© Snöhetta

Norske stjernearkitekter bag nyt parisisk avishus

Snöhetta har skabt Le Mondes nye domicil, som får en af verdens mest avancerede, digitale facader.

I det toneangivende magasin Wired beskrives den nye bygning som 'glaseret og alvorlig', men det er positivt - at få en arkitekturanmeldelse i dét medie er en ros i sig selv.

Le Monde, den berømte avis i Paris, får et nyt spektakulært domicil med en helt særlig overflade-struktur. Arkitekterne kommer fra Oslo og firmaet Snöhetta, som også har kontor i New York og bl.a. står bag en renovering af MoMa i San Fransisco.

Snöhetta har specialiseret sig i pixelerede facader, som ved hjælp af ny digital teknologi, LED-lys og glas skifter udseende og stemning. Overfladen kan selv regulere temperaturen inde i huset, men samtidig afspejler den visuelt, hvordan vejret er. Når man nærmer sig bygningen udefra, vil facaden ændre sig, efterhånden som man kommer tættere på. Arkitekturens ydre farvespil kommer aldrig til at se ud på samme måde to dage i træk. Et symbol på den evige nyhedsstrøm.

Læs også: Nyt Gehry-mesterværk

Le Mondes domicil bliver hermed et af de mest åbne mediehuse i verden, og dermed skaber arkitektfirmaet en ny epoke. Mange lignende virksomheder holder til i tilknappede, næsten arrogante, bygninger, men det gælder ikke her. Arkitekturen byder alle indenfor, især takket være den åbne plads i midten, hvor forbipasserende kan mødes.
På grund af en metrostation midt i matriklen har Snöhetta tegnet en bro, der forbinder firmaets to dele og hvælver smukt henover pladsen.
Snöhetta er i øvrigt også involveret i et større projekt i Danmark - det smukke parkanlæg omkring Ordrupgaard Museum i Charlottenlund.

© Snöhetta
© Snöhetta