3XN design sydney fish market
© 3XN

Nyt ikonisk design i Sydney

Danske 3XN står bag det nye fiskemarked i Sydney, hvor skandinaviske traditioner er i højsædet.

Dansk design skal pryde Sydneys havnefront

Det danske arkitekturfirma 3XN blev udvalgt til at designe det nye fiskemarked i Sydney, hvor opgaven lød på at skabe en offentlig attraktion, med bæredygtighed som en vigtig parameter. Kravene var høje og forventningerne store, da det nye fiskemarked er Sydneys største offentlige byggeinvestering, siden Jørn Utzons ikoniske Operahus.

LÆS OGSÅ: Design-gigant fejrer 100 års fødselsdag
Sydney Fish Market er en af Sydneys vigtigste destinationer for både lokale og besøgende, derfor har 3XN en ambition om at skabe mere end blot et fiskemarked. Markedet skal først og fremmest være et kulturhus, der rummer Sydneys mangfoldige liv, og samtidig skaber et offentligt rum, der åbner Blackwattle Bay for lokale og besøgende udefra.

3XN har hentet inspiration fra hvordan markedspladsen har set ud igennem historien på tværs af kulturer. Ifølge Kim Herforth Nielsen, der er stifter af 3XN, vil den nye markedsplads være et vigtigt ikon for Sydney og skabe et socialt knudepunkt for byer verden over. Derfor er en vigtig målsætning for designet, at det skal bevare den autentiske følelse af et marked, hvor der er nærhed og fleksibilitet.

3XN design sydney fish market
© 3XN

Miljømæssig og social bæredygtighed

Det nye fiskemarked er designet således, at det skaber et bindeled mellem by og vand. Formen på markedet understøtter bygningens mange funktioner, hvor de åbne pladser i hver ende af fiskemarkedet skaber en uformel plads, der bringer byens folk tættere på vandet. Samtidig fungerer de store amfiteatertrapper som en fortsættelse af det omgivende landskabsanlæg, der skaber en strandpromenade omkring Blackwater Bay.

Bygningens form er ikke blot tiltænkt at være et arkitektonisk mesterværk, det er også et integreret aspekt af den overordnede bæredygtighedsstrategi. Designet er afstemt for at kunne omfavne bygningens mange funktioner, men samtidig maksimerer udformningen bygningens miljømæssige bæredygtighed.

De første spadestik til det nye Sydney Fish Market tages allerede i midten af 2019, mens det ikoniske design forventes at stå færdigt i 2023.