uhøjtidelig oase på ibiza
© birgitta wolfgang bjørnvad

Tanja og Lars forlod Danmark til fordel for en spansk solskinsø

Midt på Ibiza har den danske familie skabt et privat helle, hvor den tilbagelænede livsstil flyder sammen med skandinavisk design.

Et helt unikt liv på Ibiza

At bo på en lille solskinsø omgivet af havet og mennesker, der er privilegerede nok til at kunne bo hvor som helst i verden, giver en helt særlig stemning, som Tanja Ting og Lars Bruun har været en del af i næsten 20 år.

Og de har aldrig fortrudt, at de forlod København og blev hængende på Ibiza, hvor de har skabt et anderledes liv sammen med deres to børn.

– Tværtimod er vi dagligt taknemmelige for at være så heldige at bo på den unikke ø på størrelse med Bornholm. Vejret er en vigtig faktor, men det var selve stemningen, vi faldt for. Folk er utrolig positive og åbensindede, og du kan frit få lov til at være den, du vil. Uden at blive bedømt. Det giver en helt speciel stemning, siger Tanja Ting og tilføjer, at den fantastiske natur og de dejlige strande er en anden vigtig faktor.

uhøjtidelig oase på ibiza

Husets indgangsparti er smukt og enkelt med hvidkalkede mure og gyldent træværk på den overdækkede veranda, der giver lidt skygge og en glidende overgang mellem ude og inde. De lokale lerlamper er malet hvide, og de rå træbænke er også købt lokalt. Hunden Zafi elsker at ligge foran huset og er god til at give familien besked, når der kommer besøgende

© birgitta wolfgang bjørnvad
uhøjtidelig oase på ibiza

Tanja med hunden Zafi lige i hælene fotograferet på den overdækkede veranda foran hoveddøren, der er flankeret af et par lokale bænke med puder.

© birgitta wolfgang bjørnvad

En lille oase blev til et hjem

Deres hjem, en finca fra slut-1970’erne, ligger på en stor grund midt på øen, hvor det blide varme lys mod den blå himmel spiller sammen med den rødlige jord og landskabets grønne nuancer. Fredeligt, privat og alligevel tæt på Santa Gertrudis, den nok mest internationale landsby på Ibiza.

Området har altid været et af deres yndlingssteder på øen. Og de faldt primært for omgivelserne og så med det samme muligheder gemt i vildnisset af fyrretræer, der voksede som ukrudt på grunden.

– Vi kunne tydeligt se, hvordan vi kunne omdanne det til en lille oase. Der var en stor pool, og vi kunne se, at vi ville kunne sætte huset i stand på en måde, som vi ville blive glade for.

uhøjtidelig oase på ibiza

Store fliser forbinder poolområdet med huset. Det solrige og milde klima betyder, at de kan bruge poolen mindst otte måneder om året.

© birgitta wolfgang bjørnvad

Et charmerende løft fra bund til top

Parret har givet huset et charmerende løft med overdækket veranda på begge sider, revet vægge ned indenfor, indlagt nyt stengulv med gulvvarme, lavet egetræsdøre og installeret ny belysning. Det hele er bygget i øens typiske rustikke stil med hvidkalkede vægge og synlige træbjælker og indrettet enkelt og luftigt.

– Faktisk skrællede vi det meste af huset helt ned og begyndte forfra. Vi bygger og ændrer stadig små ting hen ad vejen, fortæller hun.

uhøjtidelig oase på ibiza

På venstre side af huset står et stort stenkar fra Bali, og langs muren er der udendørs brusebad, som bliver brugt det meste af året. Stemningsfuldt og praktisk badeværelse midt i det grønne under åben himmel. Et par træstubbe ved siden af badekarret står som praktisk og naturligt tilbehør.

© birgitta wolfgang bjørnvad
uhøjtidelig oase på ibiza

Tanja og Lars fotograferet med deres jeep, der passer til terrænet på øen, som visse steder udfordrer med stejle og smalle grusveje.

© birgitta wolfgang bjørnvad

Dagligdagens ro afspejler omgivelserne og huset

Huset er også fuldstændig off-grid, så alt kører på solenergi. De har egen brønd, og det er et kæmpe plus at have eget drikkevand på en solskinsø. De har masser af muligheder for at besøge lækre barer og restauranter, men selve dagligdagen og livet flyder lidt langsommere her end i Danmark.

Helt i den ånd er omgivelserne en lige så stor del af hjemmet som huset, og udearealerne er anlagt fra bunden. Bortset fra nogle store grantræer og en håndfuld Algarrobo-træer har de plantet alt nyt, så grunden passer til deres livsstil, der er i sync med årstidernes rytme.

uhøjtidelig oase på ibiza

Tanja på stien på vej over mod poolen. De har naturligvis valgt planter og grønt, der trives i det meget varme klima, og understreget uderummet omkring poolen med planter i krukker og natursten.

© birgitta wolfgang bjørnvad
uhøjtidelig oase på ibiza

Soveværelset er holdt helt enkelt med hvide vægge og lysegrå jalousilåger. Gløden i det afrikanske mahogni på dørene harmonerer flot med de store rødlige klinker.

