Praktisk palæ - med plads til børnefamilie

Der er noget lidt imposant og småmajestætisk over familien Fuglsangs hvide villa i Højbjerg ved Aarhus. Knejsende hvid som flødeskum ligger den på toppen af sin egen lille bakke – men så er den også fin, funktionel og familievenlig indeni.

© Gert Skærlund Andersen

Grumstolen … Det lyder næsten som noget fra et eventyr og svundne tider, men det er navnet på et stykke skov i Højbjerg ved Aarhus.

Her på det højtliggende område nær vandet yndede velhavende århusianere i gamle dage at bygge deres sommerboliger, og det har præget området, der i dag er en mangfoldig og broget blanding nye og gamle huse.

Her ligger også familien Fuglsangs villa fra 1924 på toppen af en højtliggende grund og ligner med sine klassiske søjler og imponerende ankomstparti næsten en stor, flødehvid kransekagefigur.

Vi faldt for placeringen og den høje beliggenhed, der vitterligt gør, at der altid er lyst i huset. Og så kunne vi også godt lide den gamle stil med de småsprossede vinduer. Så meget, at vi slet ikke har nænnet at hænge gardiner op!

Vinduesrammerne er så smukke, at det ville være synd. Desuden ligger vi så højt, at der ikke er nogen, som kan kigge ind alligevel, fortæller Tine Fuglsang.

© Gert Skærlund Andersen

Den ser imponerende ud ja, nærmest lidt fornem med sit højthævede indgangsparti og den tætklippede grønne gang, der leder op til dørens søjleparti.

© Gert Skærlund Andersen

Husets tidligere spisekammer er blevet integreret i det store åbne køkkenrum, og her er der indrettet med en hyggelig lænestol og tallerkenrække til både nyt og gammelt service. Herfra er der også adgang til terrassen.

© Gert Skærlund Andersen

Det hvide køkken fra BoForm er oprindeligt indrettet af én af byens store kokke, der i en periode boede i og renoverede villaen. En stor skabsvæg indeholder alle hvidevarer, mens kogeøen med vask udgør køkkenbordet.

© Gert Skærlund Andersen

Stuen er inddelt i to zoner af den store bærende søjle, der adskiller opholdsdelen fra køkkenet og spiseafdelingen. Her har familien indrettet sig med bløde, hvide sofaer fra DePadova og et mere råt sofabord i beton af Morten Voss. Den fine sandstenspejs ligner én, der kunne være født med huset, men er faktisk ny.

© Gert Skærlund Andersen

Spisepladsen er helt enkelt indrettet med Ellipse-bord, sandfarvede 7’er-stole og en PH-lampe henover.

© Gert Skærlund Andersen

I mellemgangen mellem stue og køkken-alrum fører trappen op til førstesalen, og her fornemmer man den flotte lød i de matlakerede merbau-gulve, der fortsætter op. Den fine lysekrone i veneziansk glas er fundet på Lauritz.com, og det rosa maleri er af Lene Eis.

© Gert Skærlund Andersen

Familien har værnet om mange af husets fine, klassiske detaljer.

© Gert Skærlund Andersen

Indgangen til huset går i dag gennem underetagen, hvor et klassisk og praktisk, skakternet flisegulv tager imod, når familien kommer hjem med børn fra skole og fritidsaktiviteter. Herfra er der også adgang til vaskerum og gæstetoilet. Den gamle hvide bænk er fundet i butikken Skavank i Aarhus, mens konsolbordet er fra butik Waldo i Højbjerg.

© Gert Skærlund Andersen

Terrassen uden for køkkenet ligger oven på garagen, der nu er kontor, og er belagt med grove, svagt rosa klinker fra Flisegalleriet.

© Gert Skærlund Andersen

På terrassen er der indrettet en hyggelig spiseplads, der hele sommeren fungerer som en forlængelse af køkken-alrummet.

© Gert Skærlund Andersen

Rundt om huset fortsætter terrassen med murede solkroge og trægulve hele vejen rundt og giver familien mulighed for at nyde solen på stort set alle tidspunkter af døgnet.