58 etagers skyskraber i San Francisco tilter og synker langsomt

For få år siden var Millenium Tower byens mest eksklusive downtown-adresse. I dag kan du få en bolig i Det skæve tårn i San Francisco for 1 dollar.

Millenium Tower
© Wikipedia v/ Frank Schulenburg

San Francisco er ikke stedet, hvor man har lyst til at bo i et hus, der har problemer med fundamentet. Jordskælvs-forkastingen San Andreas løber nemlig lige igennem byen.

Den 18 april 1906 ramte et jordskælv med omkring 8 på Richter-skalaen byen med epicenter i havet 3 kilometer ud for byen. Jordskælvet kostede tusinder af menneskeliv, og det er kun et spørgsmål om tid, før et lignende jordskælv vil ryste byen igen.

Derfor tager man det i San Francisco meget alvorligt, når en nybygget skyskraber begynder at synke og title. Og det er det, der sker med Millenium Tower.

Tilter 15 centimeter
© Wikipedia v/ Frank Schulenburg

Millenium Tower er en 58 etager høj skyskraber, der stod færdig i 2009. Allerede efter få år begyndte de første beboere at bemærke, at noget var galt.

i 2002, mens Pamely Buttery fredsommeligt trænede sin golf-putning oppe i sin lejlighed på 57. etage, bemærkede hun i følge businessInsider.com, at noget var galt. Golfbolden trillede nemlig konsekvent til den ene og samme side.

I dag er det et faktum, at bygningen hælder og synker. I alt er den på 7 år sunket ca. 40 centimeter. Fundamentet sætter sig desuden ikke jævnt. Millenium Tower er derfor begyndt at tilte til den ene side. Det gør den i øjeblikket med omtrent 5 centimeter nede ved jorden og med cirka 15 cm. i toppen.

Der er heldigvis et stykke vej til Det Skæve Tårn i Pisa, der hælder med næsten 4 meter, men tendensen er skræmmende, når det drejer sig om et næsen 200 meter højt tårn.

Fra 10 millioner til 1 dollar
© Wikipedia v/ Armin van Buuren - Oceanlab

De 419 lejligheder i Millenium Tower blev i sin tid på meget kort tid afsat til velhavere. Penthouse-lejlighederne gik for over 10 millioner dollars, og en lejlighed med to soveværelser på 42. sal blev for eksempel handlet til 2,1 million dollars.

I dag handler det for ejendommens beboere om at komme ud i en fart. Der er derfor rapporter om, at flere lejligheder er blevet sat på markedet til en pris på beskedne 1 dollar.

Geoteknikere er i gang med at undersøge grunden under bygningen. Den foreløbige vurdering lyder på, at bygningen kan risikere at sætte sig helt op til 80 centimeter.

Mens disse undersøgelser foregår er der et større rivegilde i gang i pressen om placeringen af ansvaret, ligesom flere retsager også er undervejs.

Togterminalen eller skyskraberen

Entreprenøren bag bygningen, Millenium Partners, hævder hårdnakket, at tårnet er opført helt efter bogen, og at det er 100 % sikkert at opholde sig i bygningen.

De sætningsproblemer, der vitterligt er, og som firmaet anerkender, tilskriver et ledende medlem af Millenium Partners, Chris Jefferies, et nærvedliggende byggeri af en stor togterminal. Konstruktørerne her pumpede nemlig millioner af liter grundvand væk og lavede en udgravning af fundamentet, der var 18 meter dybt.

Folkene bag togterminalen hævder på deres side, at Millenium Tower allerede begyndte at synke i 2009, og det var, inden det første spadestik til togterminalen blev foretaget i 2010.

Nye dokumenter i sagen
© Wikipedia v/ Armin van Buuren - Oceanlab

For nylig er der blevet lækker dokumenter, der tyder på, at Millenium Partners har en dårlig sag.

I februar 2009 var der nemlig allerede en bygningsinspektør, der udtrykte bekymring for, at bygning forsætning var større end forventet. Ingeniørerne på bygningen anerkendte dengang en forsætningn på cirka 22 cm, men konkluderede alligevel:

- Det er vores professionelle mening, at bygningens konstruktion er sikker.

Og her står sagen i dag, mens musene forlader den synkende skude.

Læs hele historien på Business Insider.