© birgitta wolfgang bjørnvad

Et ekstra rum udenfor

De har beklædt poolhuset med naturlige sten og lavet overdækket chill out-område ved poolen samt et par udendørsområder med bruser og bad.

– Vi lever jo ude langt det meste af året, så vores udestue, den store overdækkede træveranda, er en vigtig del af vores hjem. Og haven og poolområdet er en stor del af “indretningen”, kan man sige. I vintermånederne er vi altid indenfor om aftenen og morgenerne. Så her går vi op i, at det skal være hyggeligt – og selvfølgelig se godt ud.

uhøjtidelig oase på ibiza

Det gamle vitrineskab stod i huset og er fyldt med parrets blanding af stentøj, porcelæn og finurlige ting fra rejser. Mikset af gamle træmøbler og de tidløse Arne Jacobsen-stole forener stemningsfuldt det lokale med parrets danske rødder.

© birgitta wolfgang bjørnvad
uhøjtidelig oase på ibiza

Det gamle skab holder på et miks af skåle og tallerkener. Deres hverdagsstel er fra 101 Copenhagen. Træskålene er fra Afrika, og glassamlingen tæller lokale fund, nogle glas fra Mexico og de prikkede glas, som de har fået i gave. Den lille art deco-skulptur er fra Derenne.

© birgitta wolfgang bjørnvad
uhøjtidelig oase på ibiza

Tanja Ting, der også har udgivet bogen Pure Goodness, bruger meget tid på at lave mad. Hun har valgt et praktisk hvidt landkøkken med masser af arbejdsplads, der er nemt at gøre rent, og som har et godt lysindfald.

© birgitta wolfgang bjørnvad

Fokus på enkelhed og god kvalitet

Her er en naturlighed over livet og stilen, ikke mindst på familiens matrikel. Med det skønne poolområde, udendørs “badeværelse” i grønne omgivelser, køkkenhave og Tanjas smykkeværksted i et træskur er alt gennemstrømmet af fornemmelsen af det gode liv.

Livskvalitet var også omdrejningspunktet for bogen Pure Goodness, som Tanja Ting udgav på Gyldendal for nogle år siden. Fokus på enkelhed og god kvalitet gælder alt fra hjemmedyrket ingefær til møblerne i hjemmet.

uhøjtidelig oase på ibiza

I hjørnet af stuen står en kunstnerisk samling præget af rustikke teksturer. Masken og knoglen fra en giraf er købt i Afrika, de små træborde er fra øen, duftlysene i en skål er fra Broste Copenhagen, og den store krystal er en gave.

© birgitta wolfgang bjørnvad
uhøjtidelig oase ibiza

Med højtsiddende vinduer og skodder, er der stilfuld landkøkkenstemning rundt om det lange gamle bord, der - ligesom det smukke antikke skab - fulgte med huset. De har renset bordet og skåret af benene, så højden passer til deres Arne Jacobsen Syverstole. Den gamle skibslampe fandt de i garagen.

© birgitta wolfgang bjørnvad
uhøjtidelig oase ibiza

Inde i huset understreger de hvide vægge og rene linjer det rolige tempo på øen, og parret har meget uhøjtideligt indrettet med et par udvalgte lækre danske designmøbler. Lænestolen er en Elephant Chair i eg og læder fra Norr11, og Arne Jacobsens Syverstol er i kirsebærtræ. Det lille sidebord Phantom Table i støbejern er fra 101 Copenhagen. På væggen hænger et værk af Nils Wengler, og billedet i rammen på gulvet er et portræt af datteren fotograferet af Lars Bruun for Røde Kors. Lampen har de selv lavet.

© birgitta wolfgang bjørnvad

En harmonisk sammensmeltning af det spanske og skandinaviske

– Vi går meget op i design og er helt klart meget påvirkede af vores danske baggrund. Det vigtigste for os er at skabe et miljø, som giver hygge og velvære, og hvor alle føler sig velkomne. For os er der stor forskel på den kunst, vi kan værdsætte på et galleri, og den kunst, vi rent faktisk vil have i et hjem. Vi synes bedst om kunst, som indgår harmonisk i hjemmet uden at skrige på opmærksomhed. I vores hjem har vi ikke lyst til at blive tvunget til at forholde os til et maleri, men derimod bare føle, det passer ind. Det gælder også møblerne, fortæller Tanja.

På samme måde smelter det lokale spanske og det skandinaviske sammen, uden at det er noget, de har tænkt over. En proces, der afspejler deres liv på øen – organisk med sans for kvaliteten og nuet.

uhøjtidelig oase ibiza

Stuen har fået et hyggeligt hjørne afgrænset af en halvvæg, der skjuler køkkenet på den anden side. Den blå kant på det antikke kinesiske tæppe giver et pift til de bløde, naturlige toner af creme og gråt og det gyldne egetræ. Lænestolen er en Elephant Chair fra Norr11, sofaen er fra B&B Italia, og sidebordet Phantom Table i støbejern er fra 101 Copenhagen. Sofabordet fra Poliform har parret givet en ny bordplade for at få et lidt mere rustikt look. Hele vinteren er der tændt op i brændeovnen.

© birgitta wolfgang bjørnvad