Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Arkitektens sommerhus i naturskønne omgivelser

"En central del af husets arkitektur har været en idé om at designe huset som ét stort møbel."

Arkitekttegnet sommerhus. Stue med udsigt til vandet.

© Jens Barslund

Som ét stort møbel er huset indrettet med multifunktionelle møbler, som også er af eget design, samt med synlige konstruktioner, der skaber en dekorativ effekt.

arkitekternes-lars-nymand-mirja-larsen

© Jens Barslund

Arkitekterne Lars Nymand og Mirja Larsen har selv tegnet deres hus.

Sommerhus, natur og arkitektur. Udsigt til havet

© Jens Barslund

Huset ligger naturskønt med kig til vand, skov og mark, hvor det putter sig fint mellem mange buske, siv og høje træer.

Dejligt gemmested i unik oase

Selv om GPS’en leder til den rigtige adresse, er det svært at finde sommerhuset, for det ligger simpelthen så godt gemt i det naturskønne område, at man virkelig skal have øjnene med sig. Det er imidlertid ikke noget tilfælde, for arkitektparret Mirja Larsen og Lars Nymand har bevidst arbejdet med at indpasse huset, så det nærmest smelter sammen med omgivelserne.

Det var netop grunden med udsigten over vandet, lyset og den frodige beplantning af siv, buske og gamle træer, der gjorde, at parret købte stedet i Præstø tilbage i 2013.
Som arkitekter så de med det samme muligheden for at skabe deres eget fristed tæt på København, hvor de bor i det daglige med deres to fælles børn, Alfred og Dagmar.

Det 75 m² store hus er opført som en enkel og langstrakt bygning med en tydelig udformning, så man både udvendigt og indvendigt kan se konstruktionerne, som er karakteristiske for oplevelsen af huset. Inde-ude-forholdene er der også tænkt over i forhold til bygningens placering, udtryk, dens brug og ikke mindst lyset.

sommerhus-stue-arkitektstegnet

© Jens Barslund

Modulsystemet som huset er opbygget efter, træder tydeligt frem overalt, hvor hvert modul har en funktion. I køkkenet er vaskeafdeling og kogeplads placeret i hvert sit modul, ligesom køleskab, ovn og opbevaring også er samlet i et modul. På toppen af de to bordplader er der lagt en tynd plade af Corian.

Åbent og indbydende - hele vejen rundt

– Vi har arbejdet med at skabe kik og forbindelser på tværs af huset og grunden, så huset ikke danner en for- og bagside, men derimod åbner sig og inviterer til brug på alle sider.

Det er desuden opført med store vindues- og dørpartier i gavle og i udvalgte facadepartier, som har betydet, at vi har et fantastisk lys, krydsventilering og passiv solvarme, som en direkte gevinst heraf, fortæller Lars Nymand.

Planløsningen i det modulopbyggede sommerhus er helt enkel med et opholdsrum i den ene ende af huset og et stort soverum i den anden.

En kerne med vindfang og badeværelse opdeler rummene, der kan lukkes af med skydedøre.

Fra alle husets sider er der udgang til uderum med forskellig indretning lavet i forhold til solen og udsyn, og hvor alle har integrerede terrasser, der ligger direkte ud i terræn med bænke, bålsted og sandkasse, som er udført i massive egetræssveller, så materialer og funktioner glider utvungent ind i hinanden.

Mirja Larsen i udekøkkenet i det arkitekttegnede sommerhus

© Jens Barslund

Køkkenet kan bruges både ude og inde, når terrassedørene åbnes.

The simpel life

– En central del af husets arkitektur har været en idé om at designe huset som ét stort møbel, hvor vi har ladet konstruktion og al fast inventar smelte sammen, så der helt naturligt i modulsystemet er dannet siddenicher med faste bænke, som er så rummelige, at de også kan bruges til gæstesenge.

På samme måde indgår det åbne dobbeltsidede køkken samt de store skabe til opbevaring, fortæller Mirja Larsen og fortsætter:

– Helt overordnet har vi været optaget af at skabe en simpel feriebolig til vores familie, hvor vi har haft fokus på, hvordan vi kunne optimere både husets kvadratmeter og vores indretning generelt.

Derfor har vi valgt at bygge småt, med få rum, så vi ikke har tomme værelser stående, som kun sjældent kommer i brug. Således har vi også valgt at indrette os med multi-funktionelle designløsninger og intelligente møbler, der kan tilpasse sig forskellige behov, blandt andet i form af møbler, der kan bruges både inde og ude.

