Julemad —
Lækre julestjerner med safran og remonce
Nyd dem, som de er, eller med lidt koldt smør.
Tekst — Lone Kjær
Julestjerner med safran og remonce
14 stk.
De søde safranstjerner er et rigtig lækkert lille stykke hjemmebag. De gemmer på sød remonce og smager af jul … og af mere. Nyd dem, som de er, eller med lidt koldt smør.
Det skal du bruge:
Dej
- ½ brev safran
- 1 spsk. kogende vand
- 1½ dl mælk
- 25 g gær
- 25 g smør
- 25 g sukker
- 1 æg
- 2 tsk. salt
- 2 tsk. kardemomme
- 1 tsk. vaniljesukker
- 2 spsk. hakket sukat
- 2 spsk. soltørrede tranebær
- 50 g valnødder
- Ca. 350 g hvedemel
Remonce
- 150 g smør
- 50 g lyst rørsukker
- 100 g revet marcipan
- 1 æg til pensling
- Mandler til pynt
Sådan gør du:
Dej
- Opløs safran i kogende vand. Lun mælken, og smelt smørret heri. Hæld væsken i en skål, og opløs gæren heri.
- Tilsæt safran, sukker, æg, salt, kardemomme, vaniljesukker, hakket sukat, tranebær og hakkede valnødder.
- Ælt hvedemel i dejen lidt ad gangen, til den er glat og smidig.
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. en time.
Remonce
- Rør smør med sukker og revet marcipan til en remonce.
Samling
- Vælt dejen ud på et meldrysset bord, og rul den ud til et kvadrat.
- Smør remonce på dejen, og fold den sammen i tre lag mod midten.
- Udstik dejen til stjerner, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Lad dem hæve i ca. 15 min. Pensl med sammenpisket æg, og pynt med mandler. Bag stjernerne ved 200° i ca. 15 min., til de er gyldne.
TIP: Dejen kan også formes til snurrer. Når dejen er foldet sammen, skæres den ud i strimler af ca. 1½ cm’s tykkelse. Sno dem, og bind knude på dejen, så de formes til snurrer. Følg dernæst fremgangsmåden som til julestjernerne.