Aros 'Your Rainbow Panorama'
© Birgitta Wolfgang

Din guide til Aarhus

Danmarks næststørste by, Aarhus, er Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Vi guider dig til de bedste design-, shopping- og arkitektur- oplevelser – og giver dig adresserne på de kulinariske hotspots i den charmerende jyske by.

Europas Kulturhovedstad 2017

Aarhus står bestemt ikke i skyggen af København. Byen har de seneste år vokset sig mere og mere spændende og er en by i vækst på alle fronter. Nye innovative byggerier, nye museer, en lang række nye kunst- og kulturinstitutioner, nogle af Danmarks mest spændende butikker og små restauranter og cafeer med New Nordic-cuisine i hippe, pittoreske kvarterer.

Så det er en moderne by, der er værd at besøge, især her i 2017, hvor der er en lang række spændende events, i forbindel- se med at byen er Europæisk Kulturhovedstad. Den officielle åbning sker i weekenden d. 20.-21. januar, og det er startskud- det på et festfyrværkeri af både såkaldte MEGA-events og mindre kulturelle events i løbet af året.

Men byen har generelt tilbageerobret en frodig, ung kultur og dynamisk puls, som blander sig med de mange historiske at- traktioner. Aarhus kan i øvrigt dateres helt tilbage til omkring år 770 og er en af de ældste byer i Norden, så der er en bykerne med mange referencer til fortiden. Samtidig er det en af de yng- ste byer, hvis man kigger på aarhusianernes gennemsnitsalder. Den er mindre hektisk, og du kan gå eller cykle rundt til alt, og så ligger den gudesmukt omkranset af både skov og vand. Alt dette har fået den internationale rejseguide Lonely Planet til at fremhævet Aarhus som en af de hotteste byer i Europa. Og den engelske avis The Guardian hævder endda, at man bliver et bedre menneske af at være i den sympatiske by, som de kalder "the northern star". Verdens mindste storby, Danmarks smarte minimetropol ...? Nej, vi dropper klicheerne, og nøjes med at byde velkommen til Aarhus, en by du ikke kan få nok af!

Aros
© Birgitta Wolfgang

Aros kunstmuseum

Den dansk-islandske kunstner
 Olafur Eliasson har skabt et af byens nyeste vartegn, nemlig den imponerende kunstinstallation Your rainbow panorama på toppen af ARoS. Herfra kan du få et kig ud over byen gennem regnbuens mange fantastiske farver. ARoS Aarhus Kunstmu- seum er hovedmuseet inden for kunst i Aarhus med permanente såvel som særudstillinger fra både ind-
og udland. Og både danskerne og turisterne er vilde med museet. Sidste år var der det højeste besøgstal nogensinde, en række anmelderroste udstillinger og omsætnings- rekord. Med sine 20.700 kvadratmeter og 10 etager er det et af Nordeuropas største kunstmuseer. Og så er der endda en underjordisk udvidelse på vej.

Rådhuset
© Birgitta Wolfgang

Rådhuset

Byens kendetegn, det smukke rådhus tegnet af Arne Jacobsen i 1941, er en design- og arkitekturoplevelse af de helt store. Intet mindre end et funkismesterværk. Møblerne, interiører og andre detaljer er tegnet af Hans J. Wegners i samarbejde med Erik Møller og Arne Jacobsen. Der er guidede rundvisninger i det 75 år gamle, ikoniske hus, men du kan også bare tage et kig indenfor i dagtimerne.

Grønt og urbant
© Birgitta Wolfgang

Byens grønne spots

MOESGAARD MUSEUM
En anden af Aarhus' arkitektoniske perler er det nye MOMU, Moesgaard Museum. Her får publikum en kulturhistorisk museumsoplevelse i verdensklasse. Men ud over at det er et specialmuseum for arkæologi og etnografi, er arkitekturen en lige så uvurderlig oplevelse. Museet, der stod færdigt i 2014, er tegnet af Henning Larsen Architects

URBANE HAVER
Aarhus følger trenden med urban gardening og urban farming. På havnen ligger Ø-Haven, fælles by- og nyttehaver med over 100 små haver, der står og spirer. Ø-Haven tilbyder borgere på havnen en lille nyttehave på to kvadratmeter. En have består af to paller fyldt med jord, som så kan dyrkes efter eget ønske

Dokk1
© Birgitta Wolfgang

Dokk1 - Byens stolthed

I Dokk1 finder du Skandinaviens største ... og verdens flotteste! ... bibliotek. Men det er meget mere. Her finder du også borgerservice, café, projektrum, sale, studieceller, legepladser etc. Du har mulighed for oplevelser og aktivitet såvel som ro, indlevelse og fordybelse. Dokk1 er tegnet af tegnestuen Schmidt Hammer Lassen Architects og indgår i omdannelsen af inderhavnen i Aarhus fra industrihavn til byrum. Under bygningen er der den smukkeste parkeringskælder, du nogensinde har set, i øvrigt Europas største automatiske parkeringsanlæg.

