Verdens største trækonstruktion holdt sammen af lim

Metropol Parasol i Sevilla er en kæmpe skyggefuld trækonstruktion, som man både kan gå oven på og holde fest neden under.

© Sander Westerveld

Alle, der har været i Sydspanien eller Sevilla, ved at en parasol kan være en livsnødvendighed på de kanter. Varmen kan være heftig så tæt på Afrika.

Det har de gjort noget ved i Sevilla ved at opføre Metropol Parasol.

© Ruperez74

Den store træparasol er opført på et sted, hvor der tidligere lå et stort marked. Her besluttede bystyret i Sevilla engang i 90erne at anlægge en stor underjordisk parkeringskælder.

Under gravarbejdet stødte bygningsarbejderne på meget rige arkæologiske levn fra både romersk og maurisk tid (Sevilla var arabisk i store dele af middelalderen).

I stedet for en parkeringskældere besluttede bystyret nu at bygge et kulturhistorisk museum oven på det fundstedet. Og oven på det: verdens største trækonstruktion.

© David Borallo

Metropol Parasol er lige så stor som halvanden fodboldbane. Den rummer både et halvvejs, underjordisk museum, en overdækket skyggefuld udendørs plads + gangarealer oven på parasoltaget.

© Ruperez74

6 gigantiske paddehatte udgør søjlerne i konstruktionen. De er både inspireret af katedralen i Sevilla og et figentræ på en nærvedliggende plads.

I stueplan ligger et nyt "Antiquarium", hvor der blandt andet udstilles nogle af de arkæologiske fund fra området.

Arkikten er tyske Jürgen Mayer-Hermann.

© Gzzz

Metropol Parasol er dog også et kontroversielt byggeri. Undervejs måtte projekteringen afbrydes, fordi ingeniørfirmaet, Arup, i 2007 havde regnet sig frem til, at konstruktionen ikke kunne bære, hvis man fulgte de oprindelige tegninger.

Der kom først for alvor gang i byggeriet igen i 2009, da Arup havde fundet frem til en sikker løsning, hvor lim rent faktisk indgår som en af de komponenter, der holder bygningen sammen.

De par års forsinkelse var med til at gøre byggeriet meget dyrere og omkostningerne endte med at ryge op i nærheden af 100 millioner euro..

© Anual

Uheldigvis ramlede byggeriet af Metropol Parasol også sammen med finanskrisen, der ramte Spanien med særlig stor styrke i 2008.

Indtil det tidspunkt havde den spanske økonomi buldret derudaf med fuld knald på byggeriet. Nu blev pengene pludselig små og arbejdsløsheden eksploderede.

Byggeriet fortsatte dog, og Metropol Parasol stod færdig i 2011.

© Wilomanso

Man kan faktisk promenere oven på padehattene og mellem de 6 søjler.

Hvis man rigtig har lyst til at forkæle sig selv og vil nyde Sevilla by night, så bør man besøge en af de to restauranter i toppen af paddehattene.

Tapas-menu med udsigt over de rødbrændte spanske tegltage under en sval sydspansk sommerbrise - det er paradis på jord!