Hvilken bygning får verdensherredømme? Apples eller Googles?

Apples enorme domicil i Californien er en magtdemonstration og sammenlignes med Cheopspyramiden. Afdøde Steve Jobs' monument står snart færdig, og mange taler om et arkitektonisk 'våbenkapløb' mellem IT-giganterne.

Steve Jobs: "Det bliver verdens bedste kontorbygning."

Arkitekturskribenten Alexandra Suich har i den seneste udgave af The Economist skrevet en fremragende analyse af de tre IT-giganter Apple, Google og Facebooks arkitekturoprustning og konkurrence om at bygge det mest spektakulære domicil i USA.

Alexandra Suich skriver bl.a. om Apple Campus, der snart står færdigt:

"Før sin død i 2011 forudsagde Steve Jobs, firmaets grundlægger og hjernen bag bygningen, at den rumskibs-lignende konstruktion ville blive den bedste kontorbygning i verden, og at mennesker fra hele verden ville rejse dertil for at se den."

Apple Campus, som ses på en rendering herover, bliver formentlig verdens dyreste domicil med en samlet pris på 32 milliarder kroner. Billions that is!

Apple Campus kan kun fotograferes af droner

Hemmelighedskræmmeriet bag Apple Campus i Cupertino har været nærmest sygeligt. Den cirkelformede konstruktion er tegnet af britiske Norman Foster, og de 13.000 bygningsarbejdere har i lang tid måttet knokle bag midlertidige mure for at skjule bygningen under opførelsen.

"Bygningens størrelse svarer til de gamle egypteres monumenter," skriver Alexandra Suich.

Billedet her er imidlertid taget af en drone, som for eksempel kan dokumentere, hvordan de kæmpemæssige stykker buet glas hentet i Tyskland påmonteres.

Steve Jobs monument står snart færdig

Steve Jobs sidste møde siges at have været med byrådet i Cupertino for at få godkendelserne til Apple Campus helt på plads.
Som man kan se på visualiseringen her, vil der blive store grønne områder inde i cirklen og udenfor bygningen.

Vi har en dansker på Google-opgaven

Bjarke Ingels fra BIG skal sammen med en anden superarkitekt, Thomas Heatherwick, skabe Googles nye headquarter i Silicon Valley. Det bliver en vild og i følge The Economist nærmest 'hippie-agtig' Google-by, som ikke kan sammenlignes med noget andet i verden

"Silicon Valleys Versailles"

“Silicon Valley har sin Versailles-tid,” citerer The Economist en ekspert i virkomhedsdomiciler for at sige om blandt andet Googles byggeplaner.
Versailles-slottet var den franske solkonges barokke magtsymbol fra 1600-tallet, og selvom Googles nye arkitektur er grøn, futuristisk og folkelig, er det samtidig en udfordring til alle andre IT-giganter: Vi bor bedst.

Facebook: Det største åbne kontorlandskab i verden

Facebook deltager i arkitekturkapløbet med den nyåbnede kontorbygnng i Menlo Park, New Jersey.
Det er det hidtil største, åbne kontorlandskab på kloden med mere end 120.000 kvadratmeter til de ansatte.