Novo Nordisk Naturpark

Bæredygtig naturpark vinder Dansk Landskabspris

Landskabsarkitekterne SLA blev de store vindere til årets uddeling af Dansk Landskabspris. Den nye naturpark roses for sin kunstneriske værdi og for sin miljøbevidsthed.

Dansk Landspabspris 2015 blev mandag d. 25. januar uddelt af kulturminister Bertel Haarder, og vinderen blev Novo Nordisk Naturpark, der ligger ved Krogshøjvej i Bagsværd ved København.

Juryen lagde i sin vurdering særlig vægt på projektets bæredygtige og kunstneriske værdi, og det er man hos det prisvindende arkitektfirma meget glade for:

”Vi er utrolig glade og stolte over den faglige tilkendegivelse, der ligger i at modtage Dansk Landskabspris. Novo Nordisk Naturpark har kun kunnet realiseres gennem et fantastisk teamwork med Novo Nordisk, hvor vi sammen har skabt et projekt baseret på stærke naturværdier. Vores ambition har været at skabe prototypen på fremtidens bæredygtige domicilpark – en 100 procent klimatilpasset naturpark, der giver værdi, sundhed og glæde til Novo Nordisks medarbejdere, og som også bidrager positivt til lokalområdet i form af øget dyre- og planteliv," siger Rasmus Astrup, partner i SLA.

Park med biodiversitet

Diskussionen ved prisuddelingens efterfølgende debat omhandlede særligt spørgsmålene omkring, hvordan man skaber projekter der på én gang imødekommer samfundsudfordringer og skaber gode løsninger, som samtidig er miljøvenlig. En ting som Novo Nordisk Naturpark har formået at kombinere:

"Tænk at det internationale hovedsæde for Danmarks mest succesrige virksomhed er omgivet af frodig natur med døde træer og maksimal biodiversitet – det er helt vildt," siger Rasmus Astrup.

SLA roses af juryen for at have ydet et helt særligt stykke arbejde som rådgiver for bygherre. Dette fremhæves i motivationen bag udvælgelsen af vinderen:

"Gennem samarbejdet har bygherren, såvel som byen, fået en gave de ikke vidste, de ønskede sig. Denne vilje og evne til at overskride vante forestillinger, og gennem samarbejde kunne formulere nye løsninger på ikke erkendte behov og problemer, fortjener efter juryens overbevisning at stå som forbillede for landskabsarkitekturen."

Rekordmange projekter blev indstillet til prisen, og der var i år hård konkurrence. De øvrige fire finalister var:

  • Nørreport Station ved blandt andre Cobe og Gottlieb Paludan Architects
  • Marielyst Torv og strandsti af blandt andre GHB Landskabsarkitekter og ETN Arkitekter
  • Sønæs rensedam og vandpark ved landskabsarkitekt af Møller & Grønborg og ingeniør Orbicon
  • Elmelund Skov af Anni Borup og Anders Hersø.

SLA modtager sammen med prisen 50.000 kr. for projektet. Dansk Landskabspris uddeles af Park- og Naturforvalterne, Danske Arkitektvirksomheder og Danske landskabsarkitekter.