
1. Camønoen
Camønoen er Møns bud på en caminorute. Hele den samlede tur er på 175 km., og tager dig med gennem Møn, Nyord og Bogø.
Turen byder på smukke, forskelligartede landskaber og kulturelle inputs. Naturen på "Kongerigets venligste vandrerute" varierer mellem skov, strand, klinter, bakker og flade strækninger.
Her kommer du blandt andet forbi enestående steder som Møns Klint og det billøse ø-samfund på Nyord.
Du behøver ikke nødvendigvis at sætte flere dage af til at opleve Camønoen, for der findes flere alternative ruter, som er kortere end de 175 km., som den samlede tur er.
Find mere information om Camønoen og de mange ruter her.

2. De fem bjerge
I Danmark har vi jo egentlig ikke bjerge, men mange alligevel ender mange af vores bakker og klitters navne på 'bjerg'. På Fanø har man taget det til sig, og har lavet en rute, som de kalder 'The Big Five'.
På ruten kommer man forbi de fem bjerge Kikkebjerg, Pælebjerg, Klingebjerg, Annedalsbjerg og Mosedalsbjerg. Klarer du den til toppen af alle bjergene, kan du få udleveret et certifikat hos Fanø Turistbureau, hvorpå der står, at man nu er officiel Fanø bjergbestiger.
Bjergene er egentlig klitter, der er opbygget gennem flere hundrede år, og selvom bjergbestiger-certifikatet egentlig er lavet lidt i sjov, er bjergene en fantastisk naturoplevelse.
Planlæg din bjergbestigning med inspiration herfra.

3. Amarminoen
Amager er øen øst for Sjælland, hvor en stor del af øen hører til København, så man nemt glemmer, at det er egentlig er sin egen ø.
I efteråret 2020 åbnede Amagers bud på en caminorute. Den 27 kilometer lange rute i de uspolerede kystlandskaber, skov og lavbundede havområder får hurtigt én til at glemme, at man kun er et stenkast fra storbyen.
Amarminoen er oplagt til en længere dagstur for friske ben, men ønsker du at bryde turen op over flere dage eller kun at gå en del af turen, er der også gode muligheder for det. Du kan hoppe på ruten hvor fra du vil, og gå i lige den retning, du ønsker, for der er ingen rigtig retning på Amarminoen.
Find mere information og ruter her.

4. Øhavsstien
Vil du gerne holde en aktiv ferie i år, så er det værd at overveje Øhavsstien. Turen er en af Danmarks længste, og tager dig med forbi de skønneste steder i Det Sydfynske Øhav. Har du mod på at gå hele turen, og er en trænet vandrer, vil turen på omkring 220 kilometer kunne klares på lidt over en uge.
Turen kan også deles op i en af de syv delstrækninger, som hver især kan gennemføres på et par dage.
Du kan finde foldere og mere inspiration til din lange vandretur her.

5. Kyststien på Bornholm
Bornholm er en smuk ø, og oplever man solskinsøen langs kysten, bliver den kun endnu smukkere. Heldigvis er der en kyststi hele vejen rundt om Bornholm, som man kan følge. Vandrer du langs denne sti, kommer du forbi både større og mindre byer, men oplever i særdeleshed også den unikke natur, som findes på Bornholm.
Turen hele vejen rundt er 120 km, og tager dig med gennem natur- og klippelandskaber, med de bedste udsigter. Trænger du til et hvil fra gåturen, er der også en masse skønne sandstrande, hvor du slappe af eller tage et dyp i Østersøen.
Find kort og information om kyststien her.

6. Alsstien
Hvis du vil opleve Als' skønne natur langs kyst, marker og gennem skove er Alsstien det helt rigtige. Den 64 kilometer lange vandrerute begynder i det bugtende terræn på Nordals og går herfra igennem Nørreskoven Als til Fynshav og videre langs kysten til Drejet på Sydals.
Als ligger godt placeret i læ for Jyllands østkyst, og på turen rundt er der mulighed for at tage en dukkert i et af de mange farvand, der grænser op til Als.
Har du mod på flere kilometer i benene, end hvad Alsstien tilbyder, kan du kombinere turen med Gendarmstien, og dermed få en rute på omkring 151 km.
Find rute og information her.

7. Rundt om Fuglsangssøen
På den sydlige del af Læsø ligger Rønnerne. Tager man en tur dertil, er det som at tage skridt midt ud i det uendelige. For med det flade og åbne landskab, kan man blive helt i tvivl om, hvor land slutter og vand tager over.
Det er fra dette særlige område, at Læsø Saltsyderi henter vand til deres saltproduktion, og netop fra Saltsyderiet, kan man gå en vandretur på knap fem kilometer. Turen går rundt om Fulgsangssøen og herfra oplever man det store strandengsområde i første parket.
Find et kort over stien rundt om Fuglsangssøen og bliv inspireret til andre vandreture på Læsø her.

8. Kystruten Mors
Kan du slet ikke få nok af vand, og vil du gerne opleve, hvordan naturen tager sig ud i forskelligt terræn, er Kystruten Mors et godt valg.
Den samlede tur på 150 km består af ti etaper, der alle er nogenlunde lige lange. Du kan derfor nemt vælge, om du vil gå en eller flere af etaperne, som typisk tager omkring 1-3 timer at vandre.
Sikkert er det dog, at alle ruterne indbyder til fantastiske naturoplevelser med udsigtspunkter, historiske mindemærker, gravhøje, kirker og slotte.
Du kan se, hvor alle ti etaper kan tage dig med hen her.

9. Ørkenen Anholt
Størstedelen af Anholt er et ørkenlandskab. Selvom det store område på Anholt kaldes for Ørkenen, er nedbørsmængden på øen alligevel for stor til, at det er en rigtig ørken. På trods af dette er Ørkenen stadig en helt unik oplevelse med dens klitter, strandvolde og lave plantevækst.
Ørkenen er overvejende flad, men indimellem dukker der bakker op, hvoraf de højeste er op til 25 højdemeter.
Der er ingen afmærkede stier gennem Ørkenen, men flere spor der fører fra byen gennem Ørkenen og ud til Anholt Fyr. Denne tur er en god dagstur på omkring 2-3 timer.
Find mere information om Anholt og Ørkenen her.

10. Trampestierne på Orø
På Orø kan du opleve øen fra Trampestierne. Vil du have hele pakken, er den samlede rute rundt på stierne på 14 km, men du kan også vælge en kortere tur blandt de fem tramperuter.
En gåtur rundt på den lille ø i Isefjorden er perfekt, hvis du gerne vil opleve øens mange ynglende strand- og vadefugle eller det øvrige pragtfulde dyre- og planteliv.
Du kan finde et kort over Trampestierne her.