i Aarhus. Hun har været ansat og partner på større nordiske tegnestuer siden 1987. I dag er hun indehaver af arkitektfirmaet woodroom, som har tegnestue ved Brandts Klædefabrik i Odense.

© Andreas Mikkel Hansen

Redningskransen fra båden Fidi er eneste levn fra grundens oprindelige sommerhus. Den hænger nu i stuen.

© Andreas Mikkel Hansen

Alkoven er en populær overnatningsplads. Den er bygget ind i stuens lange væg, og har integrerede reoler indeni og skuffer til sengetøj under.

© Andreas Mikkel Hansen

Træet spiller hovedrollen både udvendigt og indvendigt. De hvide fyrretræspaneler på væggene er sat horisontalt, så de forlænger linjerne i sommerhuset, og alle gulvene er lagt med bambus-lameller fra Holse og Wibroe. Familien har valgt et let interiør med den lille Børge Mogensen-tremmesofa, som er et arvestykke, og kurvemøbler fra Cane-Line. Omkring spisebordet fra Lerche Design står en flok Eames-stole.

© Andreas Mikkel Hansen

Alle værelserne har udgang til det fri via de udvendige skydedøre i sibirisk lærketræ. Loungestolene udenfor er fra House Doctor.

© Andreas Mikkel Hansen

Trævæggen med integrerede reoler og alkove gemmer på alle husets praktiske funktioner.

© Andreas Mikkel Hansen

Brændeovnen er et vigtigt element der er med til at gøre huset hyggeligt og varmt også om vinteren. Det sorte køkken fra Kvik bryder med de i øvrigt hvide rammer. Sofabordet i forgrunden er et originalt sybord af Hans J. Wegner og er et arvestykke. Kurvemøblerne i rattan er fra Cane-Line, designet af Foersom & Hiort-Lorenzen.

© Andreas Mikkel Hansen

Fynshoved er et unikt naturområde og et paradis for familien, der er aktive dykkere og kajakroere. Sommerhuset har vandet tæt på sig til begge sider, og man kan herfra bære kajakken ned til den ene kystside, ro rundt om pynten og bære kajakken tilbage til huset fra modsatte kyst.

© Andreas Mikkel Hansen

De åbne træreoler er på én gang klassisk sommerhus-hyggelige, men samtidig meget moderne med køkkenets nye, indbyggede elementer ved siden af.

© Andreas Mikkel Hansen

Store vinduespartier fra gulv til loft er en vigtig del af opholdsstuens anatomi, hvor terrasserne og naturgrunden udenfor danner det grønne bagtæppe. De vedligeholdelsesfri vinduer i træ og alu er fra Velfac.

© Andreas Mikkel Hansen

Alle soveværelserne har udgang til det fri. Foran terrassedørene er der udvendige skydedøre i lærketræ, som også gemmer på en praktisk funktion - nemlig et myggenet, så man uden problemer kan sove med åben dør til sommernatten. Herinde er sengen redt med tæppe fra Hay.

© Andreas Mikkel Hansen

Den lille siddeplads er indrettet hyggeligt med træbord og vippespejl, der begge er arvestykker, tilsat en moderne Eames-stol. Gulvene er, ligesom i det øvrige hus, lagt i vedligeholdelsesfri bambusstave fra Holse og Wibroe.

© Andreas Mikkel Hansen

Sort mod grøn mod træ mod hvidt. Sommerhuset leger med træet som materiale i flere variationer og farver både ude og inde, og der er prioriteret mange pladser udenfor på de åbne og overdækkede terrasser.

© Andreas Mikkel Hansen

Udebadet bliver flittigt brugt året igennem, for det er noget helt særligt at tage bad under åben himmel. Og selv om huset faktisk indeholder to fine bade indendørs, foretrækker de fleste at tage turen direkte fra værelserne herud. Alle faciliteterne er også i orden med både håndvask, brus og det stribede sejl, der skærmer af.