Arkitekternes tumleplads

På jobbet tegner de ypperlig dansk arkitektur privat har de valgt at søge tilbage i tiden. Arkitekterne Mette Nygaard og Morten Schmidt har brugt tre år på at renovere en århusiansk funkisvilla fra 1930erne.

© bobedre.dk

Når dronning Margrethe og prins Henrik ankommer til Marselisborg Slot i helikopter, letter parasollen hos Mette Nygaard og Morten Schmidt. Så tæt bor det danske arkitektpar på dronningens sommerresidens i det kuperede Marselisborg, højt hævet over Århus bugt.

Mens Marselisborg Slot stod færdigt i 1902, er nabohuset, Mette Nygaard og Morten Schmidts villa, opført i funkisstil i 1930erne. De gamle danske funkisvillaer er med deres store, lyse rum skabt til en moderne indretning, og det faldt de to danske arkitekter for, da de købte huset for fem år siden. Mette Nygaard driver tegnestuen Concept og modtog sidste år Århus Kommunes Arkitekturpris for et moderne sommerhus. Morten Schmidt er den ene tredjedel af den succesrige tegnestue Schmidt, Hammer & Lassen, der står bag Det Kongelige Bibliotek/Den Sorte Diamant i København og kunstmuseet ARoS i Århus.

© bobedre.dk

Fem meter til loftet er der i den enkle hall i den århusianske funkisvilla.

© bobedre.dk

Biblioteket ligger i forlængelse af køkken-alrummet og ved siden af tegnestuen.

© bobedre.dk

Funkisvillaer har ofte de karakteristiske hjørnevinduer, der fanger lyset fra flere sider.