Vores havestole fra Fermob bruger vi omkring spisebordet, og vores solstole fra Fiam bruger vi omkring sofaen.

Når vejret er godt, tager vi bare møblerne med ud, og undgår på den måde at have dobbelt op på møbler.

Vores sofa Playground fra Eilersen kan man også tilpasse som sofa eller ekstra seng med flytbare hynder og puder.

stue-sommerhus

© Jens Barslund

Spisestuen er indrettet med et spisebord designet af arkitektparret selv, og det er omkranset af stolene Luxembourg fra Fermob. Huset er konstrueret, så man snildt kan se tværs igennem det, hvilket giver en fornemmelse af enkelhed samtidig med, at der er en detaljerig udformning. Lænestolen fra Fiam kan også bruges ude, ligesom de rullende borde fra KISS.

Det simple og enkeltheden skaber ro - og muligheder

Helt i tråd med husets arkitektoniske idé har parret også indrettet sig med møbler af deres helt eget design, under navnet KISS (keep.it.simple.stupid), Box Collection, i den fælles nye designvirksomhed.

Det tæller en lang række multi-funktionelle møbler på hjul, der fungerer som borde og på samme tid opbevaring til vasketøj, legetøj, tæpper etc.

Møblerne er sortlakerede med en overflade, der minder om en silkeagtig gummibelægning, samt vendbare låg, der får dem til at ændre udtryk afhængig af den opadvendte side, hvor låget også kan bruges som serveringsbakke.

Helt fra starten havde arkitektparret et ønske om at kunne lave mad udendørs, og de valgte derfor at designe køkkenet, så det både fungerede som et inde- og udekøkken.

Ved at lave dobbeltdøre foran køkkenet, og med en enkelt detalje som at vende vaskens blandingsarmatur, har de gjort det muligt at benytte køkkenet både inde i huset og fra terrassen.

I byggeprojektet har Lars Nymand selv udført en stor del af interiørarbejdet samt bænkene og terrasserne udenfor, da han foruden at være arkitekt også har uddannet sig til snedker.

sommerhus-i-natur

© Jens Barslund

Taget er belagt med Sedum, der med tiden skal optage den lokale fauna og dermed forankre huset endnu mere i det nære landskab.

Udsigt fra det arkitektstegnede sommerhus

© Jens Barslund

Udsyn til havet er tænkt ind i husets opbygning.

badevaerelse-i-trae

© Jens Barslund

Badeværelset ligger som en bufferzone mellem opholdsrummet og soveværelset. Væggene i rummet er beklædt med rillede galvaniserede stålplader, der passer fint til de lyse trægulvriste, som kan tages op under rengøring. Bag spejlet er der lavet en lille niche med hylder til opbevaring.

Husets materialer

Huset er udført som en søjle/dragekonstruktion med bærende konstruktioner i form af vægge, hvorpå der ligger loftplader i konstruktionskrydsfinér – en metode, som giver meget gulvplads.

Gulvene er ludbehandlet massivt fyrretræ, hvorimod alle indvendige overflader i krydsfiner er behandlet med hvid rustikolie, hvilket skaber et lyst og let udtryk.

I badeværelset er der sat rillede galvaniserede stålplader på væggene, og centralt i rummet et Rain shower under en stor rund ovenlyskuppel. Som en grafisk effekt til væggene skaber optagelige gulvriste en glidende overgang til de andre rum.

Vindues- og dørpartier er sorte, ligesom husets udvendige, vandrette listebeklædning i sortmalet thermo wood, som giver kontrast til husets lyse træ.

Taget er belagt med sedum og lav beplantning til opsamling af regnvand.

De særlige måtter på taget med mos, strandengs-græsser og urter vil med tiden optage den lokale fauna, og er på den måde med til at forankre huset i det nære landskab.

Rene linjer gennem sommerhuset. Soveværelse, badeværelse og stue.

© Jens Barslund

Soveværelset består blot af en stor seng samt en gæsteseng. På næsten grafisk vis er det store brusehoved Rain shower fra Hans Grohe placeret i centrum af det runde kuppelovenlysvindue. Alle rum lukkes af med pladsbevarende og diskrete skydedøre.

Relaterede Artikler