© Hufton & Crow

Her er 10 af verdens mest fascinerende trapper

Disse 10 imponerende trappekonstruktioner har hverken brug for logik eller tyngdekraft for at holde sig oppe.

Trapper i alle afskygninger

Gennem tiden er der blevet bygget massevis af komplicerede og kringlede trapper, men nogle designs tager den en anelse længere end andre.

Nogle af dem er har været her i århundreder, mens andre er spritnye eller knapt nok er færdige endnu.

Snørklede trapper er en evig kilde til fascination, og vi har fundet 10 trapper, som leger med illusioner og gør dig lidt rundtosset.

© Heatherwick Studio

’Vessel’, New York City

Denne kobberfarvede konstruktion vil fra 2018 pryde New York Citys nye Hudson Yards-kvarter. Byggeriet er allerede i gang, og når det står færdigt, kan du trave op og ned ad trapperne indeni.

Du kan godt forberede dig på lidt af en travetur, for ’Vessel’ består nemlig af hele 154 trapper, bestående af 2.400 trappetrin, men du bliver belønnet med en god udsigt fra 150 meters højde.

© DRMM

’Endless Stair’, London

Denne trappe blev sat op ved Tate Modern i anledning af London Design Festival i efteråret 2013.

Trappen var sat sammen af 15 separate trapper for at skabe en installation, der mindede om M.C. Eschers famøse trappeillusioner. Den findes desværre ikke længere, men den får alligevel en plads på listen.

© iStock

Den moderne Bramante-trappe, Vatikanet

Den berømte Bramante-trappe blev designet i 1932 af Giuseppe Momo, og den kan ses i Vatikanet.

Trappen er inspireret af den originale Bramante-trappe, der også ligger i Vatikanet – den blev bygget helt tilbage i 1505 af Donato Bramante. Den gamle trappe er generelt ikke åben for offentligheden, men den nyere version er også virkeligt smuk.

© chandbaori.org

Chand Baori, Rajasthan

I den indiske delstat Rajasthan ligger Chand Baori, som er et af delstatens ældste landemærker.

Chand Baori er bygget mellem år 800 og 900 og består af 3.500 trin fordelt på 13 etager, der fører ned til et vandbassin. Det er et populært turistmål og er også blevet brugt som location i film som 'The Dark Knight Rises'.

© RO&AD

’Moses Bridge’, Halsteren

Designfirmaet RO&AD har taget fortællingen om Moses rimeligt bogstaveligt og lavet en kombineret trappe og bro, der skiller vandene.

Broen er bygget i en voldgrav ved en hollandsk fæstning fra 1600-tallet, og vandet fra voldgraven holdes under broens niveau ved hjælp af en pumpe.

© Hufton & Crow

Dominion Office Building, Moskva

Dominion Office Building er designet af Zaha Hadid, og her er der leget med trapperne. De går på kryds og tværs af hinanden og står skarpt i sort og hvid, og de symboliserer fællesskab og interaktion mellem bygningens brugere.

© iStock

Villa Garzoni, Toscana

Villa Garzoni og dens smukke trapper blev bygget i 1600-tallet. De utroligt symmetriske trapper fører ned til villaens vandhave, som blev tilføjet i 1786, og herfra kan man virkeligt nyde synet af trapperne.

© Getty Images

Parc de la Villette, Paris

I den parisiske park ligger forskellige konstruktioner a la denne her. De er alle røde, men har forskellige træk såsom balkoner og spiraltrapper, der fører til ingenting.

© iStock

Bom Jesus do Monte, Braga

Bom Jesus do Monte ligger i Tenões i Portugal, og for at komme op til selve bygningen skal du op af 381 trin, der zigzagger fra side til side.

Den er bygget i 1700-tallet, og langs trapperne er der opført springvand for at symbolisere renselsen af pilgrimmene, der engang besteg trapperne for at komme til toppen.

© Project Tenerife

International Tenerife Memorial, Mesa Mota

Monumentet er som sådan ikke en trappe, men et monument for at mindes ofrene for at flystyrt i 1977. Designet minder om en spiraltrappe, og det symboliserer forbindelsen mellem himmel og jord.

Kilder: Architectural Digest, Wikipedia_