Madrid i smuk belysning omkring Palacio de Cibeles
© iStockphoto

Rejseguide: det skal du opleve i Madrid

Med de to store klubber, Atletico og Real Madrid, er den spanske by en af fodboldens hovedstæder. Men Madrid er også en by med sprudlende arkitektur, natur, design og madoplevelser.

Madrid bliver ofte overset til fordel for catalanske Barcelona, men den spanske perle er et glimrende alternativ til en spændende storbyferie fyldt med design, arkitektur og forrygende spanske madoplevelser.

Lige fra du ankommer i den spanske hovedstad, bliver du mødt af enestående omgivelser, hvad enten du er med tog til Madrid Atocha Train Stations naturlige paradis eller flyver til Madrid Barajas Airports bølgede design.

3 bygninger i forskellige arkitektoniske genrer

Spanien er udover solskin og fantastisk mad bredt kendt for sin arkitektur, der bærer præg af at være en interessant sammensætning af forskellige arkitektoniske stilarter, influeret af mange forskellige folkefærd over mange generationer. Vi har udvalgt tre eksemplariske bygninger i tre vidt forskellige stilarter.

Palacio de Cibeles i Madrid
© iStockphoto

Palacio de Cibeles – storslået palads

Palacio de Cibeles, tidligere Palacio de Comunicaciones, tager dig tilbage til en anden tid og en anden verden med sin overdådige arkitektur. Bygning er designet af Antonio Palacios og Joaquin Otamend og fungerede i 1909, da den stod færdig, som hovedkvarter for den spanske post og telekommunikationsservice.

tårnene Caja Cuatro Torres Buisness Area i Madrid bestående af tårnene Madrid Tower, Sacyr Vallehermoso Tower, Torre Cristal og Torre Espacio.
© iStockphoto

Cuatro Torres Business Area – de fire tårne

Cuatro Torres Business Area er et forretningskompleks fra 2008. Komplekset indebærer tårnene Caja Madrid Tower, Sacyr Vallehermoso Tower, Torre Cristal og Torre Espacio og lægger - udover kontorer - bygninger til blandt andet et luksushotel og en have på toppen af den ene bygning. Caja Madrid Tower, der er tegnet af den verdenskendte arkitekt Norman Foster, er i øvrigt Spaniens højeste bygning og er sammen med de resterense tre skyskrabere bygget på grunden til Real Madrids tidligere sportskompleks.

Caixa Forum i Madrid
© iStockphoto

CaixaForum - kunstcenter omgivet af vertikal have

Kunstcenteret, der er tegnet af Herzog & de Meuron, er en af Madrids nyere kulturelle og arkitektoniske stjerner. Bygningen er lige så meget en attraktion i sig selv, som det indvendige kunstcenter, der dog også byder på spændende udstillinger i inspirerende omgivelser. Den fremtrædende facade af mursten og rustent jern skaber et unik samspil med den franske botaniker Patrick Blancs vertikale have.

3 spanske madoplevelser

Det spanske køkken er kendt for lækre retter som ikke mindst paella og tapas, og Madrid er proppet med restauranter, hvor du kan tilfredsstille maven med de gastronomiske specialiteter. Vi har fundet tre spisesteder, hvor du får en helt enestående atmosfære med oven i købet.

Tapas med oliven i en af boderne ved tapasmarkedet Merdaco de San Miguel.
© iStock

Mercado de San Miguel - tapas markedet over alle markeder

Mercado de San Migueler et af de mest populære tapassteder i Madrid. Både lokale og besøgende ynder at tage en tur forbi det travle marked, der om aftenen kan opfattes som et kæmpe tag-selv-bord, hvor folk kan gå fra bod til bod og afprøve de forskellige spanske specialiteter sammen med et glas vin, cava eller vermouth.

Corral de la Moreria – flamencodans og middag

Corral de la Moreria betragtes af mange som flamencodansens katedral i Spanien. Hos Corral de la Moreria kan du få en unik oplevelse bestående af spektakulær mad og underholdning i en charmerende atmosfære. En aften hos Corral de la Moreria byder udover fantastisk mad på et af verdens mest berømte flamencoshows med artister i verdensklasse.