Shopping i Aarhus

Stine Goya og Stylepaste i Aarhus
© Birgitta Wolfgang

STYLEPASTE
En af Danmarks absolut mest inspirerende designbutikker ligger i Aarhus, nemlig Stylepaste. Kåret som Årets Butik 2016 ved BO BEDREs Award-show i september. En hybrid mellem interiør, fashion, beauty og kunst.
En moderne salon/boutique på to etager skarpt kurateret med et interessant og stort udvalg af brands, på interiørdelen bl.a. Michaël Verheiden, men også vintagemøbler og danske designklassikere, der har fået en makeover.

STINE GOYA
En af Danmarks modigste modedesignere, Stine Goya, har sin egen butik. Med en feminin palet af farver og unikke, kunstneriske prints og mønstre skaber hun elegante kollektioner og accessories.

MINIMUM - EN COOL LIVSSTILSBUTIK
Minimum åbnede som butik i 1997, men udviklede sig hurtigt til at blive et selvstændigt brand. Der sælges både dame- og herretøj samt accessories i den cool konceptbutik, der også har et spændende udvalg af coffee table books.

RAINS ... KUN REGNFRAKKER
Eksklusiv specialbutik kun med regntøj. Rains er et dansk brand, der producerer moderigtigt regntøj i en lækker kvalitet, som med garanti vil få dig til at føle dig komfortabel. Shop regnjakker, regnbukser, hatte og rygsække her.

Shopping
© Birgitta Wolfgang

Flere gode tips

◆ LØVES BOG- OG VINCAFÉ. Bøger, god vin og god kaffe. Her på Løves holder det århusianske litteraturmiljø til.

◆ PÅ STORE TORV ligger også byens bedste boghandler, Kristian F Møller, der jævnligt afholder oplæsninger med markante litterære navne.

◆ BOTANISK HAVE er en af de største og ældste parker i Aarhus og samtidig en af de mest besøgte oaser i midtbyen. Du kan her opleve alverdens planter midt inde i byens centrum.

◆ LEJ EN CYKEL, og kør til Risskov gennem skoven. Hold en pause, og spis frokost med udsigt over vandet (og badeanstalten Den Permanente) på den hyggelige Sjette Frederiks Kro.

◆ OPLEV 1970'ERNE i Den Gamle By. Hvis du ikke allerede har været der, så brug et par timer på en nostalgisk tidsrejse gennem halvfjerdserne. En hel bydel er sat tilbage til hverdagen i 1974, og du kan både se lejligheder og butikker.

◆ MARKEDET PÅ INGERSLEVS BOULEVARD er legendarisk. Friske, lokale råvarer og sydlandsk stemning. Åbent onsdage og lørdage.

LÆS MERE PÅ:
www.visitaarhus.com www.aarhus2017.dk
www.aarhus2017.dk

TJEK OGSÅ: Støy Munkholm (Acne, A. Wang, Carven, IRO, T by Wang, Won Hundred), FF2 (Celine, Chloé, Stella McCartney, Isabel Marant), Gai & Lisva (eget brand og Filippa K, Vanessa Bruno, Stig P), Wood Wood, Utzon (pels og skind, bl.a Rick Owens), Hørlyck (sko), St. Valentin (kun til herrer).

Spisesteder

Café Casablanca
© Birgitta Wolfgang

CAFÈ CASABLANCA
Café Casablanca fra 1981 er byens legendariske brasserie, café og bar. Indrettet som en fransk bistro. Perfekt til frokosten, men også når man skal i byen og have et par cocktails fredag og lørdag aften, især for det mere voksne publikum.

