Kulturhuset 18b i Harboøre
© PR

I Harboøre står turister i kø for at sove i denne container

Kig indenfor her.

Kulturhuset 18b

Oprindeligt er Helle Langer uddannet pædagog, men for fire år siden skulle der ske noget nyt. Hun startede projektet 18b, der i dag rummer både kulturhus, koncertsted og containerhotel i den lille vestjyske by Harboøre med godt 1400 indbyggere. Her spurgte den kreative alt-mulig-kvinde en dag sig selv: hvad kan man egentlig herude i Vestjylland?

– Hvis jeg ville noget kreativt, skulle jeg pendle til en af de større byer. Jeg blev lidt provokeret af, at det altid var mig, der skulle flytte mig både for arbejde og for kultur. Så jeg tænkte - hvad nu hvis man lavede et sted, der var så godt, at folk ville køre herud for en aften?

– Det var angstprovokerende at skulle lave så kæmpestort et sats i så lille en by, fortæller Helle Langer, der har været fuldt beskæftiget med 18b, som stedet hedder, siden åbningen i 2018.

Og noget gjorde Helle Langer rigtigt - containerhotellet er fuldt booket hele sommeren og bliver derfor udbygget med yderligere 100 fod af det populære, rå stol.

Helle Langer

Helle Langer har gjort sin drøm til virkelighed og skabt et succesfuldt kulturhus med tilhørende containerhotel i Harboøre i det vestjyske

© PR
Containerhotel

Containerhotellet i Harboøre har nu udvidet til i alt 14 sovepladser

© PR

Containerens kontraster

Da kulturhuset kom til, gik der ikke længe, før muligheden for overnatning blev efterspurgt, og jagten på en både unik og vedligeholdelsesfri løsning gik ind. Valget faldt på skibscontainere, og det viste sig at være en god idé.

– Kombinationen af det kolde tunge stål udvendigt, som indenfor er beklædt med varm birketræsfinér, giver en fed kontrast mellem det bløde og det hårde. Der er et utal af sommerhuse og værelser til leje, men vores store, klodsede container er den eneste af sin slags, og det trækker folk til, siger Helle Langer, der nu udvider med tre nye 20 fods containere til overnatning samt en 40 fods container, det skal rumme fælles køkken og bad til den lille container-ferieby.

Det er den nordjyske containervirksomhed Boxit, der står bag de nye specialdesignede containere, som Helle Langer og hendes hold selv står for at tegne og opbygge indvendigt. Containerne, der er skåret til og justeret efter individuelle ønsker, er blevet populært, oplever de hos Boxit, som derfor er i gang med at etablere en helt ny afdeling, som primært skal arbejde med specialdesignede containere.

– Flere og flere erhvervskunder ønsker specielle designs, og dem vil vi selvfølgelig gerne hjælpe. Det er typisk døre og vinduer, men også komplicerede specialløsninger, der skal laves, og det siger noget om, at containere ikke længere kun bliver brugt til fragt, men har rigtig mange forskellige og kreative anvendelsesmuligheder, siger salgschef i Boxit Kim Viggo Ørbæk Jensen.

Containerhotel udefra

Hyllet ind i viltre buske og træer ligger containerhotellet i en natur, der er lige så rå som det stål, det er skabt af

© PR
Containerhotel i Harboøre

Det er svært at se, at man er inde i en container, når man kigger ind i Helles ombyggede jernkæmpe

© PR
Containerhotel i Harboøre

Containerhotellet er udstyret med et panoramavue til den rå vestjyske natur

© PR

Flere gæster samme arbejdsstyrke

18b kan huse 230 gæster indendørs og cirka 350 på udendørsarealerne, mens containerhotellet har 8 sovepladser, der nu udvides til 14. Den fyrreårige vestjyde regner kun med at få endnu mere travlt, når de nye containere tages i brug.

– Vi kommer til at få endnu flere gæster i huset, og det glæder vi os selvfølgelig meget til min mand og jeg selv, men også alle de ufrivilligt frivillige – vores familie og venner, der altid er med. Når alle står samlet i bunden af koncertsalen, er jeg virkelig glad og stolt over, at de vil være en del af det hele. Jeg er giraffen, der arbejder her og holder styr på tingene, men jeg deler hele stedet med min familie.