Alzhimer's Village i DAX
© NORD Architects & CG architectes, Foto: 11h45

Nord Architects øger levestandarden gennem arkitektur

De danske NORD Architects bygger en landsby, der er designet til at passe på de mennesker, der lever med Alzheimers og demens hver dag.

Et sundhedsbyggeri med noget på hjerte

Hvordan lever man et liv, som man ikke kan huske, og hvem skal egentlig passe på os, hvis vi bliver ramt af en sygdom, der ændrer hele vores liv?

Det har Nord Architects givet deres bud på. De har gennem arkitektur- og design sat trivsel og inklusion i centrum for sundhedsbyggerier, der skal passe på dem, som ikke kan selv.

Gangsti ved DAX Alzhimers Village i Frankrig
© NORD Architects & CG architectes, Foto: 11h45

Demenslandsbyer

Den københavnske tegnestue har designet flere demenslandsbyer i Danmark og Norge og står bag Alzheimer’s Village i Dax, som er det første plejehjem i Frankrig, der er målrettet mennesker med Alzheimers og demens.

Her er taget hensyn til de enkelte beboere, til sundhedspersonalet, til stedets lokale kultur og natur, så menneskerne bag demensen kan tilbydes en værdig alderdom.

Fælles gangareal ved Alzhimer's Village i DAX
© NORD Architects & CG architectes, Foto: 11h45
Nordisk design ved Alzhimers Village i DAX
© NORD Architects & CG architectes, Foto: 11h45

Genkendelighed har en helende effekt

Demenslandsbyen er designet ud fra den tanke, at design og arkitektur kan være med til at skabe et miljø, hvor både beboere, pårørende og sundhedspersonalet får en behagelig og så normal hverdag som mulig.

– Det er vigtigt for mennesker med Alzheimers eller demens, at omgivelserne er genkendelige, og ikke udfordrer deres kognitive evner på en forstyrrende måde. Det er også derfor at arkitekturen har en eksplicit lokal karakter med elementer fra den lokale byggestil, så der er en slags kulturel forlængelse i det byggede miljø, der kan lette overgangen fra at bo hjemme til at bo på et Alzheimers center med en alvorlig psykisk lidelse, fortæller Morten Gregersen, arkitekt og partner i NORD Architects.

Alzhimers village i DAX Frankrig
© NORD Architects & CG architectes, Foto: 11h45

Der findes nemlig endnu ikke en medicinsk behandling mod demens, men forskningen indikerer, at flere elementer i omgivelserne kan spille positivt ind på symptomerne. Derfor er genkendelighed en væsentlig parameter for at kunne skabe de bedste og mest helende rammer for beboerne.

I Alzheimer’s Village er der designet velkendte funktioner og aktiviteter ind i byggeriet som en købmand, frisør, restaurant og en markedsplads, som minder om det liv, som beboerne levede inden, at de flyttede ind på plejehjemmet.

fællesområde i DAX i Frankrig
© NORD Architects & CG architectes, Foto: 11h45
Gangareal ved Alzheimer's Village
© NORD Architects & CG architectes, Foto: 11h45

Det sociale fællesskab

Det nordiske design, de genkendelige aktiviteter og ikke mindst menneskerne i lokalområdet er med til at bidrage til det sociale fællesskab i Alzheimer’s Village.

NORD Architects har nemlig designet landsbyen ud fra et åbenhedsprincip, der inviterer alle omkring plejehjemmet ind for at bruge husets smukke faciliteter.

På den måde aktiveres beboerne på helt nye og stimulerende måder. For selvom de ikke nødvendigvis kan huske deres gamle liv, behøver fremtiden ikke at gå i stå. Derfor er det sociale fællesskab og faciliteterne til det så vigtige i et sundhedsbyggeri som dette.

Fælles torv ved Alzheimer's Village
© NORD Architects & CG architectes, Foto: 11h45

Naturen som omdrejningspunkt

Naturen er et vigtigt element, når det handler om at berolige folks sind. Derfor har NORD Architects tegnet sundhedsbyggeriet som en integreret del af den vilde natur, som i forvejen blomstrer i DAX.

Karakteristiske fyrretræer, klatreplanter og duftende blomster er derfor en del af det landskab, som er med til at beskytte beboernes sind. De er omgivet af natur fra alle veje, og der løber en sti rundt i landskabet, som er designet til at skabe et loop, så ingen af de demensramte farer vild på deres rejse.

Stien rundt i Alzheimer's Village
© NORD Architects & CG architectes, Foto: 11h45
Vild natur i Alzheimer's Village
© NORD Architects & CG architectes, Foto: 11h45

Den grønne landsby i Norge

NORD Architects har haft stor succes med at skabe trygge rammer for demensramte gennem design- og arkitektur, der i høj grad fokuserer på en nordisk æstetisk.

Og de fortsætter deres rejse mod sundhedsbyggeriet i Oslo, hvor de er i fuld gang med at opføre demenslandsbyen Furuset Hageby, der kommer til at indeholde mange af de sammen elementer som i Alzheimer’s Village i DAX.

Landsbyen kommer til at bestå af flere bygninger i træ som er designet til at gribe fat i hinanden for at kunne beskytte de demente mennesker, som skal bo der og skabe nogle hjemlige og stimulerende omgivelser.

Vi glæder os til at følge med i arkitekturen, der sætter mennesker først.

Furuset Hageby tagterrasse
© NORD Architects & 3RW arkitekter

LÆS OGSÅ