Restaurant Domestic og Gastronomé
© Birgitta Wolfgang

RESTAURANT DOMESTIC
Restaurant Domestic har som flere af de nye restauranter i Aarhus fokus på det lokale og på nærværet. Enkle anretninger af råvarer fra lokalområdet. Alt udvalgt med tanke for dyrevelfærd og bæredygtighed. Menukortet er derfor bygget op omkring nordiske råvarer med fokus på lokale landmænd og grossister med produkter af høj kvalitet. En gourmet-restaurant i hjemlige rammer, hvor alle er velkomne.

GASTRONOMÈ
Hos Gastromé vil du opleve et gourmetpræget landkøkken med en smag af byens brosten. Her er det ærlige gastronomiske landkøkken fra Vilhelmsborgskoven blevet trukket ind til Aarhus city. Så vellykket, at restauranten i 2015 fik en Michelinstjerne.

36 TIMER I AARHUS

DAG 1
◆ START DAGEN PÅ AROS, se de aktuelle udstillinger på aros.dk.
◆ GÅ EN TUR langs åen. Sæt dig på en af cafeerne og nyd en kop kaffe.
◆ TAG EN TUR PÅ BIBILIOTEKET. Oplev Dokk1, og se ud over den nye havn med alt det nye havnebyggeri.
◆ TIL FROKOST: Borggade er blevet en fantastisk gade de sidste par år, bl.a. med Danmarks absolut bedste sandwich-sted; Bernth & Co. Spis din frokost her.
◆ SHOP ELLER KIG i alle de små spændende butikker i latinerkvarteret/brostensgaderne.
◆ GÅ EN TUR FORBI RÅDHUSET. Kig indenfor og se dansk arkitektur og design åbenbare sig.
◆ SPIS MIDDAG PÅ Restaurant Domestic, supergod mad til supergode priser.
◆ OVERNAT PÅ VILLA PROVENCE, byens nye hotel, der er kåret som et af Danmarks bedste.

DAG 2
◆ HVIS DU IKKE har spist morgenmad på hotellet, så gå forbi Nummer24 på Graven 24, for mange er det byens ubetinget bedste bager, økologisk og med helt unikke brød og kager.
◆ EN TUR PÅ MOMU, Moesgaard Museum. Lyder det kedeligt? Det er det bestemt ikke! Sæt 4 timer af ...
◆ BESØG AARHUS CENTRAL FOODMARKET. Minder om Torvehallerne i København – delikatesser og lækre små spisesteder. Sæt dig ned og sug stemningen til dig ... og planlæg din næste tur til Aarhus!

Langhoff og Juul i Aarhus
© Birgitta Wolfgang

Langhoff og Juul

Nordisk og rustikt, enkelt og økologisk spiseri.
Sådan beskriver folkene bag Langhoff & Juul deres restaurant. Langhoff & Juul er et fristed, der skaber ideelle betingelser for samværet og nærværet omkring det gode måltid mad og hinanden – med afsæt i den skandinaviske madkultur, hvor ren og ærlig smag fremelskes til nogle ret overkommelige priser.

Missionen er, at den økologiske tilgang skal fremskynde en sensorisk og gastronomisk smagsoplevelse af kvalitet uden at være eksklusiv og forundt de få. Her er den mangfoldig, folkelig og nydes i en afslappet atmosfære.

Michelinstjerne-restauranter

Med byens nye placering i Lonely Planets "52 Food Trails" er Aarhus
for alvor sat på det gastronomiske verdenskort. Tre lokale restauranter er kommet ind på den skandi-gastronomiske scene og har hver fået en Michelinstjerne. Ud over Gastromé er det: Frederikshøj og Substans. Tjek også: Kählers Spisesalon, Haute Friture (gastro-grillmad til billige penge), SOTA sushi (bedste sushi i byen) samt St. Pauls Apothek (cocktails), Fermentoren (ølbar).

Great Coffee i Aarhus
© Birgitta Wolfgang

Great Coffee

I hjertet af Aarhus, inde i en baggård i det gamle latinerkvarter, ligger Great Coffee. Her regerer barista Søren Stiller Markussen, som tidligere er blevet nr. 5 ved VM i kaffe. Hans kaffebar er regerende danmarksmester i flere kaffediscipliner.

De gamle håndværksmæssige traditioner er stadig bibeholdt med et moderne touch i et æstetisk miljø med en kaffebar, og måske endnu vigtigere, med et kafferisteri, -akademi og –værksted, hvor du kan opleve kaffen blive formidlet og transformeret fra kaffebær til kaffekop.

Great Coffee i Aarhus
© Birgitta Wolfgang