Landbrød

Det lækre landbrød med øl og hasselnødder bliver bagt i stentøjsform, der gør det ekstra saftigt og smagfuldt.

© Pia Enghild

Du skal bruge en stentøjsform med låg, gerne lidt stor, der kan tåle at komme i ovnen.

Dej:
speltmel 700 g, fint sigtet
fuldkornspeltmel 300 g
salt 20 g
øl ca. 5 dl – fx Ørbæks Nutty Brown
vand ca. 2 dl, lunken
olie 1 spsk., smagsneutral
gær 7 g
hasselnødder 80 g, hakkede

Bland de to meltyper grundigt. Smuldr gæren i melet, og tilsæt de øvrige ingredienser.

Ælt dejen, til den er blank og elastisk, og lad den hæve i køleskab natten over. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den temperere på køkkenbordet i et par timer.

Smør stenformen – både bund og låg – grundigt med smagsneutral olie.

Skrab dejen ud på et meldrysset bord, og form den til en kugle.

Læg dejkuglen i stenformens bund, og pres let på den, så den fylder bunden ud.

Sæt formen – uden låg – til efterhævning 1 time eller til næsten dobbelt størrelse.

Skær et par snit i dejens overflade, læg låget på, og sæt formen på en bageplade på næstnederste ribbe i en kold ovn.

Tænd ovnen på 200°. 1½ time senere er brødet færdigt. Tag det straks ud af formen, og lad det køle af på en bagerist.