Under ét tag
I Skagen har en familie fået et sommerhus, hvor et stort fællesrum skal samle tre generationer samtidig. Derfor har arkitekterne bag tænkt i akustik, rumlighed og naturlige materialer, så oplevelsen er både sanselig og helstøbt med plads til alle.
Nordisk arkitektur
– Idéen bag den gennemgående tagkonstruktion er at skabe en helt banal følelse af fællesskab og af at sidde under samme tag, lige meget hvor du er i huset, forklarer arkitekt Mathias Brockdorff om dette bemærkelsesværdige sommerhus i Skagen, hvor han har tegnet ét stort, åbent fællesrum under en høj taghældning.
Mathias står bag arkitektvirksomheden MDB Works, og præmissen for huset var, at der skulle være plads til en familie i flere generationer. Og man kommer nemt til at tænke på de gamle vikingelanghuse, når man ser det markante hus. Men det er ingen tilfældighed, for inspirationen til det enkle udtryk er hentet i renheden og materialerne i nordisk arkitektur.
Referencer til fortiden
Samtidig er huset en nutidig reference til det omkringliggende miljø og Skagens sorte periode, der varede frem til 1875. Dengang lå tjærede eller malede strå- eller marehalmstækkede huse i spredte enklaver i en lang, smal bræmme langs havet med sandstier som de eneste veje mellem huse og klitter.
Husene havde den praktiske foranstaltning, at de kunne skilles ad og flyttes, når sandet havde omkranset dem og besværliggjort tilgangen, eller når havet havde eroderet kysten.
Sanseligt sommerhus
Med afsæt i historien og for at forene arkitekturen med Vestkystens vilde natur og de skiftende og ofte barske vejrforhold lavede Mathias en plantegning, der var åben. De bærende dele gjorde han synlige, så de fritlagte, massive limtræsspær kunne skabe fokus på træ som et gennemgående materiale, der går i spænd med landskabet, ligesom stråtaget spiller nøje sammen med lyng og marehalm.
– Stedet skal give en oplevelse af det sanselige i at se regnen dryppe af træerne, at mærke fugten i luften, solens varme på huden samt vindens bid i kinderne. At sløre overgangen mellem natur og arkitektur har været udslagsgivende for at vælge træ. Som materiale er det taktilt, og følelsen, duften og lyden af det skaber en naturlig, varm ramme, som får arkitekturen til at virke levende, siger Mathias, der valgte at bruge douglasgran fra Dinesen, der fremstiller bæredygtigt træ fra skove i Frankrig og Tyskland.
Bæredygtig og levende arkitektur
Mathias har nemlig den holdning, at nøglen til god, langtidsholdbar arkitektur afhænger af kvalitet og de rette materialer.
– Jeg har vægtet en god træleverandør, fordi huset har store områder med synligt træ. Det er også brugt til at skabe balance i det åbne plan mellem fornemmelsen af fællesrum og hulerum. I det øjemed har jeg også måttet tænke i lyd. Med loft til kip kan der være en rungende rumklang, som ikke er hyggelig, så for at skabe en behagelig akustik er der monteret akustikdug bag loftet.
– Uagtet en loftshøjde på ca. 8 m kan man derfor stadig føle tosomhed og intimitet. Huset kan derfor både bruges til fordybelse og fest takket være bevidste arkitektoniske greb fortæller Mathias om boligen, hvor det naturlige udtryk fortsætter i indretningen, der er holdt i en lettere spartansk stil med en blanding af træmøbler fra lokale træværksteder og butikker, specialdesignede møbler, der er lavet af restmaterialer fra huset, samt arvestykker, genbrugsmøbler og danske designklassikere.