Afdød arkitekt bag verdens første stadion af træ

'Verdens grønneste stadion'. Sådan beskrives det nye fodboldstadion for den engelske klub Forest Green Rovers. Og det er ikke på grund af rullegræsset.

Engelsk fodboldstadion bygges af ét materiale
© Rendering: Zaha Hadid Architects

"Det mest enestående ved dette stadion er, at det bliver bygget udelukkende af træ. Det er første gang i verdenshistorien," siger Forest Green Rovers' bestyrelsesformand Dale Vince om fodboldklubbens fremtidige stadion, der er tegnet af Zaha Hadid Architects.

Hadid står bag verdens største idræts-projekter
© Rendering: Zaha Hadid Architects

Den nyligt afdøde Hadid var kvinden bag flere store og internationale stadion-projekter, for eksempel Aqua Centre til olympiaden i London 2012, og stjernearkitekterne fra London-firmaet står også bag arenaen til verdensmesterskabet i fodbold 2022, som skal finde sted i Qatar.
Men det stopper ikke der: Zaha Hadid fik en meget kontroversiel rolle, da hendes tegnestue blev fyret fra den enorme opgave, det er at opføre et stadion til Tokyo 2020 Olympics. Der var uenighed om budgetterne, og en japansk arkitekt har nu overtaget.

Det grønneste stadion på kloden

Forest Green Rovers stadion kommer i følge Dezeentil at rumme 5000 pladser, så det er en mindre bygning set i forhold til Zaha Hadid Architects andre arkitektur-giganter.
Men det giver netop mulighed for at forfine brugen af det bæredygtige træ.

"Vores nye stadion får det laveste CO2-udslip for et stadion i verden. Det bliver virkelig det grønneste stadion," siger bestyrelsesformanden til Dezeen.