© AART

Danmarks nye rostadion er i en klasse for sig

Natur, arkitektur og idræt går op i en højere enhed i det planlagte rostadion ved Bagsværd Sø, der forventes at stå færdigt i 2020.

Danmark skal have et nyt nationalstadion for roning, der skal ligge ved Bagsværd Sø. Vinderprojektet er netop blevet kåret, og det ventes at byggeriet er færdigt i 2020. Konkurrencen blev vundet af AART Architects, der var oppe mod bl.a. BIG (Bjarke Ingels Gruop) og flere andre anerkendte arkitektfirmaer. Underrådgivere på vinderprojektet er E+E Arkitekter, landskabsarkitekterne LIW Planning og Viggo Madsen Rådgivende Ingeniører.

Projektet, der omfatter et nyt rocenter, dommertårn, start- og målområder samt publikumsfaciliteter, lægger stor vægt på at indgå i en sammenhæng med naturen. Dommerne lagde især vægt på, at det nye rostadion vil skabe en naturlig sammenhæng mellem skoven og søen.

– Vinderforslaget udviser en god indlevelsesevne i målgruppernes behov. Samtidig formår det ydmygt at tilpasse sig stedet i en forståelse af, at det er den skønne natur i området, der er den egentlige attraktion snarere end et ikonisk byggeri, udtaler Erik Jæger, der som formand for både Fonden Danmarks Rostadion og bedømmelseskomitéen, har været med til at vælge vinderprojektet.

Roning er en af de discipliner ved fx OL, hvor Danmark har stolte traditioner. Uheldigvis er en af de danske paradediscipliner netop taget af programmet, nemlig letvægtsfireren, som vi med vanlig ydmyghed kalder Guld-fireren i Danmark. Netop derfor er der endnu mere grund til, at træne og kæmpe hårdere indenfor de øvrige discipliner.

– Roning, kano og kajak er idrætsgrene, hvor Danmark er blandt de bedste i verden. I dag fejrer vi en stor milepæl i et fælles og mangeårigt ønske om nye, unikke faciliteter til både breddeidrætten og elitemiljøet her ved Bagsværd Sø. Det er et flot projekt, som rækker ud til hele hovedstadsregionen, siger Københavns overborgmester Frank Jensen.

© AART Architects
© AART Architects
© AART Architects