Her er vandoplevelse en daglig glæde

Tag med til Ry og bliv inspireret af et hjem, hvor man kan tage en dukkert i søen, varmes i hot tubben, køles under udebruseren og tørres i en sauna.

Hus, sommerhus og feriested i ét
© Andreas Mikkel Hansen
Det er de færreste forundt at blive vækket af solens stråler, der slår smut på bølgerne, mens den om aftenen synker ned over Himmelbjergets frodige højderyg. Hos Gitte Høyer og Poul Kragelund er det hverdag i deres hus i Ry, og det bliver der sat pris på hver dag. Huset er oprindelig en 60’er-villa på 165 m2, som gennem mange år havde stået med frost i væggene og lidt en trist tilværelse. Alligevel var de sikre på, at det var det hus, de skulle have, da det kom i budrunde. For med en tilværelse, hvor alle deres ferier og så meget tid som muligt blev brugt på vandet i deres sejlbåd, ville Gitte og Poul gøre det lettere for dem selv og bo lige ved siden af det. – Vi var enige om at skabe et sted, som skulle være et hus, sommerhus og feriested – altså tre huse i ét. Derfor skulle huset have alle de faciliteter, som man rejser ud for at få. Da vi altid har sejlet meget, ville vi gerne have sejlerlivet med i hverdagen, så vi ikke behøvede at pakke og køre afsted. Så vi fik min søster, Pia Høyer, som er arkitekt, til at tegne en løsning, hvor man kunne integrere søen ved at trække vandet ind i huset – altså at få ude og inde til at smelte sammen. Det endte med, at vi rev næsten alle indvendige vægge ned, som vi byggede op igen med glas for at skabe udsyn. Samtidig skabte hun flere maritime associationer med et bølgeformet design med et rælingslignende rækværk rundt om alle terrasserne. Da mange af vores somre er gået med at sejle rundt efter de bedste strande i Danmark og Sverige, er noget af det bedste ved vores hus, at vi har en strand i haven, siger Gitte.

BILLEDE Vand en suite – hver morgen tages en svømmetur, og bagefter bliver morgenbadet taget under bruseren. Om aftenen, oftest med venner, bliver der tændt op i hot tubben, hvor man kan sidde i det varme vand og se ud over søen.

Udeareal med vand en suite
© Andreas Mikkel Hansen
Selvom Gitte og Poul var godt tilfredse med deres sø i haven, havde de en fornemmelse af, at de ikke brugte grunden på 1400 m2 optimalt. Derfor designede de et udeareal, hvor vand skulle være det bærende element, og hvor det kunne bruges på forskellig måde i et sanseligt forløb, som også tog højde for Gittes hang til et gys fra en vintertur i vandet. Og nu kom der vand en suite.
– Vand fylder hos os og er en stor del af vores liv. Når jeg vågner om morgenen, går jeg som det første ud og bader i søen – hele året rundt. Hvis det er frostfrit, tager jeg også bad udenfor. Selvom mange af baderitualerne er knyttet til vores udeliv, har vi også sørget for, at vandoplevelsen er lige så god indenfor. Som det første valgte vi Geberits nyeste designtoilet med vandskyl, dernæst var vi enige om, at der også skulle være plads til brus og karbad, så man kan bade samtidig på hver sin måde. Men også en sauna ville vi have, så vi kunne lege lidt med kulde og varme. For vi bruger i høj grad vand som revitaliserende, for det er et fantastisk middel til at blive i godt humør af, fordi det føles, som om det renser krop og sjæl. Når vi kommer trætte hjem fra arbejde, er der ikke noget bedre end at tage en dukkert eller gå i sauna. Vores glæde ved vand har også en afsmittende effekt på vores gæster, som ofte tager badetøj med. Er det vinter, tænder vi op i hot tubben, og selvom mange var skeptiske over for vores vinterbaderi, har flere efter en tur i det varme vand også taget en tur i søen efterfølgende. Og så har vi også et par, som vi sejler kajak med, når de er på besøg.

BILLEDE Efter en dukkert i søen bader Gitte året rundt under udendørsbruseren.

Hyggelige lækroge og gode oplevelser
© Andreas Mikkel Hansen
På grunden er der lækroge overalt, for ud over at ville have opfyldt et behov om at have mest mulig vandkontakt, ville parret, når de ikke var under, også have steder, hvor de kunne sidde og nyde vandet. Og med vandet er der hos Gitte og Poul sneget sig nye gode oplevelser ind, og det er fiskeri, for der er fiskeret på grunden. – Vi havde ikke helt set det komme, men det er nu sådan, at vi ofte om aftenen roer ud og sætter et net op uden for badebroen, hvor der er 3 meter dybt. Og om morgenen hiver vi det ind igen fyldt med aborrer, sandart og gedder. Fiskene renser Poul i vores udekøkken, hvor han fylder dem med urter fra urtehaven, der ligesom køkkenet er opstået, fordi vi er så meget udenfor, at det pludelig gav mening at etablere højbede, hvor vi dyrker salat, grønsager og bærbuske. Og hvad er bedre end skindstegte fisk med grønt tilbehør fra haven om aftenen? Når vi så har spist, sætter vi os ofte ud på badebroen med en kop te, hvor vi læser avisen eller en bog. Eller også tager vi en tur rundt i søen i vores kajakker. Er det køligt, tænder vi op i et bålfad eller i vores pejs afhængigt af vinden.

BILLEDE Gitte elsker ild og tænder ofte op i bålfadet, ligesom hun også har valgt, at hot tubben fra SpaDealers skal varmes op med brænde i stedet for elektricitet, så hun kan mærke ilden og dufte det brændte træ.

Dejligt bålsted med udsigt
© Andreas Mikkel Hansen
Badebroen bliver brugt til udspring, når der skal sættes net op for at fiske, eller bare til at sidde og slappe af på med en bog. Tremmebænken er fra Skagerak, og det bløde tæppe er fra Silkeborg Uldspinderi. Sorte Hornbæk-stole, som også kan lægges ned, er stedet, hvor parret sidder, når de skal hygge sig ved bålfadet fra Skagerak, der dog bliver flyttet rundt afhængigt af vinden.

Kajakture rundt på søen
© Andreas Mikkel Hansen
Kajakture er en del af parrets liv med ture rundt på søen om aftenen og i weekenden, og gerne sammen med venner. Udsigten byder på en frodig grøn skov, der omkranser søen og en marina på den anden side, hvor bådene står side om side.

Badeværelse med karbad, bruser og sauna
© Andreas Mikkel Hansen
I badeværelset kan man tage karbad, bruse sig og gå i sauna, og på den måde er der lige så stor en badeoplevelse inde som ude.

Let og transparens udtryk på badeværelset
© Andreas Mikkel Hansen
En Arne Haugen Sørensen-skulptur af gips, fundet på Bruun Rasmussen, pynter mellem brusekabine og badekar. Adskillelsen mellem brusekabinen og Tylö-saunaen er af glas for at skabe transparens og en lethed i udtrykket, mellem de to badeoplevelser.

Dejligt badekar af Philippe Starck
© Andreas Mikkel Hansen

Badekarret er et Philippe Starck, som Gitte bruger mange timer i, hvor hun slapper af med en bog. Håndklædet er fra By Nord, og den riflede vase er en Hammershøi fra Kähler.

Geberit, AquaClean Mera douchetoilet
© Andreas Mikkel Hansen
Vand indgår som en fast del af Gitte og Pouls hverdag, og derfor var det ud fra deres forståelse af vand som rensende, helt naturligt for dem at vælge et Geberit, AquaClean Mera douchetoilet med vandskylning.