Botin - verdens ældste restaurant

Botin åbnede dørene for første gang i 1725 og har fungeret lige siden. Den snart 300 år gamle restaurant har gennem tiderne bespist både den verdenskendte forfatter Ernest Hemingway og maleren Francisco Goya, som eftersigende skulle have arbejdet på stedet.

3 steder med inspiration til boligen

Madrid er en spændende by at gå på jagt efter lokal designinspiration i. Vi har fundet tre design butikker med hver deres udtryk og individuelle stil, vi helt sikkert ville tage et smut forbi.

Madrid in Love - for den indretningsinteresserede

Madrid In Loveer ansvarlig for at have dekoreret nogle af de flotteste butikker og restauranter i Madrid. Studiet på C/Argensola er ofte benyttet til filmset og photoshoots, men deres pop-up shops rund omkring i Madrid er et must at besøge for alle med interesse for boligindretning.

Gaston og Daniela - smukke tekstiler

Gastón Y Daniela er at finde flere steder rundt omkring i den spanske hovedsted. I butikken kan du finde et kæmpe udvalg af smuk og dekorativ stof og tekstil, møbelpolstring, tæpper og senest også tapet.

Isabel López-Quesada - eksklusivt showroom

Isabel López-Quesadas arkitektur og indretnings studie er en af de mest prestigefyldte i verden med en kæmpe national såvel som international portfolie. Studiet har eksisteret i over tredive år og er gennem tiden blevet hædret med flere indretningspriser heriblandt Architectural Digests award for 'Best Interior' i 2012. Hos Isabel López-Quesadas showroom i Madrid kan du opleve hendes eksklusive mix af mønstre, møbler, indretning og kunst.

3 kulturelle oplevelser og seværdigheder

Madrid er hjemby for nogle af verdens største kunstmuseer - vi nævner i flæng Prado Museum, Reina Sofia Nationale Museum og Center og Thyssen-Bornemisza Museum, som alle er indehaver af nogle af verdens mest sjældne kunstværker fra hver deres tidsalder.

Men Madrid er også hjemstavn for flere bedårende parker og ikke minst en masse kulturelle og historiske seværdigheder. Her er tre vi helt sikkert ville besøge på en solrig dag i Spanien.

Retiro Park i Madrid med Palacio de Cristal
© iStockphoto

Retiro Park- glaspavillon i smukke omgivelser

Parken, som blev anlagt i det 17. århundrede af Felipe IV, har siden 1868 været åben for offentligtheden og er et af indbyggerne i Madrids favorit tilflugtssteder. Syd for parkens sø kan man finde den smukke glas og stål pavillon, Palacio de Cristal, mens man i parkens nordlige del kan finde et af Madrids få eksempler på romansk arkitektur, Ermita de San Isidro.

Templo de Debod i Madrid
© iStockphoto

Templo de Debod - egyptisk levn i Spanien

I Parque del Oeste kan du finde intet mindre end et vaskeægte egyptisk tempel. Templet har siden 1972 været at finde på den spanske grund, hvor gæster på førstehånd har kunne få en smagsprøve på den egyptiske arkitektur.

Plaza de Toros Monumental de Las Ventas i Madrid
© iStockphoto

Plaza de Toros Monumental de Las Ventas - tyrefægtning, koncerter og guidede ture

Uanset om du er typen, der synes at tyrefægtning er underholdende eller dyreplageri, er det en stor del af Madrids DNA. Især tyrefægtningsarenaen Plaza de Toros Monumental de Las Ventas er et besøg værd. Er du ikke interesseret i at se den kontroversielle sport for egne øjne, lægger arenaen også rum til forskellige koncerter og guidede ture.

Vil du derimod gerne opleve nogle af verdens bedste matadorer i aktion, kan du i maj og juni overvære den verdensberømte tyrefægtningsfestival San Isidro.