Det nye anneks blev så flot, at familien valgte at ombygge sommerhuset i samme stil

Kig ind i deres lille arkitektoniske perle her.

Udenfor

Ude fungerer sortmalede lærketræsstokke som facadebeklædning.

© Peter Kragballe

Et ekstra rum i haven

Et anneks kan rumme mange formål og drømme. Det er et ekstra rum, der praktisk kan løse pladsproblemer, men som også kan blive en art kontemplativt refugium. Her er nærheden til haven og den omkringliggende natur det afgørende, og her kan man trække sig væk fra fællesskabet og være sig selv.

Vindueskarm

De dybe vindueskarme fungerer som små hyggelige kroge, hvor man kan finde et øjebliks ro.

© Peter Kragballe
Ovenlysvinduer

Ovenlysvinduerne sikrer masser af lys i det lille rum, og det bliver forstærket af de lyse birkefinerplader, som beklæder huset indvendigt. Stolen er Børge Mogensens klassiker Den Spanske Stol.

© Peter Kragballe

Skævt og levende

Parret Line og Thomas har igennem flere år haft sommerhus ved Ore Strand ved Vordingborg. Efterhånden som deres børn blev ældre, opstod behovet for mere plads. Derfor hyrede de arkitekt Martin Kallesø til at tegne et 20 m² stort anneks i haven.

Resultatet blev et lille hus med skæve vinduesnicher og lyst birkefiner på alle flader indvendigt og med sortmalede lærketræsstokke som facadebeklædning og et levende tag udvendigt.

Skulpturer i vinduet

I vinduerne står skulpturer af Jeba Arkitekter samt vintagevaser af Gunnar Nylund.

© Peter Kragballe
Børge Mogensen-dækstole

To Børge Mogensen-dækstole flankerer huset. Disse er vintage, men Carl Hansen & Søn har sidste år sat dem i produktion igen.

© Peter Kragballe

Nærhed til naturen

Annekset skulle “sys sammen” med det eksisterende sommerhus og alligevel komme med sit eget selvstændige arkitektoniske udtryk.

– Den overordnede tanke har været, at det skal kunne tjene flere forskellige praktiske formål. Først og fremmest skulle det kunne give ejeren en eller flere ekstra sovepladser, og dernæst skulle det tjene som et ekstra opholdsrum, et rum, hvor nærheden til naturen er det afgørende, og hvor man som beboer kan trække sig væk fra fællesskabet og være sig selv. Heraf opstod tanken om den store siddeniche med kigget til haven og det “skæve” vindue på siden af annekset, hvor man fra sin seng kan ligge og kigge ud over de tilstødende marker og videre ned på strand og hav, fortæller arkitekt Martin Kallesø.

Interiør

Naturen drages indenfor og bliver en aktiv del af interiøret.

© Peter Kragballe

Natur og lys drages ind

Selvom det lille hus har et meget enkelt udtryk, både udefra og indefra, er det alligevel en lille arkitektonisk perle, som overrasker i sin udformning. På grund af de skæve vinkler på vinduerne skaber lysets refleksioner spændende lysindfald indvendigt, og de dybe vindueskarme skaber små oaser, hvor man kan finde ro til at læse en bog eller blot at kigge ud.

Lysindfald

De skæve vinduer skaber spændende geometriske lysindfald indenfor.

© Peter Kragballe

Falder ind i omgivelserne

Ude forbinder en træterrasse hovedhuset og annekset, der ligger som sin egen lille ø i hjørnet af haven med markerne som nabo. Og også her er der skabt en lille oase med to Børge Mogensen-havestole, hvori man kan tage et lille hvil.

Da annekset stod færdigt, blev familien så glade for udtrykket, at de efterfølgende fik ombygget det eksisterende hus, der ligeledes blev beklædt med sortmalede lærketræsstokke, således at man i dag ikke rigtig kan skelne, hvilket af de to huse der kom først.

Huset i sine omgivelser

Det enkle hus falder flot ind i omgivelserne, hvilket netop er noget, som Martin Kallesøe Arkitekter gør en dyd ud af.

© Peter Kragballe
Levende plantetag

På taget af det lille anneks er der lagt et levende plantetag, som får huset til visuelt at glide ind i den omgivende natur.

© Peter Kragballe